De grote oversteek

13 januari 2012

Soms heb je ruim van te voren een fotodag gepland en alles nauwkeurig voorbereid. Het gebied is bekend en op waarneming.nl gekeken wat je kunt verwachten en waar ongeveer. Toch is dat geen garantie voor succes en kom je thuis met een handjevol foto’s. Een andere keer heb je even een uurtje over en denk je: laat ik even snel een rondje doen om te kijken of ik nog wat tegen kom. En juist dan kom je met de mooiste platen terug.

Het laatste is mij vandaag overkomen. Deze week heb ik een teleconverter gekocht en ik dacht: laat ik die even snel uitproberen. Dus in de auto en 5 minuten later sta ik bij de Oostvaarderplassen. Ja, ik weet het, het is een luxe! Het eerste model dat een beetje wil meewerken is een roodborstje. Zittend in een braamstruik laat hij zich mooi zien. Alleen een beetje jammer dat het niet in de zon is, maar ik vond het resultaat wel mooi.

Roodborstje

Een geslaagde eerste test dacht ik zelf. Verder lopend kom ik bij de uitkijkheuvel bij het Jan v.d. Boschpad. Deze plek geeft een mooi overzicht van dit gedeelte van de Oostvaardersplassen. In de verte veel eenden en ganzen en wat dichterbij een groepje paarden die langs de waterkant grazen.

Grazende Koniks

Omdat het gevogelte te ver weg zit hou ik het voor gezien en loop de heuvel af. Op dat moment zie ik een grote groep edelherten het bos uitkomen. Ze lopen langs me heen op een meter of 25 en een enkeling kijkt even om om te checken of ik nog wat kwaads in de zin heb.

In de gaten houden

Dan schiet opeens door mijn hoofd: ze gaan zwemmen! Om bij de graslanden te komen moeten ze door het water. Snel, maar wel rustig om de herten niet te verstoren loop ik terug naar de top van het uitkijkpunt. En inderdaad is de hele groep inmiddels in het water. Een prachtig gezicht!

De oversteek

Opvallend vind ik het dat de groep wordt geleid door de hindes. De mannetjes volgen gedwee. Na een dikke honderd meter is het water ondiep genoeg om weer te lopen. Ook dat levert een mooi plaatje op. Onderstaande hindes waren de voorsten van de groep.

De leidsters

Voor mijn gevoel duurde het heel lang voordat iedereen aan de overkant was. Toen ik later de gegevens van de foto’s bekeek bleek het echter dat alles zich binnen vier minuten afspeelde. Er gebeurde echter zoveel in die korte tijd, dat het wel een kwartier leek.

Bijna allemaal aan de overkant

Alle herten haalden veilig de overkant, waar ze zich even lekker uitschudden.

De overkant gehaald

Nadat ze allemaal veilig aan de overkant waren gekomen, verdween de hele groep in het rietveld en lieten ze deze fotograaf achter met een geweldig indruk. Wat een voorrecht om dit mee te maken. Je voelt op zo’n moment de natuurkracht langs je heen gaan en met veel dynamiek de hindernis van het water nemen. Eén van de mooiste natuurmomenten die ik ooit heb meegemaakt.

Om even bij te komen ben ik nog even gebleven en heb nog een aantal leuke foto’s kunnen maken en o.a. nog een vos kunnen spotten. Onderstaande foto geeft, tot slot, nog een mooi beeld van de Oostvaardersplassen op dit moment.

Vlucht wintertalingen

Ik heb het al vaker gezegd, maar het onverwachte is toch wel het mooiste aan natuurfotografie. Juist op die momenten dat je er zelf niet zo mee bezig bent, kom je de prachtigste dieren of gebeurtenissen tegen. Al met al een prachtig uurtje in de natuur, die ik niet snel zal vergeten.

8 Reacties

 1. Wow, dit is een mooi moment , echt super om mee te maken en vast te leggen.
  Ik kom hier vira Remco. Mooie blog waar ik vaker een kijkje ga nemen.
  groetjes Ghita

  27 januari 2012 om 06:59

 2. Hoi Rene,
  Prachtig om te zien hoe de herten het water oversteken, dat is een mooi moment om daar dan te zijn. Ben er pas ook nog geweest, maar heb niet veel foto’s gemaakt, maar mag er graag komen daar.

  Gr Cees

  15 januari 2012 om 17:17

  • Dank je Cees voor je reactie. De Oostvaardersplassen is voor mij het mooiste gebied dat ik ken. Heel afwisselend en met heel veel verschillende dieren.

   Gr. René

   15 januari 2012 om 22:45

 3. Wat een mazzelaar dat je maar 5 minuten van de OVP woont. Ja het voordeel is dan als je vaak gaat kom je bijzondere momenten tegen zoals deze. Schitterend om te zien man, en helemaal om zelf te beleven lijkt mij. Mooie en unieke beelden heb je er van gemaakt!

  Groeten,

  Remco

  15 januari 2012 om 15:38

  • Dank voor je reactie Remco. Het was inderdaad één van de mooiste en indrukwekkendste natuurbelevenissen die ik meegemaakt hebt. En ja, ik woon wel perfect t.o.v. de OVP 🙂

   Gr. René

   15 januari 2012 om 22:43

 4. Anke

  Geweldig, die edelherten! En dat in Nederland. Je foto’s zijn echt prachtig, Rene.

  14 januari 2012 om 11:40

  • Dank je voor je reactie Anke. Het was ook een prachtige belevenis. En dat allemaal op 5 minuten van mijn huis.

   Gr. René

   14 januari 2012 om 11:51

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.