Weekendje Twente

25 februari 2012

Terug van een weekendje Twente. Veel gezelligheid en ook nog even tijd om wat foto’s te maken. Het weer wilde niet echt meewerken (heb ik vaker last van), maar toch een paar mooie opnames kunnen maken.

Omdat het licht te slecht was, het regende zelfs even, heb ik geen goede foto’s van vogels kunnen maken. Wel heb ik kunnen genieten van de zangkunst van de geelgors. Bovenin een jeneverbes had hij, ik ga er van uit dat het een hij was, het voorjaar in de kop. Als ik een geelgorsvrouwtje was wist ik het wel. Wat een mooi concert! Maar helaas geen goede foto dus.

Wel boden de boslanen een mooie gelegenheid om wat platen met dieptewerking te maken.

Boslaan

Het weer werd er niet beter op en de zachte miezerregen veranderde in een serieus buitje. Dan zit er niets anders op om een vulniszak om mijn camera te doen en onder een boom te gaan schuilen. Toch heeft het ook wel weer een bepaalde sfeer. Daarom toch maar even het risico genomen en onderstaande foto genomen. Om de sfeer te benadrukken heb ik hem omgezet naar zwart/wit. Iets wat ik niet vaak doe, maar ik vond het nu wel passend.

Berken op de hei

Na de bui kon ik weer verder lopen en viel het mij op dat er nog veel oude zwammen in het bos te zien waren. Veelal verdroogd en verkleurd, of al aan het uiteen vallen. Maar ook oude zwammen kunnen zo hun charme en schoonheid hebben. Tot die laatste categorie behoren zeker deze zwammen. Volgens mij bedekt met mos of algen, maar dat geeft ze juist een heel mooi uiterlijk.

Oude zwammen

Maar er zijn niet alleen oude, maar ook nog jonge zwammen te zien. Zoals deze trilzwam, die ondanks zijn oranje kleur, de gele trilzwam heet. Daarom heb ik ooit besloten mij niet te veel te gaan verdiepen in de naamgeving van paddenstoelen en zwammen.

Gele trilzwam

En met deze kleurrijke uitsmijter op een verder toch wel grijzige dag sluit ik deze blog weer af. Ook bij minder fotogeniek weer is er dus nog genoeg te zien en te fotograferen in de natuur. Een goede les om je niet te snel door het weer te laten weerhouden om er toch op uit te trekken. En je komt eens met andere foto’s thuis dan een vogeltje op een tak. En dat maakt dat natuurfotografie interessant blijft.

5 Reacties

 1. Hallo René,

  Ondanks het sombere weer toch nog fraaie platen geschoten. Met name foto 1 is erg goed gelukt!

  Groeten,

  Remco

  1 maart 2012 om 16:38

 2. Toch mooie foto’s vooral de eerste! Mooie sfeer. De foto van de trilzwam fleurt het allemaal wat op!

  28 februari 2012 om 11:13

  • Leuk dat je reageert Liesbeth. Ben zelf ook erg blij met de foto van het bospad.

   Gr. René

   29 februari 2012 om 00:03

 3. Toch een mooie reeks van mijn geboortestreek, ook al waren de weers- en lichtomstandigheden dan misschien niet optimaal!

  28 februari 2012 om 11:08

  • Denk je Ed voor je commentaar. Soms moet je er het beste van maken ook al zijn de omstandigheden niet optimaal. Ben zelf wel tevreden over de resultaten.

   Gr. René

   29 februari 2012 om 00:02

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.