Balts van de futen

11 maart 2012

Rond deze tijd van het jaar, als de dagen weer langer worden en de temperatuur omhoog gaat, krijgen veel dieren last van de ‘lentekolder’. Deze uitdrukking leen ik even van de uil uit de bambi film. Ook de fuut heeft nu het voorjaar in de kop en voert zijn indrukwekkende  baltsdansen uit. Natuurlijk wil ik dat wel eens meemaken en vastleggen op de foto. Vraag is alleen: hoe vind ik een paartje futen, die precies op het moment dat ik tijd heb, hun ritueel voor mij willen opvoeren?

Omdat ik dit niet op afspraak kan regelen trek ik er maar op goed geluk op uit. Mijn doel zijn de Noorderplassen en Lepelaarplassen in Almere. Daar zie je eigenlijk altijd wel futen en als ik mij goed herinner zat er vorig jaar ook ergens een nest.

Aangekomen op de bewuste plek zie ik vooral heel veel meerkoeten. Ik installeer me aan de waterkant en dan is het wachten. Al snel zie ik een fuut. Heb eigenlijk geen idee of het een mannetje of vrouwtje is en hoe je dat kan zien. Maar dit is eigenlijk ook niet belangrijk. Hij/zij zwemt wat tussen en achter het riet, als er ineens een tweede fuut verschijnt en ze uit het niets hun paringsdans beginnen! Natuurlijk bijna niet te zien vanaf de plek waar ik zit, maar tussen het riet door zie ik ze toch tegen elkaar aan staan. Binnen een paar tellen is het weer voorbij. Een gemiste kans, maar misschien doen ze het nog eens. Ik besluit een plekje aan de overkant op te zoeken, waarvan ik een beter uitzicht heb op de plek waar ze net hun voorstelling gaven.

Vanuit mijn nieuwe positie zie ik dat ze tussen het riet een nest hebben en elkaar regelmatig laten blijken dat ze het wel zien zitten met z’n tweetjes.

Tussen het riet

Het is alleen lastig fotograferen zo. Bovenstaande foto heb ik dan ook handmatig scherp gesteld.

Het nest ligt nog wat verder in het riet en op een gegeven moment lijkt er, aan de geluiden te horen, een paring plaatst te vinden. Helaas buiten mijn zicht. Of misschien had dit echtpaar wel gewoon ruzie over de inrichting van hun nieuwe nest. Dat kan natuurlijk ook!

Zo af en toe komen ze even wat beter te voorschijn en zo te zien houden ze echt wel van elkaar hoor.

Futenliefde

Maar al snel trekken ze zich weer terug in het riet. Blijkbaar houden ze niet van voyeurs. Ondertussen zit ik gewoon lekker te genieten aan de waterkant. Best wel een leuk plekje zo in het ochtendzonnetje.

Dan verschijnt er opeens een tweede paartje futen. Dat wordt hommeles denk ik en ik ga er eens goed voor zitten. Maar dat valt dan toch tegen. Blijkbaar zijn “mijn” futen vredelievende beestjes. Ze komen wel even poolshoogte nemen, maar tot een confrontatie komt het niet. Ook het andere stel heeft geen zin in gedoe en gaan hun eigen gang.

Poolshoogte nemen

Paartje 1 trekt zich weer terug bij het nest en de andere futen gaan nu weer terug van waar ze gekomen waren. Lichtelijk teleurgesteld dat ik de paringsdans gemist heb, besluit ik ook te vertrekken. Het was genieten, maar het hoogtepunt speelde zich grotendeels buiten mijn zicht af.

Als ik mijn boeltje gepakt heb zie ik het tweede stel nog zwemmen in het kanaaltje. En dan, zoals zo vaak, gebeurt datgene waar je niet meer op rekent. Deze futen zijn blijkbaar wat meer exhibitionistisch ingesteld. Voor mijn ogen beginnen zij aan hun liefdesverklaring.

Liefdesverklaring

Na even zo tegenover elkaar te hebben gestaan ondertussen met hun kop schuddend , duiken ze allebei onder om met de bek vol waterplanten boven te komen. Dan zwemmen ze met een flinke vaart op elkaar aan.

Met de bek vol

En dan komt het hoogtepunt van de balts: “De pinguindans”. Met de borsten tegen elkaar komen ze hoog uit het water. Al watertrappelend staan ze zo een poosje tegen elkaar aan. Een prachtig gezicht! En ik mag dat meemaken!

Pinguindans

Voor de zoveelste keer voel ik mij bevoorrecht dat ik getuige mag zijn van een mooi natuurmoment. Als ik eerlijk ben vind ik dat net zo belangrijk als de foto’s. Het meebeleven van al die gebeurtenissen in de natuur is toch prachtig? Ik schatte de kansen van te voren niet erg hoog in, maar blijkbaar was het mij gegund om de balts van de futen te mogen zien.

Ook na deze fantastische ervaring kwam ik nog genoeg leuks tegen, maar dat zal ik wel in een aparte blog laten zien. De futen verdienen het om als enige in deze blog te figureren!

7 Reacties

 1. Pingback: Op een mooie pinksterdag…… « René Vos natuurfotografie

 2. Wat een mooi moment, en ook nog prachtfoto’s, vooral de laatste natuurlijk.
  De futenbalts, ik heb al een paar keer het kopschudden gezien, maar het watertrappelen staat nog hoog op mijn wensenlijstje.
  En als ik jouw verhaal lees, dat genieten van het moment….dan hoop ik binnenkort ook zo’n geweldig moment te mogen beleven. En dan zijn mooie foto’s nog een geweldig extraatje erbij.

  14 maart 2012 om 21:28

  • Het zal je vast nog wel eens overkomen Ghita. Waarschijnlijk op een moment dat je het niet verwacht. Bij mij gaat dat tenminste wel vaak zo.

   14 maart 2012 om 23:44

 3. Een heel bekend verhaal ;-). Ik ben blij voor je dat je ze toch gevonden hebt èn dat ze ook nog aan het baltsen waren! Het is geweldig om mee te mogen maken. Ik vind dat met heel veel dingen die ik in de natuur meemaak. Ik zie heel veel dingen waar andere mensen totaal geen weet van hebben. Of door ongeïnteresseerdheid of doordat ze in een stad wonen.

  Groetjes,

  Mirjam

  14 maart 2012 om 16:58

  • Klopt Mirjam. Ik heb al veel geleerd de afgelopen tijd over de natuur. En als fotograaf kijk je toch anders naar de wereld om je heen.

   14 maart 2012 om 23:43

 4. Het is idd. een leuk en prachtig gezicht zo’n paringsritueel. Ik vind het leuk voor je dat je het nog mocht meemaken. Op de Limburgse plassen hier heb ik zo’n uitzichtje al vaak gezien, dat is het voordeel als je een boot hebt … tijd genoeg en vogels genoeg. Ik zou zeggen. Een leuk en boeiend verhaal en mooi verbeeld … ben benieuwd naar je andere leukigheidjes.

  12 maart 2012 om 23:55

  • Een boot lijkt me ook wel leuk. Maar ik blijf voorlopig toch maar aan wal. Die andere leukigheidjes volgen binnenkort. 😀

   14 maart 2012 om 23:41

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.