Nog meer leuks……….

11 maart 2011

Nu het vervolg om mijn vorig blog: Balts van de futen. Nadat het futenfestijn afgelopen was heb ik nog een heerlijke wandeling gemaakt. Het gebied tussen de Noorder- en Lepelaarplassen is een afwisselend stukje. Veel water natuurlijk, maar ook bosachtige stukken, open stukken met braamstruiken en grasland. Daarbij is het vrij rustig.

Aan de waterkant staan natuurlijk ook bomen en die leveren interessante spiegelingen op. In het kader van mijn project  “De abstracte natuur” de volgende opname.

Spiegeling

De foto is door mij omgezet naar zwart/wit, de oranje tint toegevoegd en daarna 180° gedraaid.

De zon is nu echt goed doorgebroken en het licht wordt harder. Dat zie je bijvoorbeeld ook bij de foto van deze putter. Voordeel is weer dat de kleur er wel mooi uitspringt. Het was al weer even geleden dat ik dit mooie vogeltje gezien had. Moet hem ooit nog eens in de distels zien vast te leggen. Zijn andere naam is namelijk distelvink. Voor nu moet ik het nog even doen met dit exemplaar op een takje. Ook mooi toch?

Putter

Net als ik klaar ben met dit vogeltje zie ik boven in de boom ernaast een felgeel vogeltje. Ik had niet gelijk door wat voor soort het is en ik gebruik mijn telelens om hem van dichterbij te kunnen bekijken. Het blijkt een groenling man te zijn. Maar in het felle zonlicht komt hij erg geel over. Net als zoveel zangvogeltjes laat hij duidelijk merken dat hij er is.

Groenling

Ook zie ik nog een vrouwtje van deze soort, maar die kan ik niet mooi op de foto krijgen. Verkeerde plek  t.o.v. de zon en veel takken maken dat onmogelijk.

Al met al is het weer een prachtige foto-ochtend. Na de futenbalts kom ik dus ook nog al dit mooist tegen. Eigenlijk zie ik steeds wel weer dingen die interessant zijn om te fotograferen. Zo groeit op een ongevallen boom een zwam. Door het weer is deze donkerbruin gekleurd. Erachter staat ook een omgewaaide boom en het blanke hout, dat daarvan zichtbaar is, vormt dan weer een mooie achtergrond voor de donkere zwam.

Zwam

Ondertussen wandel ik al fotograferend weer richting auto. Opeens schiet er een lichtblauwe flits voorbij: een ijsvogel! Niet te fotograferen natuurlijk, maar het is goed om te weten dat dit exemplaar de winterperiode overleefd heeft. Binnenkort maar weer eens naar de hut. Nu met mijn extender moet ik ze toch nog wat beter in beeld kunnen krijgen.

Aan alle kanten hoor ik nu vogeltjes fluiten. Ik ben niet zo’n kenner dat ik aan het fluitje hoor welke vogel het is. Maar het is wel een heerlijk geluid, die het lentegevoel nog eens versterkt. Als laatste kom ik een groepje putters tegen. Ze zitten tussen de takken van de els en eten de zaadjes uit de katjes.

In de els

Helaas loopt ook deze ochtend weer ten einde en is het tijd om huiswaarts te gaan. Maar met een zeer goed gevoel. Echt heel veel gezien en het was lekker weer. Wat wil je nog meer?

8 Reacties

 1. Ik had al een reactie gegeven en nu is die foetsie…. dus effe weer opnieuw.
  Ik vind die foto van de weerspiegeling van bomen erg mooi, heel kunstig.
  Ook de vogeltjes heb je er mooi opstaan en heel scherp in beeld. De tekst erbij maakt het nog leerzaam , althans voor mij 9ben slecht in namen/vogeltjes).
  groetjes,
  mario

  15 maart 2012 om 22:10

  • Ik heb je eerste reactie ook niet gezien Mario.
   Grappig om te lezen dat mijn stukjes ook nog leerzaam kunnen zijn.

   Gr. René

   15 maart 2012 om 22:45

 2. Prachtig die vogeltjes, het puttertje is zo mooi. Ik hoorde ze vandaag in de polder, maar ik kon ze niet vinden. De groenling heb je heel mooi zo tegen de strakblauwe lucht.
  groetjes Ghita

  15 maart 2012 om 21:46

 3. bas

  wat heb jij een mooie ochtend gehad.

  15 maart 2012 om 20:14

 4. Leuk René al die vogeltjes, puttertjes zijn wel heel fotogeniek en groenlingen heb ik ook wel in de tuin, echte vechtersbaasjes! Je 1e foto lijkt hier veel meer oranje dan op facebook, ik vind het hier heel apart en mooi! Zo te horen heb je een leuke ochtend gehad!

  15 maart 2012 om 16:43

  • Klopt Mirjam. Ik heb later de 1e foto nog meer oranje gemaakt. Dit is dus een iets andere bewerking dan die op facebook.

   15 maart 2012 om 16:50

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.