Jan van den Boschpad

1 juli 2012

Het Jan van den Boschpad is een fietspad langs de Oostvaardersplassen aan de Almeerse kant. Dit vier kilometer lange pad is bekend onder de vogelaars als een prachtige vogelkijk-boulevard. Vooral in de winter is er veel te zien, ook edelherten komen dan mooi in het zicht. Omdat het vlak bij mijn huis is kom ik er regelmatig. Nu had ik dit weekend bereikbaarheidsdienst, en dus kon ik niet ver weg. Dus maar even twee keer kort naar dit pad gegaan om te kijken wat er te beleven viel.

Het is weer een afwisselend verhaal geworden, met macro, vogels en een bijzondere ontmoeting.

Ik heb dit jaar nog heel weinig libellen en vlinders gezien. Heeft het misschien te maken met het koude, natte voorjaar? Of de late vorstperiode in de winter? Ik zou het niet weten, maar feit is dat er weinig vlinders en libellen te zien zijn. Erg jammer, want ze zijn zo’n mooi onderwerp in de macrofotografie. Dit weekend heb ik heb ik bij één van de kleine plasjes langs het wandelpad voor het eerst parende juffers gezien.

Parende juffers

Het gaat in dit geval om de meest voorkomende juffer in Nederland: het lantaarntje. Het blauwe mannetje zit boven en houdt het vrouwtje vast in haar nek met twee tangen aan zijn achterlijf. Het vrouwtje buigt haar achterlijf naar voren en maakt contact net achter het borststuk van het mannetje. Hier vind de overdracht plaats van de zaadpakketjes. Zo ontstaat het zogenaamde “paringswiel”. Ik kon dit paartje ook nog op een andere plek vastleggen.

Paringswiel

Naast dit stelletje vlogen er ook nog een paar “losse” mannetjes rond. Eén daarvan zat op een plek, waardoor ik eens een andere hoek kon uitproberen. Ik vind het zelf wel heel leuk uitpakken.

Close-up

Het heeft lang geduurd dit jaar, maar nu heb ik toch wel een paar hele leuke foto’s van juffers. Omdat ik nu de smaak te pakken  heb, duik ik nog verder het gras in. Geen libellen meer gevonden, maar wel deze roofvlieg met prooi.

Roofvlieg met prooi

Ik vind het leuk hoe die net over het grassprietje heen kijkt.

De tweede keer dat ik dit weekend bij de Oostvaardersplassen ben, zijn er helemaal geen libellen te bekennen. Dus blijft mijn macrolens in de tas en komt de tele tevoorschijn. Als ik zo aan het wandelen ben, sta ik plotseling oog in oog met een vos. Vossen zie je hier regelmatig, maar dan zitten ze eigenlijk altijd aan de andere kant van het water. Ik weet niet wie het ergste schrikt, maar een paar tellen kijken we elkaar aan. Dan kiest hij of zij het hazenpad. Gelukkig kon ik nog net een paar foto’s nemen. Geen topfoto’s, mede omdat het felle zonlicht direct op hem valt en een beetje van achteren komt. En in zo’n geval is het klikken en achteraf kijken hoe het eruit komt.

OVP-vos

Maar wel een prachtige ontmoeting! Hier kan ik wel weer even op teren.

Ik noemde eerder het fietspad hier een vogelkijk-boulevard, maar dat valt vandaag een beetje tegen. Veel meer dan de vele grauwe ganzen is er niet te zien. Wat je wel veel hoort zijn de rietzangers. Maar nu het riet groen en dicht is zijn die bijna niet te waar te nemen. ze blijven ook meestal onder in het riet. Onderstaande foto geeft een mooi overzicht van het gebied met de rietkragen.

OVP bij Jan van den Boschpad

Maar na de vos had ik nog een tweede mazzeltje vandaag: één rietzanger was wat meer exhibitionistisch ingesteld en liet zich mooi zien tijdens zijn zangpartijen.

Rietzanger

Ook op een ander plekje zat hij weer mooi vrij. Iets verder weg, maar met een geheel andere achtergrond. Leuk voorbeeld van hoe de achtergrond en niet het onderwerp, de sfeer van de foto bepaald.

Acrocephalus schoenobaenus

Best wel een ingewikkelde latijnse naam voor zo’n klein eenvoudig vogeltje 🙂 . De tweede foto heeft trouwens mijn persoonlijke voorkeur. Ben benieuwd wat jullie vinden.

Ik heb nu nog een primeur voor jullie: mijn eerste filmpje in een blog. Ik heb deze zanger dus ook met mijn fotocamera gefilmd. Vind het zelf wel een leuke afwisseling met de foto’s en ik denk dat ik vaker filmpjes hier zal laten zien. Geeft toch weer een heel ander beeld en ervaring dan een foto.

Met deze uitsmijter komt er weer een eind aan dit natuuravontuur. De parende juffers en de ontmoeting met mijn naamgenoot zijn voor mij deze keer de hoogtepunten. Ik dank jullie weer voor de aandacht.

7 Reacties

 1. Hoi Rene, mooie afwisselende blog. Wat leuk dat je dichtbij de OVP woont.
  De close up van de juffer vind ik prachtig, ik hou van dit soort foto’s.
  De rietzanger, bij mij heeft de eerste foto mijn voorkeur, een rustige achtergrond, vogeltje mooi als blikvanger, op foto 2 is de achtergrond wat onrustiger en staan er redhts nog twee rietpluimpjes die aandacht trekken.
  De vos, is toch een heel mooi plaatje, altijd leuk zo’n onverwachte ontmoeting.
  groetjes Ghita

  16 juli 2012 om 18:01

 2. Hallo René,

  Hier is die dan mijn reactie:

  Topblog!

  Hahahaha….wat een prachtige scherpe en kleurrijke platen van de juffers zeg…..petje af…ik doe het je niet na. Roofvlieg heb je ook knap genomen in een fraaie houding. Een vos tegenkomen is al 1 en dan er ook nog een foto van maken is 2. Maar met zo’n achternaam als jij hebt is dat geen probleem. Leuke foto’s van de Rietzanger, ik ga ook voor foto 2. Leuk zo’n filmpje erbij geeft inderdaad nog wel wat extra. Ik heb alleen problemen met het afspelen van het geluid bij internet filmpjes…..geluid dat het bij geen enkel filmpje, kan dus alleen maar genieten van de beelden.

  Gr,

  Remco

  12 juli 2012 om 21:18

 3. p

  Hallo Renee, ik heb net je laatste fotoos bekeken. Jonge jonge , wat krijg jij de vogels er toch mooi op .En het filmpje is heel leuk. Ik was bij het riviertje de Linde, en heb wel veel libelles gezien daar, maar inderdaad weinig vlinders. mvg.

  6 juli 2012 om 00:15

 4. Prachtige foto’s René.
  Het paringswiel van de juffers heb je mooi weten te vangen.
  En een hele mooie close-up op de koop toe.
  De rietzanger heb ik nu ook horen fluiten, ook daar het je een paar mooie opnamen van. Mooi filmpje ook.
  Gr. Tinie

  4 juli 2012 om 18:40

 5. Dat filmpje is een mooie aanvulling, nu weet ik tenminste meteen ook hoe zo’n rietzangertje klinkt. De eerste foto van dit zangertje vind ik heel mooi, met een mooi blinkend oogje. Dat vind ik altijd belanrijk, maar de tweede is idd. net een tikkeltje mooier vanwege de achtergrond en het bekje open, hoewel toch moeilijk kiezen.
  Aan libelles geen gebrek hier in Limburg maar met de vlinders valt het vies tegen dit jaar.

  3 juli 2012 om 09:59

 6. Leuke serie! Dat nodigt zeker uit om er ook eens te gaan kijken, en ik denk dat ik dat binnenkort maar eens ga doen.

  2 juli 2012 om 22:41

  • Als je toch een keer naar Almere gaat, moet je zeker ook langs de Lepelaarplassen gaan. Wat mij betreft het mooiste natuurgebied van Almere. In de kijkhut zie je soms de ijsvogel en als je erg mazzel hebt de zeearend. Op dit moment zitten er ook zwarte ibissen. Kijk maar eens op: http://waarneming.nl/gebied/view/114

   2 juli 2012 om 22:49

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.