Sperwer

14 juli 2012

Deze keer even een kort blogje over een natuurmoment achter mijn eigen huis.

Tussen de buien door ben ik even aan het werk in de tuin als ik opeens vanachter onze tuin een hoop lawaai hoor. Eksters en gaaien gaan te keer. Dat betekent meestal dat er een kat rondloopt, maar deze keer klink het toch anders. Ik loop dus even achterom en zie een roofvogel in het gras zitten. Nadat ik dat gezien heb loop ik snel naar binnen om mijn camera te halen. Die ligt meestal wel klaar om gebruikt te worden.

Voorzichtig kijk ik weer om het hoekje: de roofvogel zit er nog. Als ik scherpstel zie ik dat het een sperwer is. En ze heeft een prooi!

Sperwer met prooi

Ik zeg ze omdat het een vrouwtje is. Die zijn trouwens een stuk groter dan het mannetje en kunnen dus ook grotere prooien aan. In dit geval heeft ze een jonge grote bonte specht verschalkt.

De eksters een gaaien gaan intussen nog steeds te keer en doen zelfs schijnaanvallen. De sperwer kijkt daardoor onrustig om zicht heen. Eén gaai is zelfs zo brutaal  om vlak voor haar te landen.

Onrustig

Ondanks alle afleiding houdt ze de jonge specht stevig vast. Dan zie ik dat het diertje nog leeft. Het probeert los te komen, maar heeft geen schijn van kans. Ook doet het nog een poging om te schreeuwen, maar er komt weinig geluid uit. Onderstaand beeld zegt wel alles over de doodsstrijd van deze jonge vogel, wiens leven maar zo kort zal mogen duren.

doodsstrijd

Het duurt niet lang of er is geen beweging meer te zien van de specht. Of het dood is of niet kan ik niet zeggen. Het lijkt wel of de sperwer op dit moment triomfantelijk om zich heen kijkt en uitstraalt: “Dit is mijn prooi en niemand pakt hem meer van mij af!”

Triomf

Dan heeft ze genoeg van de herrie om zich heen en vertrekt met de buit. Mij achterlatend in een mengelmoes van verbazing, opwinding en bewondering. Wat een prachtige vogel en wat een fantastische jager! Om zo’n specht tussen de bomen vandaan te plukken heb je wel exceptionele kwaliteiten nodig. RESPECT!

8 Reacties

 1. Wat fantastisch dat je dit hebt mogen gadeslaan en ook nog fotograferen

  15 april 2014 om 02:18

 2. Hoi Rene,

  Hierheen gelokt door Remco heb ik dit blogbericht bewonderd. Fraaie beelden en dito verhaal. Bijzondere prooi ook.

  Gr.
  Robert

  PS: zal hier eens vaker langskomen

  24 augustus 2012 om 09:23

 3. Hallo Rene,

  Mijn eerste reactie is WoW….dit wil ik ook in mijn tuin….wat nooit gaat gebeuren zolang ik blijf wonen waar ik woon. Wat een subliem moment heb je hier te pakken zeg. Echt bijzonder gaaf en unieke beelden vooral degene met zijn bekkie open omhoog. Wat kan de natuur toch wreed zijn. Het doet me ook denken aan een foto van Han Bouwmeester, die laatst een foto uploadde op birdpix dacht ik van een sperwer/havik die een heggenmus te pakken had volgens mij, ook met zijn bekkie omhoog/open.

  Dit zijn natuurlijk van die momenten waar je zuinig op moet zijn.

  Groeten en bedankt voor het delen van dit moment!

  Remco

  23 augustus 2012 om 22:17

 4. Pingback: Paarden, zwaluwen en zwanen « René Vos natuurfotografie

 5. Peter Duijndam

  Dag René,

  Wat een pracht moment heb je te pakken zeg!
  Zeer fraai in beeld gebracht!

  Peter

  16 juli 2012 om 19:18

 6. Hoi Rene,
  Wat een mooie waarneming, zomaar in je achtertuin…..dat zul je niet vaak meemaken.
  Och arme specht..tja, zo is het ook in de natuur, eten en gegeten worden.
  Prachtige foto’s van deze sperwer met prooi.
  groetjes Ghita

  16 juli 2012 om 17:55

 7. Je hebt haar er prachtig scherp opstaan. Het is natuurlijk een beetje gruwelijk maar het hoort herbij. Ik heb hier ook regelmatig een sperwer in de tuin, maar 1 beweging om mijn camera te pakken en weg is die weer.

  16 juli 2012 om 13:12

 8. p

  Renee, prachtige foto,s maar toch! Ja het is de natuur, maar toch wel jammer van het kleine spechtje. Wel een heel mooie foto met het spechtenkopje omhoog. Ah goh.

  15 juli 2012 om 22:45

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.