‘s-Gravelandse herfstbossen

27 oktober 2012

Omdat ik dit weekend dienst heb, kan ik niet al te ver weg gaan. Moet snel in Amsterdam kunnen zijn als ik wordt opgeroepen. Natuurlijk wil ik wel even er-op-uit met het mooie weer wat voorspeld is. Op advies van een collega fotoblogger (http://incantoimages.blogspot.nl/) ga ik naar ‘s-Graveland. Om precies te zijn naar landgoed Hilverbeek.

Een landgoed is in bezit van natuurmonumenten en vrij toegankelijk. Er zijn veel watertjes en beuken, wat voor mooie herfsttaferelen moet zorgen. Het is nog schemerig als ik aankom en dus ga ik eerst maar eens op verkenning uit. Al snel zie ik een aantal mooie plekjes. Het wachten is nu op de zon, die al voorzichtig over over de horizon uitkomt. In een bos blijft het altijd wat langer donker, ook al omdat er nog veel blad aan de bomen zit. Maar na een tijdje kan ik beginnen met het maken van foto’s.

Herfstkleuren

Een beetje een drukke foto, maar het geeft goed weer hoe het er op dit moment uitziet. Veel bruine, gele en ook nog groene kleuren. Stond trouwens op een bruggetje bij het maken van deze foto.

De laatste tijd probeer ik in mijn foto’s niet alleen te registreren wat ik zie, maar soms ook alleen de sfeer of het gevoel vast te leggen. Dat kan door de manier van fotograferen of door een bewerking van de foto. Onderstaande foto heb ik  in photoshop bewerkt. Het geeft een, volgens mij, dynamisch beeld van de herfst. Denkend aan herfstkleuren en wind.

Autumn moods

Ik ben eigenlijk van plan om vandaag niet de hele tijd op mijn buik te liggen bij paddenstoelen. Maar dit exemplaar neem ik toch even mee.

Doolhofzwam

Een doolhofzwam dus. De onderkant laat zien waarom deze zo genoemd wordt. Het gerucht gaat dat deze zwam erg polulair is bij kabouterkinderfeestjes. Uren kunnen ze zich vermaken met het ronddwalen in het doolhof. Lijkt me nog een hele toer voor de papa en mama kabouters om zo’n zwam met de onderkant omhoog te leggen.

Na dit intermezzo loop ik verder door het bos, genietend van de herfstkleuren en geuren. De route voert mij nu uit het bos en naar een meer open gebied met lanen en weilanden.

Bomenrij

Het liedje: De paden op, de lanen in vooruit met flinke pas….. schiet door mijn hoofd. Met die flinke pas valt het trouwens wel mee. Doe altijd uren over een paar kilometer als ik aan het fotograferen ben. Als ik met mijn gezin aan het wandelen ben is het dan ook geen doen om foto’s te maken. Na 1 minuut wordt er al geroepen: “Papa kom je nog!!!!!” Gelukkig kan ik nu alle tijd nemen, want anders had ik dit roodborstje gemist. Vol in het tegenlicht, maar toch wel een aardig beeld dacht ik.

Roodborstje

Ik loop nu weer het bos in en kom bij een vijver. Een prachtige plek! De kleuren zijn hier op en top herfstig en doordat het een open plek is valt er ook nog mooi licht op.

Herfstvijver

Ik blijf hier een tijdje rondhangen en geniet gewoon van de omgeving. Voor mij geldt dat het lekker buiten zijn in de natuur net zo belangrijk is als het maken van foto’s. En door mijn fotohobby sla ik die twee vliegen in één klap.

Jammer genoeg is het weer tijd om op huis te gaan. Terug lopend naar de auto zie ik nog een mooie herfsttak, Ik zie er een mooie omslagfoto voor mijn facebook in. https://www.facebook.com/rene.vos.71

Herfsttak

Het was een heerlijke wandeling met prachtige herfstkleuren.

Tot slot wil ik nog twee paddenstoelenfoto’s laten zien die ik op een andere wandeling heb gemaakt waar ik geen blog van geschreven heb. Maar ik vind de foto’s toch de moeite waar om hier nog even te laten zien.

Inktzwammetjes

Vooral op onderstaande foto ben ik erg trots.

Geweizwam

Bedankt dat je even met mij mee bent gelopen. En ik hoop dat je genoten hebt van mijn foto’s.

15 Reacties

 1. Hallo René,

  Prachtig herfstblog laat je hier zien. De kleurenpracht is zo mooi op dit moment. helaas heb ik er nog niet de tijd voor genomen om het vast te leggen. Jij hebt in ieder geval een mooie plek gevonden om zulke fraae platen te schieten.

  Normaal gesproken heb ik het niet zo op paddenstoelen, maar als ik je laatste foto (geweizwam) zie dan vind ik dat wel erg mooi om te zien. Heel knap vastgelegd.

  Gr,

  Remco

  14 november 2012 om 10:32

 2. Mooie gevarieerde herfstblog, de kleuren beginnen steeds meer te komen, maar ik ben bang dat het allemaal op de grond ligt voordat het echt een bruin-rood-geel kleuren pracht is. groetjes Ghita

  4 november 2012 om 15:57

 3. willy duvel

  Heel sterke fotoreeks Mooi Grts

  3 november 2012 om 14:09

 4. Prachtige foto’s van de herfst met zijn mooie kleuren René. De laatste mag je zeker trots op zijn, ik ben jaloers ;-))
  Gr. Tinie

  30 oktober 2012 om 14:52

 5. Iedereen bedankt voor alle leuke reacties!

  Groet, René

  30 oktober 2012 om 09:15

 6. Wat leuk om deze serie te bekijken, want ik ben toevallig zondag samen met Yvonne naar Hilverbeek geweest, en natuurlijk maakte ik ook de foto vanaf het bruggetje, maar bij mij is hij nóg drukker ;-(
  De bomenrij heb je goed gezien, mooie lijn in de foto.
  Geweizwammetje is schitterend!
  groetjes Loes

  30 oktober 2012 om 08:06

 7. yemrev

  Mooie herfstkleuren, René. Zo fraai ben ik ze – gewapend met camera – nog niet tegengekomen. Vooral de bomenrij is fraai.
  Doolhofzwam is ook fraai. Had ik nog nooit van gehoord (staat niet in mijn boek!). Weer wat geleerd dus.
  Van de gephotoshopte “sfeerfoto” word ik een beetje draaierig…

  29 oktober 2012 om 17:00

 8. Mooie natuurfoto’s !

  29 oktober 2012 om 13:47

 9. Hallo René,
  Heerlijke herfstfoto’s met prachtige kleuren! Dat geweizwammetje vind ik ook erg mooi, je ziet er zo een hertenkopje onder!
  Gr. Mirjam

  29 oktober 2012 om 10:14

 10. Wat een mooi plezier voor het oog

  29 oktober 2012 om 07:12

 11. p

  Hallo, Renee, het was weer fijn om met je mee te wandelen in het herfstbos. En inderdaad , de geweizwam is heel mooi, best apart. mvg.

  28 oktober 2012 om 23:00

 12. Sùper René, wat een prachtige foto`s.
  Dat is ook wel een hele mooie plek om te wandelen en fotograferen.
  Op de laatste foto (van het geweizwammetje) mag je echt trots zijn, prachtig vind ik die.

  Groetjes Greet

  28 oktober 2012 om 22:10

 13. Peter Duijndam

  Fraai gedaan rené. Lekkere kleuren.

  Peter

  28 oktober 2012 om 21:39

 14. Jolanda

  Mooie herfstsfeer foto’s !

  28 oktober 2012 om 21:18

 15. Leuke platen zo en mooie herfstkleuren in het bos.

  28 oktober 2012 om 20:41

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.