Workshop macrofotografie

11 november 2012

Vandaag is het eindelijk zo ver: ik ga een macroworkshop volgen van Loulou Beavers. Een fotografe die prachtige foto’s maakt en in het bijzonder erg sfeervolle macrofoto’s. Omdat ik in mijn foto’s toch vaak wat sfeer mis en het meer registraties zijn, lijkt me dit een erg zinvolle workshop. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon leuk om een dag op stap te zijn met een groep die dezelfde interesse heeft.

De dag begint met een ochtendje theorie en er worden ook foto’s van de deelnemers besproken. Die hebben we van te voeren op moeten sturen. Bij één foto van mij wordt  o.a. gezegd dat ie een beetje te druk is en dat de achtergrond net niet goed geplaatst is. Het vlindertje zit voor een vage bloem uit de achtergrond en het zou beter zijn om achter het onderwerp een rustig vlak te hebben. Kijk, daar hebben we wat aan. Moet dus af van mijn diafragma van f11 en experimenteren met f4 of f5. De foto’s van de anderen vind ik heel mooi en geven mij toch een beetje het gevoel een beginneling te zijn.

Na de lunch vertrekken we per auto naar kasteel Staverden. Het is heerlijk zonnig weer en onderweg rijden we door het prachtige herfstlandschap. Alsof je door een oranje kathedraal rijdt. Ook op de locatie is het prachtig. Na nog wat laatste instructies worden we losgelaten.

Een hele lap tekst inmiddels, dus het wordt hoog tijd voor de foto’s! Ik stort mij eerst op het blad van een beukenboom. Voor mij toch de mooiste boom in de herfst. Met in mijn achterhoofd de adviezen van Loulou begin ik met fotograferen. Na een aantal mislukte shots ben ik wel tevreden over deze foto.

Oud en nieuw

De kop is er af. Het is toch anders dan als je in je eentje er op uit trekt. Het gevoel van het moeten presteren is er in het begin wel een beetje. Maar gelukkig is dat snel weer weg als ik eenmaal ben begonnen en al het moois om me heen zie. Ik richt me nu op de paddenstoelen en dan vooral de hele kleintjes. Goed zoeken of er één vrij staat en bij het maken van de foto extra goed op de achtergrond letten.

Rodekool zwammetje

De officiële naam is amethistzwam, maar ik vind het ook gebruikte rodekoolzwam veel leuker.

Niet alleen onder de bomen zijn nog paddenstoelen te vinden, maar ook op gras. Een groepje stinkzwammen staat verdekt opgesteld achter een paaltje. Ondanks het advies van Loulou de omgeving te betrekken bij je foto en zo sfeer in je foto te brengen, kan ik het niet laten om even een detailopname te maken. Ook mooi toch?

Stinkzwam

Hoewel iedereen zijn eigen weg gaat kijk je ondertussen bij elkaar welke foto’s je tot nu toe gemaakt hebt en vertel je waar de mooie plekjes zijn en leuke onderwerpen staan.

Ik ga weer verder met de “opdracht”: sfeervolle herfstfoto’s maken. Ik loop een beetje verder het bos in en zie een paar paddenstoeltjes tussen de varens staan. Dus weer plat op mijn buik om een mooie schiethoek te krijgen. Dan hoor ik opeens achter mij: ” Papa, wat doet die meneer?”. Papa legt uit dat die meneer foto’s maakt van paddenstoelen en het gezinnetje loopt weer door. Ik schiet even in de lach als ik bedenk hoe het eruit moet zien: een volwassen vent, liggend op de grond, die met zijn neus tussen de varens een foto probeert te maken van piepkleine paddenstoeltjes. Ach, je moet er wat voor over hebben. Gelukkig is het resultaat bevredigend.

Onder een gordijntje

Uiteindelijk is het een mooi doorkijkje geworden.

Ook aan de rand van het bos staan nog genoeg zwammetjes. Doordat de zonlicht hier vrij op de met bladeren bedekte grond kan vallen, krijg je een vlammende oranje achtergrond. Een mooi contrast met het wat bleke zwammetje.

Warme omgeving

De middag loop nu op zijn eind en ik loop weer richting de parkeerplaats waar we afgesproken hebben ons weer te verzamelen. In een langs het pad groeiende lariks zie ik nog een mogelijkheid voor het maken van een wat andere herfstfoto. De lariks is een naaldboom die, in tegenstelling tot dennen en sparren, zijn naalden verliest in de herfst. Dus daarom verkleuren de naalden net als bladeren. Ik maak een close-up, waardoor het uiteinde van een takje iets weg heeft van een bloem.

Lariksbloem

Helaas is het nu echt afgelopen en snel laten we elkaar onze mooiste foto’s zien op de display van onze camera’s. Het einde van een inspirerende en gezellige dag. Genoeg bagage om weer mee verder te gaan en nog mooiere foto’s te maken. Ik kan het zeker aanraden om eens een workshop te volgen. Je komt eens los van je vaste gewoontes en routine. En dat kan dan weer verrassende beelden opleveren. Een aanrader dus!

17 Reacties

 1. ‘warme omgeving’ … wat een geweldige plaat is dat zeg! iedere keer als ik m zie word ik vrolijk en vind ik m mooi. en ook die met het gordijntje en de laatste foto vind ik erg goed gelukt.
  groetjes en fijn weekend!

  12 januari 2013 om 10:10

 2. Karen

  De foto valt misschien wat weg in het kleurengeweld van de andere,
  maar die van het rodekoolzwammetje is mijn favoriet. Met die van de
  larix; die heb je echt heel bijzonder gefotografeerd. Klasse!

  Karen

  22 november 2012 om 12:07

 3. Hallo René,

  Wat een kwaliteit lever jij weer zeg. Je hebt zo te zien goed kunnen spelen en oefenen voor nog originelere foto’s en het misschien wel kijken met andere ogen naar foto objecten. Natuurlijk is het altijd leerzaam zo’n workshop. Het houd je scherp en voor je ontwikkeling in fotografie is het natuurlijk ook een verbetering.

  Ik ben onder de indruk van je eerste foto en van de paddenstoel met gordijn….die is echt bijzonder knap gevonden en prachtig op de plaat gezet.

  Ik ben blij dat ik je nu al een tijdje volg en je hebt zien groeien in je foto’s. Anders had ik dit allemaal moeten missen van je.

  Gr,

  Remco

  20 november 2012 om 07:44

 4. betuwefotograaf

  Prachtige weergave René……

  20 november 2012 om 00:40

 5. Leuke Workshop lijkt me dat. Loulou geeft meerdere van dit soort workshops (helaas niet bij mij in de buurt), ik vind oud&nieuw de mooiste foto, maar het paddestoeltje met het varen-gordijntje en die met de gele achtergrond vind ik ook erg goed,
  Mij het detail van de inktzwam moest ik te goed kijken om eruit te halen wat het is, iets meer van de paddestoel zou misschien beter zijn. De larixbloemfoto vind ik prachtig, alles in dezelfde tint.

  18 november 2012 om 16:34

 6. Hoi René,

  Zelfkritiek is een schone zaak. Ik vind je resultaten prima; ‘Onder een gordijntje” vind ik ronduit erg mooi, heel leuk die varens aan de bovenkant.

  Groeten, Robert

  17 november 2012 om 14:51

 7. DeReptons

  René,
  Altijd leerzaam zo’n workshop en prima resultaten,

  groet,
  DeReptons

  16 november 2012 om 22:12

 8. Peter Duijndam

  Leuke workshop! Mooie plaatjes.

  16 november 2012 om 19:00

 9. Wat ontzettend leuk dat je naar Loulou geweest bent, dat staat ook op mijn verlanglijstje!
  Je foto’s zijn ontzettend mooi geworden, met veel plezier en aandacht gemaakt.
  Complimenten René!

  15 november 2012 om 20:36

 10. Prachtige foto’s Rene, mooi om zo’n workshop te volgen.
  De eerste vind ik het allermooist, prachtige kleuren en scherpteverloop.
  Gr. Tinie

  15 november 2012 om 19:06

 11. Hebben jullie dan na de fotosessie niet meer bij elkaar gezeten met Loulou? En weet je nu of er verbetering is, of moet je dat zelf beoordelen. Kijk … ik vind deze foto’s gewoon heel erg geslaagd, dus wat dat betreft zit je goed. Het geel is wel heel erg geel, had even vlekken voor mijn ogen.

  15 november 2012 om 15:24

  • Hoi Sandra,

   Bedankt voor je reactie. We hebben onze foto’s via de mail naar Loulou gestuurd en kregen daarop feedback. Ook zijn ze in een album geplaatst, zodat we ook de foto’s van de anderen kunnen bekijken.

   Gr. René

   15 november 2012 om 16:25

 12. Interessant om te lezen en mooie foto’s! De ene workshop is de andere niet (lees: soms kom je thuis met een ontevreden gevoel), maar deze is volgens mij wel heel erg geslaagd. Je hebt je in ieder geval vermaakt en je komt thuis met mooie foto’s met een zachte achtergrond 🙂
  Bedankt voor de tips. Het’doorkijkje’ is mijn favoriet.
  Gr, Carl

  15 november 2012 om 09:14

 13. p

  Hallo Renee. Je hebt weer prachtige fotoos. En jij leert van de cursus, en ik steek er dank zij jou ook wat van op. Ik kan niet kiezen welke de mooiste is, want ze zijn allemaal heel mooi.

  14 november 2012 om 21:30

 14. yemrev

  Een boeiend verslag, René. En vooral: mooie plaatjes! De eerste kan zo op een wenskaart (even een mooie tekst erbij verzinnen 😉 ).
  De tips zal ik onthouden en zo’n cursusje zie ik tzt ook wel zitten.

  Groet,
  Dick

  14 november 2012 om 21:17

 15. Erg leuk om te lezen en de resultaten te zien!!
  Groetjes,
  Loulou

  14 november 2012 om 21:03

 16. Leontine

  Hallo René. Super he die workshop bij Loulou! Je hebt mooie foto’s gemaakt. Maar de 1e foto en je laatste foto zijn mijn favoriet! Groetjes, Leontine

  14 november 2012 om 20:58

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.