De fotograaf

24 maart 2013

Het is nu officieel: de nieuwe ijstijd is begonnen. Op het moment dat de bloemen zouden moeten gaan bloeien, de bijtjes uit hun nest zouden moeten komen is het ijzig koud. Een temperatuur van  -3 graden en een krachtige noordooster leveren een gevoelstemperatuur van -15 graden op. Een normaal mens blijft dan in zijn bed liggen en draait zich nog eens om.

Het is half zeven als een fotograaf zijn auto parkeert en tegen de wind in naar de plas loopt. Een bontmuts op zijn hoofd, wanten aan, een rugzak gevuld met apparatuur en een statief op zijn schouder. Wat heeft die hier in vredesnaam te zoeken op dit onchristelijke uur? Er lopen wel wat edelherten in het bos, maar voor goede foto’s is het nog te donker. De zon is nog niet eens op. Hé wacht… zou dat het zijn? De zonsopkomst fotograferen levert vaak mooie beelden op. Laten we hem volgen.

En inderdaad, hij stelt zijn apparatuur op en wacht tot de zon in een explosie van kleuren boven de einder verschijnt.

Zonsopkomst boven de Oostvaardersplassen

Zonsopkomst boven de Oostvaardersplassen

Ik moet het toegeven: vroeg opstaan in deze kou loont wel. Anders hadden we dit allemaal gemist. Maar echt prettig is het niet hier buiten. We staan pal in de wind, die over  het ijswater aan komt waaien. Onze fotograaf kan nog net zijn statief opvangen als die omwaait. Dat was op het nippertje!

De zon is nu weer verdwenen achter de sluierbewolking, maar onze vriend heeft er nog geen genoeg van. En dus lopen we nog even met hem mee. Gelukkig kan ik mijn handen diep in de zakken steken en hoef ik geen kleine knopjes op een camera te bedienen.

Opeens verschijnt er een grote vogel aan de nog oranje-gele hemel. Een reiger? Nee, ziet eruit als een roofvogel. Maar veel groter dan een buizerd of kiekendief. Het zal toch niet? Maar het is onmiskenbaar: grote rechthoekige vleugels met uitstekende vingers. Dit moet een zeearend zijn! Ik zie de fotograaf met zijn camera in de weer om de instellingen goed te krijgen. Dat valt nog niet mee met half bevroren vingers. Hij moet opschieten! Anders is de vogel letterlijk gevlogen. Dan maar schieten en later kijken wat het geworden is. En dat doet hij dan ook.

Zeearend

Zeearend

Op zo’n moment vergeet je de barre omstandigheden en geniet je na van het moment wat je juist hebt meegemaakt. Wat een prachtig dier zeg. Eentje die respect afdwingt. De arend vliegt verder de plassen in, waar hij ergens buiten het zicht op de grond landt.

Als je mocht denken dat de fotograaf, met deze prachtige momenten in de pocket, het voor gezien houdt, heb je het mis. Onverschrokken loopt ie verder. Kop in de wind en de muts half over de ogen. Laat ik dan toch maar meegaan. Wie weet wat we nog meer gaan zien. Volgens mij is hij zo iemand die als het ware mooie momenten als een magneet naar zicht toe trekt.

We komen nu bij de rand van het meer. De golven slaan zich stuk op de oever. Bij deze temperaturen levert dat bizarre ijssculpturen op. Een kolfje naar de hand van onze vriend.  Maar wacht.. wat doet ie nu? Hij zal toch niet! Maar ja hoor: gewoon plat op de buik tussen het ijs om onder een mooie hoek te kunnen fotograferen. Hij liever dan ik!

Natuurlijke ijssculpturen

Natuurlijke ijssculpturen

Ook moet hij weer wisselen van objectief. Dus de handschoenen gaan weer uit. De groothoeklens wordt weer uit de tas gehaald voor een overzichtsfoto. Na het wisselen moeten eerst de vingers gemasseerd worden om ze weer op temperatuur te laten komen. Je zou denken dat het indrukken van een knopje niet zo heel moeilijk is, maar met bevroren vingers schijnt het toch lastig te zijn. Gelukkig komt het goed en wordt onderstaande foto gemaakt.

De nieuwe ijstijd

De nieuwe ijstijd

Ik zie dat er geflitst wordt bij het maken van deze foto. Daardoor springt het ijs mooi naar voren en wordt de achtergrond wat donkerder.

Er is genoeg ijs, dus ik vrees dat we nog wel even zullen blijven. Het volgende onderwerp is wat meer abstract. Eerst maar eens de foto.

IJsballtjes

IJsballetjes

Aan de voet van elke rietstengel zit een stukje ijs. Door de golven verdwijnen ze af en toe even onder water. Hierdoor komt er weer een klein laagje ijs  bij. En dat is dus al de hele nacht aan de gang.

En zo struinen we de waterkant af. Nog steeds gegeseld door die harde ijzige wind. Gelukkig hebben we nu wind tegen, dus als we straks teruglopen hebben we hem in de rug. En eindelijk is het dan zo ver. De fotograaf is kennelijk tevreden met de oogst en keert zich om. Terug naar de auto en wat mij betreft snel naar huis voor een hete kop chocolade! Blijkbaar denkt de fotograaf er ook zo over, want de terugweg verloopt een stuk sneller als de heenweg. Er worden wel wat foto’s gemaakt, maar ik zie dat de echte toewijding minder is. En ik vind het prima: ben ik ook sneller weer thuis.

Toch komt er nog één moment: plotseling vliegt een grote zilverreiger op uit het riet. Ik had hem echt niet gezien! De fotograaf reageert razendsnel en maakt een aantal foto’s van de wegvliegende reiger. Toch knap dat ie nog een scherpe foto weet te maken in die paar seconden.

Grote zilverreiger

Grote zilverreiger

We zijn weer bij de auto van onze kiekjesmaker. Daar spreek ik hem toch even aan en het blijkt een hele aardige vent te zijn. Ik bedank hem voor de mooie momenten. Maar volgens hem hoef ik hem niet te bedanken. De natuur schotelt dit ons gratis voor. We moeten er alleen ons huis voor uit. Ook al is het weer niet echt uitnodigend. Ik neem me voor dit advies vaker op te volgen.

17 Reacties

 1. Dit was genieten ten top zowel van tekst als foto’s

  22 mei 2014 om 23:46

 2. laura pasch

  Prachtig!

  1 april 2013 om 21:37

 3. Peter Duijndam

  Fraaie foto’s René, de eerste is mijn favoriet.

  Peter

  31 maart 2013 om 17:48

 4. Brrrrr, de kou straalt van je foto’s af, mede ook door de tekst die je erbij zet. Ik beleef het helemaal mee. Prachtig die zonsopkomst, zeearend in het ochtend licht en de ijssculpturen. De moeite waard om die kou te trotseren.
  groetjes Ghita

  30 maart 2013 om 15:07

 5. Wat schrijf je kostelijk bij al die heerlijke foto’s. Je voelt wat de fotograaf heeft doorstaan en hoeveel voldoening het hem ook heeft opgeleverd. Een ijskoud staaltje pracht!

  28 maart 2013 om 23:07

 6. Prachtige foto’s René er zitten mooie sfeer platen bij.
  Groetjes Tinie

  28 maart 2013 om 18:58

 7. Wonderful post!

  28 maart 2013 om 18:54

 8. Zo lang de Zon s,morgens nog op komt blijf ik hoop op de zomer houden

  28 maart 2013 om 16:05

 9. Leuk geschreven René. Altijd ‘samen’ op pad 😉
  De uitstekende ‘vingers’ van de zeearend vind ik mooi zo met de achtergrond. En flitsen bij de ijssculpturen is goed gekozen. Mooi beeld.
  Bedankt voor je verhaal en nog veel plezier ‘samen’ bij de volgende tocht 🙂
  Gr, Carl

  28 maart 2013 om 08:15

 10. Ik heb heel erg genoten van je verhaal, knap geschreven, en de foto’s. Wat een fantastische foto’s weer maar wat jij ervoor over hebt!!!

  28 maart 2013 om 00:06

 11. p

  Hallo Renee, Wat een fantastische belevenis . Heel mooi de foto van de ijstijd. En natuurlijk de zeearend. Bedankt voor de wandeling. pauwla

  28 maart 2013 om 00:03

 12. mooie foto’s René!
  heb het zelf (nog) niet meegemaakt…. maar wat lijkt het me een geweldige ervaring om een zeearend te zien. prachtige sfeervolle foto heb je ervan gemaakt.
  groetjes en …. hoewel ook ik erop uit trek bij dit ‘on’weer, laten we toch maar hopen dat het nu eindelijk gauw lente wordt 😉

  27 maart 2013 om 22:55

 13. Schitterend geschreven en prachtige foto`s.
  (De nieuwe ijstijd) Schitterend gelukt met flitser, complimenten.

  27 maart 2013 om 22:20

 14. Behalve fotograferen kan je ook schrijven! Erg leuk gedaan, en stoer hoor, op zo’n koude ochtend op pad. De foto ‘Nieuwe IJstijd’ vind ik de mooiste, wat een goed idee om te flitsen.
  groetjes Loes

  27 maart 2013 om 20:58

 15. Mooi verhaal René.
  Dit soort dagen blijven je voorlopig bij denk ik, de kou zo laat in Maart en een Zeearend zien.
  Van de ijssculpturen heb je prachtige beelden gemaakt.

  Groetjes Greet

  27 maart 2013 om 20:39

 16. mieke

  Super leuk verslag van de fotograaf, machtg mooie foto’s complimenten.
  grt.Mieke

  27 maart 2013 om 20:34

 17. Een mooie vorm gevonden voor de presentatie van je foto’s. Compliment voor deze combinatie van beeld en tekst!

  27 maart 2013 om 19:33

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.