Een ochtend in het veen

28 april 2013

Vandaag ga ik op pad in het Fochteloërveen. Een hoogveengebied op de grens van Drenthe en Friesland. Een prachtig en voor Nederland uniek gebied. Hier broeden bijvoorbeeld de kraanvogel en de geoorde fuut. En misschien kom je wel een adder tegen op je pad. Uitkijken dus waar je je voeten neer zet!

Natuurlijk ga ik ’s ochtends vroeg en hoewel het al bijna mei is voelt het aan als februari: koud en mistig. Ik moet zelfs mijn autoruiten krabben. Perfecte omstandigheden dus voor landschapsfoto’s. Heb de laatste tijd veel kunnen oefenen onder deze omstandigheden en de resultaten zijn vaak erg sfeervol.

Eerst even naar de vogelhut en dit is wat ik zie.

Een mistige start

Een mistige start

Een mooi begin dacht ik zo. Ik loop door en wandel de heide op. Alles is hier nog bedekt met een laagje rijp en overal zie ik mooie tafereeltjes. Maar ja, nu nog zien vast te leggen zodat de sfeer ook in de foto behouden blijft. De zon is inmiddels net opgekomen en schijnt door het hoge bevroren gras.

Bevroren gras

Bevroren gras

Kou en mist zijn inmiddels mijn favoriete weersomstandigheden geworden. Alleen dan kun je zulke foto’s maken. Maar wacht het wordt nog mooier! Ik kom aan bij het water. Ik denk dat hier vroeger het veen afgegraven is en door de hoge waterstand die in het gebied wordt gehandhaafd ontstaan er vennen en meertjes. De zon probeert de mist weg te branden, maar ze heeft het er moeilijk mee.

Nevel ven

Nevel ven

Achter in het water staan een rijtje dode bomen. Met mijn telelens kan ik ze mooi fotograferen in de mist. De foto is omgezet naar zwart/wit.

Silhouetten in de mist

Silhouetten in de mist

Ik vermaak me prima zo op deze ochtend. Heel langzaam trekt de mist op en beetje bij beetje wordt de wereld wat groter. Maar de sfeer blijft nog steeds geweldig! En ik blijf de ene naar de andere foto maken.

De mist trekt op

De mist trekt op

Wat een prachtig gebied is dit toch. En wat jammer dat het zo ver van mijn huis is. Alleen als ik op familiebezoek ben heb ik de mogelijkheid om het veen te bezoeken. Maar hier zou je toch wekelijks willen rondstruinen?

Opeens verschijnt er een grote vogel vanuit de mist. Ik zie alleen een silhouet, maar herken het als een kraanvogel. Dat is echt mazzel hebben om deze zeldzame vogel te kunnen zien. Ook al is het een broedvogel hier. Snel maak ik een paar foto’s, maar meer dan dit is er niet van te maken.

Kraanvogel

Kraanvogel

Ondanks het vage beeld, ben ik blij met deze foto! Ik richt mijn aandacht weer op het water, want ik wil ook graag die andere mooie vogel zien die hier voorkomt: de geoorde fuut. Het duurt wel even, maar dan zie ik een stelletje in een kleine  poel. Helaas aan de andere kant maar je kunt niet alles hebben. Wel heb ik de mazzel dat de zon net even op zijn koppie valt. Ik kan 6 foto’s maken voordat ze uit het zicht verdwijnen.

Geoorde fuut

Geoorde fuut

De zon vind steeds meer gaten in de wolken en de eerste blauwe plekken verschijnen in de lucht. Dat geeft gelijk een heel andere sfeer.

Heideveld in het veen

Heideveld in het veen

Zoals je ziet is het nog steeds frisjes. Maar ik heb er geen enkele last van. Ik wordt warm van de mooie omgeving en dan vergeet je de kou. Genieten dus van het landschap, de rust en de vele vogels die hun mooiste liedjes fluiten. Fitissen, graspiepers en vinkjes geven een privé concert speciaal voor mij. Tenminste dat maak ik er dan maar even van.

Nog een laatste foto van het meertje en dan zit ook deze fototrip er weer op.

Fochteloërveen

Fochteloërveen

Het is één van mijn mooiste foto-ochtenden geweest en vooral mijn groothoeklens heeft overuren gedraaid. Ik heb genoten en ik hoop jij ook.

16 Reacties

 1. Guy

  super…. echt prachtige reeksen

  30 mei 2013 om 21:55

 2. Geweldige sfeerfoto’s gemaakt in “mijn” territorium! Super, wat mooi vast weten te leggen en net even allemaal anders dan anders wat ze zo speciaal maken.
  Groet,
  Judith

  15 mei 2013 om 22:44

 3. Heel mooi !!
  De sfeer in zo’n veengebied is zeker heel mooi, ieder uur van de dag.
  Ik ga vaak naar bargerveen hier dicht in de buurt en is altijd genieten.
  De mist maakt het inderdaad heel bijzonder.
  Ik ga een keer naar dit gebied.
  Genieten, prachtige foto’s die je gemaakt hebt. Geeft zo’n gevoel van rust.
  Houd ik van…rust en stilte !

  4 mei 2013 om 22:00

 4. Heel mooie, sfeervolle foto’s. De mist maakt het landschap heel bijzonder.

  4 mei 2013 om 19:34

 5. een droomlandschap met een prachtige sfeer; jouw foto’s werken heel zintuiglijk op mij.

  2 mei 2013 om 12:53

 6. wat een prachtige blog van een werkelijk schitterend gebied. ik kom er graag!
  sfeervolle landschapsplaatjes en super dat je die kraanvogel hebt vastgelegd (best bijzonder dat je er eentje ziet, want het is broedtijd), toch mooi dat vage hoor! en natuurlijk de geoorde fuut (ik heb m zelf slechts 1x gezien en dat was ook daar).

  2 mei 2013 om 11:34

 7. Hallo René,

  Prachtige sfeervolle foto’s. Het moet een genot voor je zijn geweest om op deze vroege ochtend zo te kunnen genieten. Gelukkig laat je ons daarin meegenieten.

  Heerlijk blog om te lezen en te bekijken.

  Gr,

  Remco

  2 mei 2013 om 11:00

 8. P

  Hallo Renée, ik heb zeker weer genoten. Heel heel mooi,!! Pauwla.

  2 mei 2013 om 09:51

 9. Een prachtige serie, heel mooi gedaan. Genieten inderdaad.

  2 mei 2013 om 09:38

 10. Prachtige sfeerfoto’s en die geoorde fuut is natuurljk al helemaal geweldig. Zie je niet zo vaak, en zijn pluim correspondeert fraai met het riet in de achtergrond. Hele mooie serie, compliment!

  2 mei 2013 om 00:58

 11. yemrev

  Hé, een watermerk? Mooie reeks platen, desondanks 😉
  Toch jammer dat ik geen ochtendmens ben en al helemáál niet van kou hou…
  Grtz, Dick

  1 mei 2013 om 22:01

 12. Prachtig gebied daar zou ik me ook uren kunnen vermaken.
  Schitterende foto`s vooral die met de mist.
  Groetjes.

  1 mei 2013 om 21:31

 13. Ik hou van dit soort sfeervolle foto’s. De foto waar onder staat “de mist trekt op”vind ik het mooist. Prachtig gebied lijkt me dit. Ook maar eens een bezoekje aan brengen.
  groetjes Ghita

  1 mei 2013 om 21:28

 14. Prachtige serie heb je ondanks de kou en mist kunnen maken…. Het is bijna onze achtertuin..ik kom er bijna wekelijks….. De foto van de geoorde fuut i bijzonder, zelf heb ik ze hier nog niet kunnen fotograferen….

  Mocht je weer eens in de buurt zijn of plannen hebben.. geef maar ff een seintje…

  Groet Harry

  1 mei 2013 om 20:51

 15. ada

  En of ik genoten heb. Ik wandel heel graag met je mee. De sfeer is echt om stil van te worden, prachtig.

  1 mei 2013 om 20:35

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.