Afwisselende ochtend op de hei

19 mei 2013

Een gunstige weersvoorspelling doet mij besluiten om vanochtend naar de heidevelden van het Gooi te gaan. Er is ons een zonnige dag belooft en daar ben ik wel weer eens aan toe. Als ik op de heide kom ligt er nog een mooie deken van mist over het landschap. De zon komt bijna op, dus dat kan mooie beelden opleveren. Ik zoek een mooi plekje op en wacht op het juiste licht.

Zonsopkomst

Zonsopkomst

Maar dan trekken er opeens wolken voor de zon. Hé, dat was niet voorspeld!! Het mooie licht verdwijnt even snel als dat het kwam. Precies één foto kunnen maken 😦 .

De groothoeklens verdwijnt dus in de tas en ik ga op zoek naar kleine en grote beestjes. Je kunt hier van alles tegenkomen: reeën, konijnen, vlinders, libellen en natuurlijk vogels. De eerste die ik tegenkom zijn rupsen. Kleddernat van de mist en dauw zitten ze te wachten tot ze opgedroogd zijn.

Druppelrups

Druppelrups

Navraag op een forum levert de naam op: Lasiocampa trifolii. Ja handig, dat zegt me nog niets. Even googelen en ik heb de Nederlandse naam: Kleine Hageheld. Niet dat mij dat iets meer zegt, maar toch leuk om te weten. Het is een soort nachtvlinder.

Van het kleine rupsje ga ik gelijk over naar de grootste bewoner van dit gebied. Een ree houdt me vanuit de hei in de gaten. Die belangstelling is natuurlijk wederzijds. Een pracht dier!

Reebok

Reebok

Als je zelf rustig blijft staan zullen de reeën hier gewoon hun gang blijven gaan en zijn ze goed te fotograferen. De laatste jaren was er ook een met wilde radijs ingezaaid veld. Een prachtig gezicht hoe de reeën tussen de bloemen aan het eten waren. Helaas lijkt het er op dat dit jaar het stukje land braak blijft liggen. Het is nog helemaal kaal.

Een andere soort die je hier veel ziet is de roodborsttapuit. Typisch een vogeltje dat je veel ziet in heidegebieden. Ook zie en hoor je veel graspiepers. Na een aantal mislukte pogingen lukt het mij om een roodborsttapuit mooi op de foto te zetten. Hij zat even niet op de hei, maar op een takje aan de bosrand. Er viel net even een straaltje zonlicht op hem en doordat het bos nog in de schaduw lag krijg je een donkere achtergrond.

Roodborsttapuit

Roodborsttapuit

Ik vind mijzelf niet een echte vogelfotograaf, maar over deze foto ben ik wel erg tevreden.

Terug naar de reeën. Een andere bok heeft mij ook opgemerkt. Hij staat er zeker niet op zijn voordeligst op. Zijn wintervacht is nog niet helemaal verdwenen en de bast van zijn gewei hangt er in vellen bij.

Beetje slordig

Beetje slordig

Zal nog een paar weken duren voordat hij er weer pico bello uit ziet. Op tijd voor de bronst in juli/augustus. Want hoewel de jongen nog maar net zijn geboren, beginnen de voorbereidingen voor die van volgend jaar al weer langzaam op gang te komen.

Ik weet niet of het een oude bok is, maar blijkbaar heeft ie wel zin in een groen blaadje.

Groen blaadje

Groen blaadje

Ik besluit dan nog even verder te wandelen. Het is inmiddels aardig druk geworden met wandelaars en mountainbikers. Ik maak even een uitstapje van de hei naar een nabij gelegen vijver. Hier is weinig te zien, totdat ik opeens een libel in het riet zie zitten. Vrij ver het rietveld in, dus moeilijk vrij in beeld te krijgen. Steeds zit er wel een rietstengel voor. En de zachte bries maakt het er ook niet makkelijker op. Toch vind ik een klein gaatje. Tussen de windvlagen door kan ik net deze foto maken.

Viervlek

Viervlek

Een viervlek dus, te herkennen aan de vlekken op zijn vleugels. De eerste libel voor mij dit jaar. Ik vind zelf de achtergrond mooi, met die vage strepen.

Als ik de foto’s zo terugkijk is het een erg afwisselend foto-ochtendje geweest. Een landschapje, macro’s, wildfoto’s en ook nog een vogeltje. Dat zijn zo’n beetje alle categorieën waar ik mij mee bezig hou. En juist die afwisseling houdt het leuk vind ik. En ondanks dat het weer tegen viel, is het een geslaagde pinksterochtend geworden!

17 Reacties

 1. Ook weer zo’n prachtig blog René. Reeën zie ik erg graag….helemaal in het wilde Radijs…helaas is het nog niet zover daarvoor, maar je RBT met donkere achtergrond is een topplaat!! Net als je eerste 2 foto’s.

  Goed bezig man!!!! (nikon zeker?) 😉

  Gr,

  Remco

  1 juni 2013 om 18:22

 2. Guy

  prachtige beelden…!

  30 mei 2013 om 21:54

 3. Ik had dit gemist maar ruimschoots ingehaald: schitterende beelden, René!

  29 mei 2013 om 09:29

 4. IK had op FB al een en ander voorbij zien komen, en nu genoten van de hele serie, stuk voor stuk prachtbeelden, je gaat erg lekker!
  Gr. Loes

  26 mei 2013 om 12:04

 5. René, dit zijn weer hele mooie en inspirerende foto’s! De eerste foto is ook gelijk een winnaar. Een mooie sfeerfoto, dat heb je heel mooi vastgelegd. De reeënfoto’s zijn ook mijn favorieten. Wat een mooie dieren. Heb ik een zwak voor. Die met dat groene blaadje is ook echt een masterfoto 👍

  Gr, Carl

  PS Niet teveel de radijsjes opeten hè 😉

  25 mei 2013 om 11:12

 6. ada

  Al met al een heerlijke Pinstermorgen. Rustig het ‘dierenrijk; voor je alleen. Prachtig licht op de eerste foto. De andere foto’s zijn er niet minder om. Ik geniet met volle teugen weer van je verhaal én de foto’s.

  23 mei 2013 om 09:14

 7. Ook al was het mooie licht verdwenen, je foto’s zijn er niet minder mooi om René.
  Er zitten hele mooie bij, daar kun je heerlijk van genieten.
  Gr. Tinie

  22 mei 2013 om 14:40

 8. Heel mooie serie foto’s, René. Vooral de “Zonsopkomst” en de “Druppelrups” vind ik heel erg mooi!

  21 mei 2013 om 18:00

 9. Wat heb je weer een prachtige serie neergezet, het is echt genieten!

  21 mei 2013 om 17:41

 10. P

  Hallo Renée, nou het is weer schitterend wat je laat zien. Ik zelf heb ook een roodborsttapuit kunnen opnemen, want ik was in Twente, maar als ik die van jou zie kan die van mij wel weer weg. Haha. En reeën heb ik ook. Maar naar jouw foto’s kijken is toch weer genieten. Ik kan nog veel van je leren. Heeeeeel mooi.

  21 mei 2013 om 10:38

  • P

   Oh oh neen Renée, ik had geen roodborsttapuit maar een gekraagde roodstaart. Groetjes .

   21 mei 2013 om 13:58

 11. yemrev

  Volgens mij mag je helemaal niet klagen over het weer van gisterochtend, tenminste als je het met vandaag vergelijkt. Toch weer mooie plaatjes geschoten, hoor!. Rups, tapuit en libelle springen er voor mij uit.
  Misschien moet je het onderschrift van de eerste ree veranderen in “Reetje Slordig”? 😉

  Hopelijk krijgen we deze week nog een paar redelijke dagen, zodat ik er ook nog een keer op uit kan, maar de kans lijkt klein…

  Groet
  Dick

  20 mei 2013 om 23:02

 12. prachtfoto met die boom , een heerlijk ochtendej natuur, heerlijk , ik mis het ten zeerste maar dis jaar is het voor ons niet meer weggelegd, omdat we voor onze terminale “schoon” vader zorgen durven niet meer ver weg laat staan een paar uur weg. als ik dit zie dan realiseer ik me hoeveel we missen maar aan de andere kant die natuur ligt er volgend jaar ook wel weer , we zien wel. en genieten dan aar van de foto’s , onze tijd komt wel weer.

  20 mei 2013 om 21:49

 13. Ook al verval ik misschien in herhalingen: het is weer een hele mooie serie. De roodborsttapuit is prachtig. Maar de andere opnames mogen er ook wezen!

  20 mei 2013 om 21:26

 14. Great shots, big inspiration!

  20 mei 2013 om 21:15

 15. Hoi René, ondanks het wat tegenvallende weer (nou ja, wat is tegenvallend, vergeleken met vandaag) heb je prachtige foto’s, vooral de reebok is super. En dank voor het doorgeven dat het wilde radijs veldje nog kaal is, dan hoef ik nog niet die kant op voor de reeën tussen de witte bloemetjes (misschien wel helemaal niet)…..
  De viervlek, rups en roodborsttapuit staan er ook toppie op. Die laatste staat nog op mijn verlanglijstje voor dit jaar.
  groetjes Ghita

  20 mei 2013 om 20:46

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.