Fotoworkshop deel 2: Vogelparadijs

24 mei 2013

In mijn vorige blog liet ik je al de kluten zien (Fotoworkshop deel 1: De Kluut). Maar er was natuurlijk nog veel meer te zien. Eén van die andere soorten is het visdiefje. Een kleine stern, die veel voorkomt in Nederland. Op een eilandje vlak naast de hut zitten een aantal paartjes. Ik kan niet zien of ze ook nesten hebben, maar dat zal zo maar kunnen. Zo af en toe komt er een vogel met een visje aanvliegen. Soms wordt die aan de partner gegeven. Die neemt dit cadeautje dankbaar in ontvangst.

Kadootje

Cadeautje

Soms is de vis wat aan de grote kant. Het kost dan behoorlijk wat gehannes om de buit naar binnen te werken. Op een gegeven moment was er een vis die zo groot was, dat die niet op te eten was door een visdiefje. Uiteindelijk belandde die in de maag van een kokmeeuw. Onderstaand visje past wel en gleed zonder moeite naar binnen.

Met uitjes?

Met uitjes?

Zijn trouwens wel schreeuwlelijkerds die visdiefjes. Maar zelfs dat levert een foto op.

Luidruchtig

Luidruchtig

We laten de visdiefjes verder met rust, want er is nog veel meer te zien. Scholeksters bijvoorbeeld. Een mooi moment was toen een scholekster een klein kluutje even pakje, maar gelukkig weer losliet. Helaas zat ik toen niet aan de goede kant van de hut, dus geen foto’s daarvan. Maar wel een foto van een ander interessant moment. Ineens vlogen van alle kanten vogels de plas in. Volgens Steven, die de workshop gaf, was er een roofvogel in de lucht. Deze scholekster houdt de lucht nauwlettend in de gaten.

Gevaar vanuit de lucht?

Gevaar vanuit de lucht?

Na een poosje keert de rust terug. Kust veilig!

Dan verschijnt er nog een ander vogeltje ten tonele. Eentje die ik nog nooit gezien had: de kleine plevier. Een prachtig vogeltje, die even komt buurten op het visdiefjes-eiland.

Kleine Plevier

Kleine Plevier

Opvallend bij dit vogeltje is de gele ring om het oog. Een goed herkenningskenmerk. Het bezoek duurt een paar minuten en dan vertrekt ie weer. Mij blij achterlatend.

In deel 1 had ik al geschreven dat er twee hutten zijn. In twee groepen gaan we ook die een bezoekje brengen. Daarvoor moeten we eerst weer een stukje terug varen. En weer vliegen de grutto’s boven ons hoofd. Ik heb mijn extender er nog op zitten, maar eigenlijk komen de vogels te dichtbij. Dat is weer eens iets anders. Normaal gesproken zitten vogels altijd te ver weg. Toch lukt het me een redelijk scherpe opname te maken van een vliegende grutto.

Grutto

Grutto

Ik vind mezelf niet zo goed in het fotograferen van vliegende vogels, maar deze is goed gelukt, al zeg ik het zelf.

In de tweede hut zijn ook twee plaatsen waarbij je vlak over het wateroppervlakte kijkt. Dat levert dan een mooie hoek t.o.v. de vogels op. De eerste die ik zo kan fotograferen is deze kieviet.

Kieviet

Kieviet

Het blijven toch mooie vogels met die prachtige kleuren in hun veren. Ondanks dat de zon hier niet schijnt komen die kleuren prachtig naar voren. Verder is er in deze plas ook een slobeend aanwezig. Een mannetje.

Slobeend

Slobeend

Deze soort komt altijd een beetje komisch op mij over met die rare grote snavel. Ik zie geen vrouwtje, maar misschien zit die wel ergens op het nest. Verder zie ik mijn eerste zomertaling. Helaas is die te ver weg voor een mooie foto. Gelukkig voor mij komt een paartje scholeksters wel binnen schootsafstand.

Scholeksters

Scholeksters

Wat veel soorten heb je hier zeg. Dit kun je met recht een vogelparadijs noemen. Zo zie je dat één man (de boer dus) het verschil kan maken. En het is geweldig om hier een workshop te volgen en de nuttige tips van een professional te krijgen. Tot slot nog een foto van een soort die ik nog niet genoemd heb, maar hier ook regelmatig voor mijn lens komt: de tureluur. Terwijl ik met met hoofd vlak boven het water zit, komt ie al zoekend naar eten dichterbij gescharreld. Op een gegeven moment zelfs te dichtbij voor een foto. Maar wel heel gaaf zo close!

Foeragerende Tureluur

Foeragerende Tureluur

Ik moet zeggen dat ik nog nooit zoveel foto’s op één dag heb gemaakt. Aan het eind van de dag is mijn kaartje vol en mijn batterij leeg. Een heerlijke dag in het vogelparadijs.

15 Reacties

 1. ada

  Een super plek waar je in alle rust kunt genieten én fotograferen. Uniek zoveel soorten.
  De visdiefjes met vis staan de geweldig op maar ook de vliegende grutto, eigenlijk zijn alle foto mooi.

  4 juni 2013 om 20:37

 2. Heel mooie foto’s van veel verschillende soorten vogels! Echt een volgelparadijs! De foto’s met het visje zijn mijn favorieten 🙂

  4 juni 2013 om 12:21

 3. Over die vogelvriendelijke boer heb ik vaker gelezen, top, en een erg gave plek waar je erg mooie foto’s hebt kunnen maken.
  Eigenlijk zouden alle vogelhutten lage kijkgaten moeten hebben, laag standpunt is toch wel het mooiste.
  Groetjes Loes

  3 juni 2013 om 12:10

 4. Zeer geslaagde fotoshoot !! Mooi Grts

  3 juni 2013 om 12:00

 5. Die boer heeft er terecht een mooi plekje voor gemaakt om zulke fraaie beelden te maken. Moet een dik geslaagde workshop geweest zijn….waar je met zulke fraaie beelden mooi op terug kan kijken.

  Genieten René!!

  Gr,

  Remco

  1 juni 2013 om 18:19

 6. Mooi! Alles!
  Die eerste foto, je moet het maar net zien. Een dubbel cadeautje.

  1 juni 2013 om 14:22

 7. Hoi Rene,
  Wat een mooi plekje zeg. Vanuit de hutten heb je prachtige foto’s gemaakt, zo dichtbij krijg je anders de vogels niet, hoewel de grutto’s dus wel erg dichtbij kwamen. Een hele mooie serie, en ik ga nog even in je andere blog lezen of daar de locatie vermeld staat van de hutten, lijkt me wel wat om eens te bezoeken.
  groetjes Ghita

  1 juni 2013 om 13:48

 8. Ook deze serie is heel mooi. Zo’n hut is toch wel een uitkomst, wat je al zegt .. anders zouden ze altijd te ver weg zitten. Visdiefjes vind ik leuke vogels.. zo sierlijk met hun spitse lange staart.

  1 juni 2013 om 12:48

 9. Moet een geweldige plek zijn om je hart op te halen. Vooral de foto’s van het visdiefje vind ik prachtig. Ik begrijp dat hier een kokmeeuw uiteindelijk het visdiefje was 🙂

  1 juni 2013 om 11:57

 10. prachtig blog geworden rene! Dat moet een hele mooie plek zijn om te fotograferen!

  1 juni 2013 om 11:35

 11. geweldige serie foto’s

  1 juni 2013 om 09:45

 12. Dit deel is ook erg goed geworden. Mooi gebied en heerlijk lage standpunten mogelijk.
  Gr. Henk

  1 juni 2013 om 09:38

 13. yemrev

  Nou, je begint het al aardig te leren, hoor René, dat fotograferen van vliegende vogels. Op naar de vliegende zwaluw! De rest staat er trouwens ook fraai op; wel lekker als ze zo dichtbij komen! Veel soorten ook, maar géén terekruiter! (ik ook niet, trouwens)
  Dick

  31 mei 2013 om 23:19

 14. p

  Hallo Rene, wat krijg jij de vogels er toch weer mooi op. Ja eigenlijk alles. Het was dus een geslaagde tocht. Bedankt dat ik er weer een beetje bij was. grt.

  31 mei 2013 om 23:04

 15. Wat prachtige foto’s en begeleidend schrijven in je blog…kwam hier terecht via Nathalie

  31 mei 2013 om 22:19

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.