Het Kuinderbos

2 juni 2013

Vandaag is mijn bestemming het Kuinderbos in de Noordoostpolder. Dit gebied staat bekend om de vele libellen die er voorkomen en dus lijkt mij dat een heel geschikte plek om eens heen te gaan.  Het zou mooi zijn als ik een keer een uitsluipende libel zou zien. Als de libel als larve groot genoeg is geworden kruipen ze uit het water en verpoppen ze tot hun laatste vorm: een libel. Ze breken dan als het ware uit hun huid naar buiten. Het oude larvehuidje achterlatend.

Helaas staat er vandaag best veel wind. Niet de beste omstandigheden voor macrofotografie. En ik zie geen enkele libel of juffer. De natuur laat zich niet dwingen, dus verleg ik mijn focus. Ik weet waar hier zonnedauw groeit en de vorige keer toen ik hier was heb ik daar niets mee gedaan. Daar moet dus verandering in komen, dus ik stort me op dit ieniemini plantje. Ze zijn maar een centimeter hoog en dus lastig mooi te fotograferen. Gelukkig helpt de zon mij een beetje.

Ronde zonnedauw

Ronde zonnedauw

Als ik er nog een beetje dichter op kruip zie je dit.

Sprankelend

Sprankelend

Prachtig toch?  De libellen ben ik helemaal vergeten als ik hier zo mee bezig ben. Steeds op zoek naar een mooie compositie en de juiste lichtval. En dat is best nog lastig met zo’n klein plantje. Maar uiteindelijk ben ik erg tevreden over het resultaat. Hier nog een mooie afsluiter.

Druppelkrans

Druppelkrans

Het is inmiddels al een stuk later geworden en misschien zijn de libellen in de tussentijd wakker geworden. Maar of ze verstoppen zich, of ik kijk niet goed, want ik zie ze nergens. Het enige wat ik zie is dit.

Spinnenvoer

Larvenhuidje

Waarschijnlijk een larvehuidje die door de wind in het web is geblazen. Navraag op het forum van waarneming.nl levert ook nog een mogelijke naam op: Grote keizerlibel.

Omdat de libellen het laten afweten besluit ik de wandelroute om het meer te lopen. Ik zie dan wel wat ik tegen kom. Het zonnetje schijnt, de temperatuur is aangenaam, alleen de wind is wat aan de harde kant. Heerlijke omstandigheden dus voor een wandeling. Overal kleuren het fluitekruid en de boterbloemen het landschap en ik geniet van de omgeving.

Fluitekruid

Fluitekruid

Ik kom bij een stuk land waarop een aantal Welsh pony’s staan. Deze worden ingezet om het gebied te begrazen. Mooie kleine paardjes die zich niet door mij laten storen. Eentje komt zelfs even naar me toe om me te begroeten. Het is wel een mooi beeld die paarden in de met boterbloemen bezaaide wei.

Shetlander

Welsh pony

 

De bloemen worden volgens mij niet door de paarden opgegeten, maar het gras natuurlijk wel.

Grazen tussen de bloemetjes

Grazen tussen de bloemetjes

Ik loop verder en opeens hoor ik: “FRRRRRRRRRRRT”! Een libel land precies op mijn borstzak! Het is weer eens wat anders: de libel vind mij in plaats van andersom. Hij blijft ook rustig zitten, maar nu natuurlijk weer te dichtbij voor een foto. Lastige jongens die natuurfotografen. Het is ook nooit goed. Ik raak hem even aan en hij vliegt tussen het gras. Nu kan ik hem mooi fotograferen!

Gewone oeverlibel

Gewone oeverlibel

Het lijkt of hij een slak heeft gevangen, maar die zat er al toen hij daar landde. Natuurlijk maak ik foto’s vanuit allerlei hoeken. Deze is van precies de andere kant.

Tussen het gras en de bloemen

Tussen het gras en de bloemen

Ik denk dat ik deze tweede de mooiste vind. Wat denken jullie?

En zo kan ik toch nog afsluiten met een libel. En heb ik nog wat te wensen over. Want die uitsluipende libel moet ik natuurlijk toch nog eens vastleggen. Misschien de volgende keer?

13 Reacties

 1. Ik kom ook graag in eth Kuinderbos en heb het zonnedauw daar ook vastgelegd en geplaatst op 14 juni. Ik vind het een schitterend gebied waar ook de uitsluipende libellen goed zijn te fotograferen. Wist je trouwens dat er naast die libellenroute nog een aantal poeltjes in de buurt waren waar je ook de zwarte heidelibel ziet.

  groetjes, Helma

  27 juni 2013 om 15:41

 2. Prachtig. Je hebt een mooi oog.

  12 juni 2013 om 21:24

 3. Wat een heerlijjke gevarieerde blog, met de zonnedauw als topper, prachtig met die schittering.
  groetjes Ghita

  12 juni 2013 om 21:21

 4. Wat een foto’s zo mooi, ik kijk werkelijk mijn ogen uit!

  12 juni 2013 om 20:35

 5. Pracht foto’s René.
  Wat heb je het zonnedauw ook mooi in beeld gebracht met de reflextie van de zon.
  Ook je andere foto’s zijn erg mooi om te zien.
  Groetjes Tinie

  12 juni 2013 om 16:05

 6. Altijd weer een genoegen je fotos te bekijken, René. Ook dit is weer een prachtige serie. Geen voorkeur voor wat de libel betreft: allebei mooi.

  12 juni 2013 om 00:17

 7. yemrev

  Hallo René,

  Fraaie kiekjes van de Zonnedauw, vooral de laatste van de drie. Lekker rustig en da’s een hele kunst!
  Ik denk ook dat jij de tweede foto van de libel het mooiste vind! Maar waarom? Ik vind ze allebei wel fraai… Bij de eerste valt het zonlicht mooier op de vleugels, maar smaken verschillen (gelukkig).

  Groet, Dick

  11 juni 2013 om 22:58

 8. Pingback: De zonnedauw – 1 | altijdmooiweer

 9. Hoi René,

  Mooie detailopnames van de zonnedauw; fijne kleuren. Ook de libelle is je uiteindelijk nog goed gelukt; ik heb geen voorkeur voor één van de tweede, beide hebben hun eigen fraaie eigenschappen.

  Gr. Robert

  11 juni 2013 om 17:53

 10. Mooie serie René.
  Prachtige plaatjes van de Zonnedauw en ook de rest oogt goed.
  Ik vind de tweede Libel het mooiste, zit mooier in het licht.
  Jij vindt vast wel een keer een uitsluiper.

  groet Greet

  11 juni 2013 om 13:00

 11. Weer een hele mooie serie heb je neergezet! De tweede libel vind ik overigens de mooiste. Zonnedauw… wat een fraai plantje is dat toch! Binnenkort ook maar weer es gaan kijken, vorige week stonden er nog maar weinig.

  11 juni 2013 om 07:57

 12. mooie foto’s, het is juist zo leuk dat je niet weet wat je tegenkomt, de zonnedauw is prachtig

  11 juni 2013 om 06:56

 13. Je zet me wel op het verkeerde been met je titel, ik verwachtte bosfoto’s 🙂
  Maar aangename verrassing, vooral de sprankelende zonnedauw heb je echt top gedaan.
  En de laatste twee… moeilijk kiezen, bij de eerste libel vind ik de de achtergrond mooier, bij de tweede valt het licht mooier op de libel.
  Groet
  Loes

  10 juni 2013 om 20:35

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.