Bos-Vogelhut Hoenderloo

1 april 2014

Op 1 april, en dat is geen grap, was ik door mijn oudcollega en mede fotoblogger Dick uitgenodigd om een dagje in Bos-Vogelhut Hoenderloo te fotograferen. Het zou voor ons beide de eerste keer in een fotohut worden. We hadden natuurlijk een hele lijst met droomsoorten opgesteld: sperwer, groene specht, eekhoorn, kuifmees en zo ging het nog wel even door. Vol verwachting klopte ons hart!

We hadden een mooie dag uitgekozen: vrij zonnig en een lekkere temperatuur. Om half tien zaten we in de comfortabele hut en kon de show beginnen. Soms was het doodstil en op andere momenten was het een komen en gaan van verschillende soorten. Dan ratelden de Nikon en Canon gebroederlijk naast elkaar.

Ik heb lang nagedacht hoe ik al die foto’s in een blogje moet persen. Ik denk dat ik eerst maar even een overzicht ga geven van de soorten die we gezien hebben. In latere blogs zal ik nog eens wat nader ingaan op een bepaalde soort of leuke momenten.

De eerste die ons kwam begroeten was een boomklever. Een soort die ik nog nooit had kunnen fotograferen.

Boomklever

Boomklever

Deze is een aantal keren langs gekomen, maar hierna heb ik hem niet meer zo mooi kunnen vastleggen. Een andere regelmatige bezoeker was de Grote Bonte Specht. Deze kwam zelfs zo dichtbij dat ik niet meer kon scherpstellen!

Grote Bonte Specht

Grote Bonte Specht

Het roodborstje mag natuurlijk niet ontbreken. Deze was ook de hele dag aanwezig.

Roodborstje

Roodborstje

Vinkjes hebben we ook gezien. Vaak wat verder naar achteren, maar deze kwam even wat dichterbij. Ik had mijn vaste 300mm lens mee. Een prachtige lens, maar het nadeel is dat je niet kunt uitzoomen. Soms zaten de vogels te dichtbij om een mooie compositie te maken.

Mannetjes vink

Mannetjes vink

De mussen huisden in de haag aan de zijkant. Hun gekwetter kon je de hele tijd horen. Ook deze “gewone” vogel mag natuurlijk niet ontbreken in dit overzicht. Onderstaand het vrouwtje, dat er even mooi voor ging zitten.

Huismus dame

Huismus dame

Kwamen de vorige soorten min of meer regelmatig even langs, deze tjiftjaf hebben we één keer langs zien komen. Maar hij had dan wel weer een lekker hapje bij zich!

Fitis met bromvlieg

Tjiftjaf met bromvlieg

Hij zat wel ver naar achteren, dus moest wel even flink croppen.

Deze heggenmus scharrelde zo af en toe over de bodem.  Dat levert meestal niet de spannendste foto’s op. Ik was dus blij dat ie even op het mos ging zitten.

Heggenmus

Heggenmus

De grootste vogel die we zagen was de houtduif. Vanwege de afstand was een portretje de enig mogelijke optie.

Houtduif

Houtduif

Ook kwam er een paartje groenlingen langs. Een mooi vogeltje, waarvan hieronder het vrouwtje is gefotografeerd.

Groenling

Groenling

Eén van de leukste tuinvogels is natuurlijk de pimpelmees. Erg beweeglijk, dus lastig vast te leggen. Deze ging net even goed zitten, zodat ik een mooi lenteplaatje met de katjes kon maken.

Pimpelmees

Pimpelmees in lentestemming

De appelvink stond natuurlijk hoog op ons lijstje met wenssoorten. En we werden niet teleurgesteld. Regelmatig kwamen ze langs. Prachtig om te zien hoe ze de zonnebloempitten kraken met hun grote snavel. Toch heb ik geprobeerd om het voer zo veel mogelijk buiten beeld te houden. Wat bij deze soort wel eens lastig was omdat ze continue aan het smikkelen waren. Vaak zag je op de foto’s een stukje voer in de snavel.

Appelvink

Appelvink

De gaai is een schuwe vogel. Je ziet ze bijna dagelijks, maar ze zijn zo moeilijk benaderbaar dat het maken van een foto, normaal gesproken, lastig is. Vanuit deze hut was het geen probleem!

Gaai

Gaai

Later op de dag kwam er nog een meer verrassender gast langs: een zanglijster. Een prachtige slanke zangvogel, die zich mooi liet zien.

Zanglijster

Zanglijster

Ook zijn neefje de merel komt regelmatig even langs. Meestal zie je het mannetje op de foto’s voorbijkomen, vandaar dat ik voor deze serie gekozen heb voor het vrouwtje.

Merelvrouw

Merelvrouw

Als laatste nog een typische tuinvogel: de koolmees. En dan kan ik gelijk een tipje van de sluier oplichten van een volgend blog over deze dag. De vijver speelt natuurlijk een belangrijke rol bij de vogelhut en zorgde voor veel mooie momenten.

Spiegeling in de vijver

Al met al een hele leuke dag met een berg aan foto’s.

Wordt vervolgd . . . . .

Oops, vergeet ik bijna het lieve veldmuisje dat in de houtstapel woont. Ik kan je zeggen: die zijn snel! Rits, rats even iets te eten pakken en weg zijn ze weer. Ik heb hem een keer te pakken, maar je moet even bij Dick kijken voor een echt mooie foto.

Veldmuisje

Veldmuisje

 

17 Reacties

 1. Pingback: Bij de vijver | René Vos natuurfotografie

 2. hugove52

  Prachtige foto’s.

  26 april 2014 om 19:59

 3. Prachtig René, veel soorten en allemaal mooi gekiekt, ook een beetje op verschillende plekjes. Ik had laatst hutfoto’s waarbij ik alle vogels zo’n beetje op dezelde tak had gekiekt, tip voor de volgende keer. Ik ga eind mei trouwens weer naar deze hut.
  Appelvink is natuurlijk mijn favoriet in deze serie, alle foto’s zijn mooi maar deze vogel is gewoon het meest bijzonder.
  groetje Ghita

  18 april 2014 om 11:17

 4. Zo te zien hebben jullie een mooie en vruchbare dag gehad in de hut, heel fraaie resultaten!
  De specht springt er toch wel uit, haarscherp, goed belicht, complimenten.
  De appelvink is natuurlijk ook super om te zien, maar de foto die ik het meest waardeer is de zanglijster, omdat die zo anders is, niet zo’n echte ‘hutfoto’, gewoon heel natuurlijk.
  Fijn paasweekend en groeten
  Loes

  18 april 2014 om 09:47

 5. Wat heb je veel verschillende soorten voor de lens gehad René.
  Dit is weer genieten, prachtig in beeld gebracht allemaal.
  Gr. Tinie

  17 april 2014 om 18:59

 6. Wunderschöne Fotos liebe Grüße und schöne Ostertage.Gruß Gislinde

  17 april 2014 om 14:16

 7. Mooie reeks foto’s zo met een flinke variëteit. De muis is een leuke afsluiter met zo’n onschuldige blik.

  16 april 2014 om 21:07

 8. yemrev

  Ik vind jou muisje er toch ook wel koddig op staan, hoor René! In ieder geval de vogels staan er allemaal prima op en inderdaad weer anders dan bij mij, op de houtduif na; dat lijkt wel een kopie. Maar ja, zo gek,is dat niet, natuurlijk.
  Leuk om te zien dat we geheel onafhankelijk van elkaar het bloggen hierover op ongeveer dezelfde manier aanpakken. Sorry dat ik net de primeur had 🙂
  Ennuh..wat de Gaai betreft, die noem ik altijd Vlaamse Gaai, vandaar dat hij bij mij onder de V staat. Terecht lijkt me omdat het hier – zoals je al aangaf – ook nog eens een Veluwse Vlaamse Gaai betreft 😉

  Ik kijk uit naar je volgende blog (die van mij duurt nog wel even denk ik)
  Groetjes, Dick

  16 april 2014 om 21:05

 9. fantastische serie, de ene foto nog mooier dan de andere!

  16 april 2014 om 20:21

 10. Trudi Sennhauser

  Prachtige serie, veel geduld voor nodig.

  16 april 2014 om 20:19

 11. Wat een mooie foto’s, deze zijn echt zo knap. Soorten die ik nog nooit gezien heb en overweldigende kleuren. Ik kijk al uit naar het vervolg.

  16 april 2014 om 20:18

 12. De specht krijgt van mij de hoofdrol in deze prachtige serie. Knap fotowerk

  16 april 2014 om 19:33

 13. Wat een massa bezoekers daar bij de hut. De meeste kende ik wel maar een groenling had ik nog nooit gezien..Erg mooie vogelfoto’s René

  16 april 2014 om 18:14

 14. Dat moet wel een gouden dag geweest zijn, wat een prachtige serie. De boomklever en de appelvink zijn mijn favorieten uit deze serie, die zou ik ook nog wel eens netjes voor de lens willen hebben.

  16 april 2014 om 17:04

 15. Ik heb zojuist de serie van Dick gezien, die was net iets eerder met publiceren. Jullie hebben alles heel mooi vastgelegd, zo’n hut heeft duidelijk een hoop voordelen. bij jou vind ik de specht de allermooiste foto maar de rest is ook allemaal geweldig mooi. Ik was me er ook helemaal niet van bewust dat jullie elkaar kennen, leuk om samen zo’n uitje te ondernemen.

  16 april 2014 om 11:50

 16. Prachtige serie rene, wat ’n vogels heb je daar gezien.

  16 april 2014 om 11:35

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.