Languit in het gras

13 april 2014

Na de laatste tijd veel bezig te zijn geweest met vogels is het vandaag hoog tijd om het macro-seizoen af te trappen. En omdat je een doel moet hebben in je leven, ga ik vandaag voor oranjetipjes op pinksterbloemen. Een klassieke combinatie van vlinder een bloem. Helaas ben ik tot vandaag dit prachtige vlindertje nog nooit tegen gekomen. Omdat vlinders in de vroege ochtend nog moeten opwarmen en daardoor makkelijker te fotograferen zijn, ben ik weer bijtijds op pad.

De zon komt net op als ik bij het pinksterbloemenveld kom. Genoeg bloemen, dus het is nu speuren naar de kleine vlindertjes. Die zie ik niet gelijk. Maar om toch te profiteren van het vroege ochtendlicht duik ik het natte gras in en ga aan de slag met de alleen de bloemen.

Pinksterbloem

Pinksterbloem

De dauwdruppels zorgen voor het mooie achtergrondeffect, ook wel bekend als bokeh. Bokeh is afgeleid van het Jpanse woord bokeaji, wat ‘onscherp’ betekent. Bokeh wordt in de fotografie gebruikt om de esthetische kwaliteit van onscherpte uit aan te geven.

Nu ik hier toch lig kan ik net zo goed die dauwdruppels nog even op de foto zetten.

Dauw

Dauw

Het zijn kleine druppeltjes, maar met zijn allen kunnen ze je een behoorlijk nat pak bezorgen. Daarom heb ik altijd een vuilniszak in de fototas om op te liggen.

Het is heerlijk om zo met het licht en de camera te spelen. Maar ik was op zoek naar oranjetipjes, dus ik ga verder. Ik bekijk alle bloemen om te zien of er een vlindertje op zit. Maar volgens mij hebben ze dit veld nog niet ontdekt. Geen vlinder te zien! Dus verleg ik mijn aandacht maar volledig naar de bloemen en het andere groen wat hier groeit.

Warm licht

Warm licht

Het is altijd lastig om een bloem te vinden die mooi uitkomt tussen het gras en de andere bloemen. Het wordt al snel te druk. Dit exemplaar stak net iets verder boven het gras uit en kwam dus mooi vrij te staan.

Maar niet alleen de bloemen waren fotogeniek. Dit plantje, waarvan ik de naam niet weet, was een echte druppelvanger. Dat zijn van die dingen waar je normaal gesproken al snel aan voorbij loopt. Maar met een camera, en een goed oog worden het juweeltjes.

Druppelvanger

Druppelvanger

Tot nu toe heb ik mij steeds geconcentreerd op één plantje en op de achtergrond. Maar je kunt natuurlijk ook meerdere bloemen in je foto betrekken. Het grappige is dat ik niet meer weet of het tweede bloempje nu voor of achter de grote staat. Voor het beeld maakt dat niet uit.

Herhaling

Herhaling

Ik kan me voorstellen dat je nu vlekken voor je ogen begint te zien van al die bokehcirkels. Daarom als afsluiting nog een foto die niet met tegenlicht is genomen. Het licht is dan volkomen anders en de cirkels zijn er dan niet.

Dauwbloempje

Dauwbloempje

De zon is inmiddels al een stuk hoger komen te staan en het gras droogt snel op. Ik blijf nog even door fotograferen, maar de sfeer is weg en ik besluit dat het mooi geweest is. De oranjetipjes blijven dus nog even op mijn to-do-lijstje staan. Maar het was weer genieten om met macrofotografie bezig te zijn geweest.

 

 

19 Reacties

 1. yemrev

  Zo’n vlinder leidt maar af: fraaie serie zo. De druppelvanger (heremoes!) en de daaropvolgende Pinksterbloemen vind ik de mooiste.
  Groet, Dick

  22 april 2014 om 22:30

 2. De Oranjetipjes mis ik hier niet hoor, want wat een heerlijke en sfeervolle beelden van de pinksterbloemen!
  De druppelvanger ( zou heermoes kunnen zijn ) is ook erg fraai.
  Tip: ipv vuilniszak regenpak aan, is een stuk handiger.

  Groet
  Loes

  22 april 2014 om 08:20

 3. Genieten met deze serie.
  gr Jowan

  21 april 2014 om 20:36

 4. Prachtige serie foto’s.

  Gr Cees

  21 april 2014 om 14:33

 5. Prachtige macrofotografie laat je zien René, zo zie ik ze graag ;-))
  Pracht kleuren en scherpteverloop.
  Gr. Tinie

  21 april 2014 om 09:38

 6. Wauw, die eerste foto van de pinksterbloem met de lichtcirkels is meteen mijn favoriet. Maar de rest is ook prachtig, wat voegen die waterdruppels toch veel toe in een foto. Erg mooie standpunten en mooie achtergronden.

  20 april 2014 om 18:57

 7. Trudi Sennhauser

  Mooi serie, prachtige achtergronden met die lichtbollen .

  20 april 2014 om 17:02

 8. pantertje

  Hallo,prachtige foto!

  20 april 2014 om 15:22

 9. Je hebt er een schitterende serie van gemaakt. De vlinder hebben we nog tegoed, maar vond dit het kijken en lezen zeker waard.

  20 april 2014 om 11:45

 10. Prachtige serie René.. mooi al die dauwdruppels .Ik fotgrafeerde vandaag “Les costumés de Venise en ook de eerste meikever van dit jaar

  20 april 2014 om 01:28

 11. Jan Voskuil

  de een na laatste vind ik de mooiste van deze serie

  19 april 2014 om 22:26

 12. Blij dat ik weer je uitleg gelezen heb en er iets van opgestoken. Heerlijk om naar die knappe foto’s te kijken!

  19 april 2014 om 22:00

 13. Mooie serie! Ik vind de bokeh prachtig. Vooral de foto van de ‘druppelvanger’ vind ik schitterend. Groetjes Senna

  19 april 2014 om 20:06

 14. Werkelijk schitterend !

  19 april 2014 om 20:01

 15. Prachtig, ik mis niks :-))

  19 april 2014 om 19:56

 16. Een heel geslaagde bloemenserie. Ik zag vandaag een oranjetipje op een plek waar helemaal geen pinksterbloemen staan. Wat blijkt, hij lust ook andere bloemen.

  19 april 2014 om 19:47

 17. Stuk voor stuk sfeerplaten. Prachtig licht en een prachtig bokéh

  19 april 2014 om 19:14

 18. terug een prachtige serie

  19 april 2014 om 17:41

 19. De Pinksterbloemen en de dauwdruppeltjes staan er prachtig op, René. Jammer dat er geen oranjetipjes te zien waren. Jij had met mij op pad moeten gaan, terwijl ik op een bankje in een van mijn favoriete natuurgebieden zat, heb ik er vanmiddag tientallen om me heen zien fladderen. Voor de fotografie was dat echter weer geen gunstig moment, want ik heb er niet eentje zittende in beeld kunnen vangen. Ook ik moet dus nog maar eens in de herkansing, en dan wat vroeger.
  Hoe dan ook, ik wens je een mooi Paasweekend!

  19 april 2014 om 16:36

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.