Een nieuwe stek

29 mei 2014 Na jarenlang onderzoek en ouderwets recherchewerk heb ik het dan eindelijk gevonden: een mogelijke nestplaats van een ijsvogelpaartje.De eerste keer ben ik zonder camera gaan kijken. Een omgevallen boom levert een mooie kluit op die gebruikt kan worden om de nestholte in uit te graven. Al snel zie ik de bekende blauwe schicht over het water schieten. YESSS!!!!! Vlak bij de nestplaats is een tak geplaatst en een geïmproviseerd kijkschermpje. Ik ben dus niet de eerste die deze plek ontdekt heeft. Maar dat maakt niet uit. Degene die hier geweest is heeft in ieder geval de boel netjes ingericht om de ijsvogels zonder verstoring te kunnen bekijken. Ik maak daar graag gebruik van. Hopelijk komen we elkaar nog eens tegen om kennis te maken. Na een paar weken ga ik terug en dit keer met mijn camera. Na een tijdje landt er een ijsvogelman op de stok.

IJsvogelman

IJsvogelman

Wat is het toch een prachtig vogeltje! Ik kijk nog even om me heen en zie dat ik ook vanuit een andere plek nog een goed uitzicht op de stok heb. Als het vogeltje weer vertrokken is verhuis ik naar de andere plaats. Nu is het wachten op de terugkeer van de ijsvogel. Gelukkig duurt dat niet al te lang. Hij blijft een paar minuten rustig zitten, ondertussen om zich heen kijken.

Alert omhoog kijkend

Alert omhoog kijkend

Ik blijf, nadat hij weer vertrokken is, nog een tijd zitten. Helaas komt ie nu niet meer terug. Een vrouwtje heb ik helemaal niet gezien. Hopelijk is er wel ééntje in de buurt. Om de boel niet te verstoren wacht ik weer een paar weken om nog eens langs te gaan. Ik zit nog maar een paar minuten met mijn camera in de aanslag als het mannetje weer langs komt.

Daar is ie weer!

Daar is ie weer!

Ik neem voor het gemak maar even aan dat dit dezelfde is als van een paar weken geleden. En na een tijdje komt waar ik al op hoopte: het ijsvogelvrouwtje! Man + vrouw geeft ……….

Het vrouwtje

Het vrouwtje

Voor degene die het verschil tussen man en vrouw ijsvogel nog niet weet: het mannetje heeft een geheel zwarte snavel, terwijl het vrouwtje een oranje ondersnavel heeft.

Maar het vrouwtje is veel schuwer dan het mannetje. Een paar seconden op de tak en weg is ze weer. Twee keer in de vier uur dat ik er zit vereert ze me met zo’n bliksembezoek. Het mannetje komt eigenlijk elk half uur wel even langs.

Recht voor z'n raap

Recht voor z’n raap

Zoals je ziet zit ie onder de spinrag. Zou hij druk bezig zijn in de nestholte? Dat zou mooi zijn, want misschien gaan ze dan nog wel broeden! Ik zie de paring en het aanvoeren van visjes voor de jongen al voor me. Hij heeft zelf ook door dat ie smerig is, want hij begint aan een uitgebreide poetsbeurt.

Poetsen

Poetsen

Niet alleen de voorkant, maar ook de achterkant komt aan de beurt. Het is best lastig om alle plekjes te bereiken. Soms moet je je daarvoor in allerlei rare bochten wringen.

Verlegen?

Verlegen?

Het lijkt net of hij verlegen over zijn schouder kijkt. Hij onderbreekt het poetsen af en toe om zich even lekker uit te rekken. Hierbij laat ie even mooi zijn vleugel zien.

Vleugel uitstrekken

Vleugel uitstrekken

En als laatste schudt ie zich even lekker uit. Ook dat ziet er soms een beetje raar uit.

Uitschudden

Uitschudden

 Je ziet aan de laatste foto’s dat de zon nu echt te fel wordt. Extra lastig is dat ik op deze plek nu alleen maar tegen de zon in kan fotograferen. Moet dus nog eens terugkomen op een ander tijdstip. Voor nu ben ik natuurlijk dik tevreden! En wie weet wat er allemaal nog volgt. Toch zal ik niet iedere week hier gaan zitten. Aan de ene kant om niet te veel te verstoren en aan de andere kant omdat er nog zo veel meer mooie dingen te fotograferen zijn.

Ik sluit af met een kort filmpje van de poetsende ijsvogel. Meestal denk ik er niet aan dat de moderne camera ook kan filmen, maar vandaag dus wel. Dank voor je aandacht en tot een volgend blog.

21 Reacties

 1. Pingback: De ijsvogels: het vervolg | René Vos natuurfotografie

 2. Een fantastische serie van de ijsvogel René.Bij het filmpje zat ik op de eerste rij.Super beelden René

  7 juni 2014 om 17:28

 3. Trudi Sennhauser

  Wat een pracht van een serie, mijn complimenten.

  4 juni 2014 om 22:15

 4. Heel heel erg mooi!

  4 juni 2014 om 10:08

 5. Da’s mazzel als je zo’n stek weet te vinden, maar om er dan ook nog zulke fraaie platen te maken, daar heb je meer voor nodig dan mazzel 😉
  Zeer goed geslaagd!
  Groet Loes

  4 juni 2014 om 08:13

 6. Weer heel erg fraai, René! Complimenten!

  2 juni 2014 om 20:41

 7. pauwla

  Ja iedereen heeft alles al gezegd, waar ik het helemaal mee eens ben. bedankt dat we mee mochten kijken. gtoeten pauwla

  1 juni 2014 om 21:17

 8. Wat een super serie René, dit is genieten hoor.
  Mooi filmpje ook.
  Groetjes Tinie

  31 mei 2014 om 18:48

 9. laura pasch

  Machtig mooi! Hele mooie vogeltjes ook!

  31 mei 2014 om 17:31

 10. PRACHTIGE serie hopelijk komt er een vervolg .

  31 mei 2014 om 07:53

 11. yemrev

  Dat is natuurlijk echt te gek, zo’n eigen ijsvogelstek waar je ook nog eens redelijk dichtbij kan komen, blijkbaar. En nou maar duimen voor een mooi vervolg! Deze serie zit in ieder geval alvast in de knip. Mooi!
  Groeten, Dick

  30 mei 2014 om 22:30

 12. Een schitterende reeks van dit ongelofelijk prachtig vogeltje.

  30 mei 2014 om 21:52

 13. Super gaaf zeg je eigen ijsvogelplek, ben stiekum een beetje jaloers 😉 maar gun het je van harte na al je research
  groetjes
  nancy

  30 mei 2014 om 21:17

 14. Hoi Rene, wat een schitterende opnames zijn het weer. Je heb echt een topblog. Geweldig om echt trots op te zijn.
  Groet Kees

  30 mei 2014 om 19:52

 15. Gefeliciteerd met het vinden van de plek, na zo lang zoeken. Prachtige serie foto’s! filmpje erbij is ook erg leuk.
  Groetjes Senna

  30 mei 2014 om 18:31

 16. Wat is dit een schitterende ijsvogel serie, alle foto’s zijn top. Wel wat jaloersmakend ook, want ik hoop ooit nog eens dit soort foto’s te kunnen maken, maar wat je al schrijft, je moet er heel wat zoekwerk in steken en dan ook nog maar net zo’n plekje vinden. En je bent hier rijkelijk beloond voor je speurwerk!
  groetjes Ghita

  30 mei 2014 om 18:12

 17. Jan Voskuil

  Prachtig zelf ben ik al dagen bezig om een ijsvogel te fotograferen ik weet zijn nest maar daar kan ik niet dicht bij komen dus is het wachten tot hij op een goede plek gaat zitten.

  30 mei 2014 om 17:01

 18. Wat een jaloersmakend mooie serie weer, René!
  Ik heb een paar maal een ijsvogeltje in een flits voorbij zien vliegen, verder ben ik nooit gekomen. Maar ja, eerlijk is eerlijk, ik heb ook niet het geduld om urenlang op één plekje te wachten …
  Maak er een mooi weekend van!

  30 mei 2014 om 14:39

 19. Natuurlijk heb ik ze eerder gezien en ik meen zelfs de tak te herkennen 🙂 maar ik moet eerlijk toegeven dat deze foto’s van een verbluffende schoonheid zijn. Stuk voor stuk toppertjes

  30 mei 2014 om 13:24

 20. Heel mooi, knap gedaan, mannetje met spinrag is helemaal geweldig !
  Hopelijk broeden ze succesvol !!

  30 mei 2014 om 13:11

 21. Prachtig recherchewerk, en uiteraard schitterende serie!!

  30 mei 2014 om 12:42

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.