Vakantie in Italië

8 augustus 2014

***Voor een grotere en scherpere weergave even de foto’s aanklikken!***

Net terug van onze vakantie in Italië. We stonden op een camping aan het Idromeer. Een prachtige omgeving! Voor mij is vakantie vooral een gezinsgebeuren, maar ik ben er toch op een ochtend een paar uurtjes alleen op uit getrokken met de camera. Gewoon een kwestie van de camping aflopen en kijken wat je tegen komt.

Bij de ingang van de camping stort een klein beekje zich omlaag vanaf de bergen. En omdat het de afgelopen tijd meer geregend heeft dan normaal is de beek goed gevuld. Een mooie gelegenheid om te oefenen met mijn grijsfilter om stromend water vast te leggen. Ik klim over de stenen naar omhoog op zoek naar een geschikte plek. Dan wordt het lawaai van stromende water plotseling een stuk luider. Als ik de hoek om ga zie ik waar ik stiekem een beetje op had gehoopt: een waterval! Een kleintje weliswaar, maar dat maakt niet uit. Nu nog een goed plekje voor mijn statief zien te vinden tussen alle rotsen. Zoals altijd is het even zoeken naar een goede compositie en de instellingen. Ik heb een variabel grijsfilter. Door te draaien kun je die lichter of donkerder maken. Hoe donkerder het filter, hoe langer de sluitertijd wordt. Die moet lang genoeg zijn om het effect van het stromende water te laten zien, maar ook niet te lang omdat de waterval dan een grote witte vlek wordt. Ik kom uit op een belichtingstijd van 1,6 seconden.

De waterval

De waterval

Ik klauter nog even over een paar stenen om een ander perspectief te krijgen. Jammer genoeg heb ik niet mijn laarzen aan, dus het is springen van steen naar steen. Best lastig met een statief op je nek. Zonder ongelukken beland ik op een steen midden in de beek. Daar kan ik deze opname maken.

Stromend water

Stromend water

Ik ben tevreden met de resultaten en klim vanuit de beek terug naar het pad wat er langs loopt. Het gaat nog steeds bergop. Nu het wat warmer wordt zie ik steeds meer vlinders vliegen. Ik verwissel mijn lens voor de macrolens en concentreer me op het kleine. Tot mijn verbazing wijken de bomen ineens uiteen en sta ik bij een open plek in het bos. Bloemen kleuren het veldje en er wordt druk heen en weer gefladderd. Kijk, hier kan ik me wel even vermaken!

Het heeft ’s nachts geregend en omdat de zon nog geen tijd heeft gehad om het te drogen glinsteren de druppels mij tegemoet. Als er dan ook nog een mooi bloempje voor staat is het volgende foto-onderwerp snel gevonden. En dus is dit mijn volgende foto.

Sparkling

Sparkling

Ik verleg mijn aandacht naar een ander bloemtje. En net als ik hem scherp in mijn zoeker heb landt er een vlindertje op. Dat is nog eens mazzel hebben! Meestal jaag ik achter de vlindertjes aan, die dan meestal net wegvliegen voordat ik scherp heb kunnen stellen. Dus dit is wel een leuke meevaller.

Dikkopje

Dikkopje

Het is een dikkopje, maar daar zijn 47 soorten van in Europa. Ik waag me maar niet aan een verdere determinatie.

Dan zie ik een vlinder vliegen die ik wel ken. Naar deze ben ik namelijk op zoek geweest in de Amsterdamse Waterleiding Duinen. Toen niet gevonden, maar hier fladderen er zo maar twee rond. Het is de Keizersmantel. Een grote oranje vlinder met een mooie tekening. Ik merk dat ze nogal snel wegvliegen als ik dichterbij kom, dus ik gebruik voor deze vlinder mijn telelens. Als hij in het tegenlicht op een bloem gaat zitten druk ik af. Hebbes!

Keizersmantel

Keizersmantel

Er vliegen nog wel meer soorten rond, maar die zijn duidelijk een stuk minder fotogeniek. Ik laat ze dus met rust en verleg nogmaals mijn focus. Op de camping zien we regelmatig hagedisjes op en tussen de stenen muurtjes zitten. Ook hier staat zo’n muurtje. De zon schijnt er lekker op. Ideaal voor een hagedis om zich op te warmen in de ochtendzon. En inderdaad zitten er een stuk of drie te zonnebaden. Om ze niet te verstoren gebruik ik nog steeds de telelens.

Muurhagedis

Muurhagedis

Later zie ik op de foto dat hij aan het vervellen is. Zijn koppie is al vrij, maar de rest van zijn lijf moet de oude huid nog kwijt zien te  raken. En zo eindigt mijn fototochtje in de Italiaanse Dolemieten. Terug naar de camping. Maar dat is niet meer dan 15 minuten bergaf lopen. En dan een verfrissende duik in het meer. Ook heerlijk!!!

15 Reacties

 1. Geweldig mooi die watervallen en de andere natuurlijk ook maar dat stromende water lijkt mij heel moeilijk.

  20 augustus 2014 om 10:54

 2. Jij hebt je wel vermaakt in Italië 🙂

  Mooie waterval- en vlinderfoto’s. Binnenkort ook maar een poging wagen met stromend water, maar dan in de Ardennen.

  Gr, Carl

  19 augustus 2014 om 18:08

 3. De waterval heeft mijn voorkeur ! Mooi Grts

  19 augustus 2014 om 13:56

 4. Het ziet er prachtig uit daar, vooral de tweede foto van het beekje vind ik erg mooi, lekker een lange sluitertijd, mooi effect op het stromende water. De vlinders heb je ook heel mooi, en je hebt dan toch ook de keizersmantel. In de AWD heb ik ze dit weekend nog gezien (eentje dan) helemaal afgevlogen, de vlindertijd lijkt toch (helaas) wel voorbij.
  groetjes Ghita

  17 augustus 2014 om 15:57

 5. Hoi Rene,
  Prachtige serie foto’s heb je gemaakt. Ik vind de waterval ook heel mooi, ik moet dat toch ook eens gaan proberen.

  Gr Cees

  13 augustus 2014 om 13:52

 6. Wat een mooie plekjes heb je bezocht in de vakantie. Ook macro gaat je goed af. Ik meen zelfs ooievaarsbek te herkennen, wat ik ook in m’n tuin heb groeien.

  groet jowan

  12 augustus 2014 om 22:36

 7. Mooie serie René, de derde vind ik de allermooiste.
  Groetjes Tinie

  12 augustus 2014 om 15:25

 8. Mooie foto’s, zelf ben ik nog heel druk om (met name) vogels leuk in beeld te krijgen, maar de eerlijk gezegd vind ik de eerste waterval foto echt geweldig !

  11 augustus 2014 om 23:20

 9. voor mij was het weer fijn genieten van je natuurfoto’s.Wat een pracht van een vlinder is die keizersmantel

  11 augustus 2014 om 22:56

 10. yemrev

  Jaren geleden, toen mijn kinderen nog klein waren, heb ik ook eens twee weken aan het Idro-meer gekampeerd. Prachtige omgeving… en dat beekje, dat herinner ik me nog wel. alleen deed ik toen nog niets aan fotografie.
  Je watervallen zijn goed gelukt en dat zonder ongelukken (kan je zomaar een duur objectief kosten als je uitglijdt!). Toch vind ik je Sparkling flower het mooist van deze serie.
  Mooi dat je nu ook de Keizersmantel eindelijk hebt vastgelegd. je moet er wel een stukje voor reizen, maar dan heb je ook wat!

  Groet, Dick

  11 augustus 2014 om 21:48

 11. Erg mooie foto’s! Lange sluitertijd bij het water vind ik gaaf.
  Groetjes Senna

  11 augustus 2014 om 21:43

 12. pauwla

  Hallo Rene, je hebt vast een fijne vakantie gehad met je fam. Ik vind het allemaal weer prachtig. En ja het bloemetje heeft iets liefelijks.

  11 augustus 2014 om 21:26

 13. Leuk experiment met je ND filter maar ik ga voor de foto van het bloemetje. Het mooie bokéh doet ’t ‘m voor mij helemaal René

  11 augustus 2014 om 20:15

 14. Van deze diverse foto’s heb ik heel erg genoten. Maar Sparkling is mijn favoriet.

  11 augustus 2014 om 20:11

 15. Dat geeft toch wel heel wat extra’s aan stromend water, een regelrechte reclameprent en dat is positief bedoeld.
  Een Keizersmantel, die zou ik maar wat graag eens treffen … Bofkont.

  11 augustus 2014 om 20:00

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.