Een rondje om de plas

7 september 2014

Ik zat al een tijdje te denken om weer eens naar het Kuinderbos te gaan. En dan niet voor de libellen die daar in grote getale rondvliegen, maar voor de ringslangen. Regelmatig worden ze waargenomen. En ik heb nog geen reptielen in mijn portfolio, op een Italiaans muurhagedisje na. Nadeel is dat ik alleen ’s ochtends op pad kan als het dan nog niet zo warm is en de reptielen meestal nog niet actief zijn. Maar niet geschoten is altijd mis en er is altijd wel wat anders om te fotograferen.

Als de zon net opgekomen is en door de dunne wolkenlaag heen probeert te breken zie ik een juffer in het riet zitten. Een mooie kans om eens een andere soort foto van dit diertje te maken.

Juffersilhouet

Juffersilhouet

Kijk dat noem ik nou een goed begin van de dag!

Op een aantal plekken zie ik hopen gras en takken. Dat lijken mij goede plaatsen voor een ringslang om de nacht door te brengen. Die zal ik dus vanmorgen in de gaten houden. Voor nu is het nog rustig. Ik loop door en zie, net als vorige week, vooral langpootmuggen. Als ze zich dan toch zo opdringen zal ik er ook maar even wat tijd in steken. Dat blijkt ook wel nodig, want echt meewerken doen ze niet. Erg snel vliegen ze weer op of ze zitten op de meest onmogelijke plaatsen. Maar de aanhouder wint!

Langpootmug

Langpootmug

Voor mij het Nederlandse diertje dat het meest in de buut komt van een alien. Even later zie ik ook waarom ze in zulke aantallen hier rondvliegen. Er sneuvelen namelijk veel in een web van de plaatselijke spinnenpopulatie.

Lunchpakketje

Lunchpakketje

Ik zag hem vast komen te zitten en binnen 30 seconden was hij ingepakt. Game over.

De ringslangen slapen uit vandaag en ik besluit om mijn rondje rond de plas af te maken. Misschien zijn er nog wat libellen die graag op de foto willen of ander klein spul. Het wordt eerst ander klein spul. Een sprinkhaan springt weg voor mijn voeten en land een meter verder tussen het gras. Een mooie gelegenheid om eens te oefenen met het door de begroeiing heen fotograferen. Je krijgt dan wat “zachtere” foto’s. En meestal meer sfeer. Ik laat aan jullie over of dat geslaagd is.

Tussen het gras

Tussen het gras

Ben er zelf eigenlijk best wel tevreden over.

Na eerst een stukje bos te hebben meegepikt, kom ik op een stukje grasland. En daar vliegen de libellen rond waar dit gebied zo bekend om staat. Rondvliegen is het juiste woord vandaag, want stilzitten doen ze niet. Best frustrerend als je net bezig bent met scherpstellen en ze vliegen weer weg. Ook als ik het van een afstandje probeer met de telelens wil het niet lukken. Terwijl ik zo aan het klungelen ben voel ik opeens dat er naar me gekeken wordt. Ik kijk om me heen en zie dan wiens ogen er op mij gericht zijn.

Pottekijker

Pottekijker

Een klein sprinkhaantje gebruikt mijn fototas als uitkijkpunt en houdt me goed in de gaten. Ik vind het echt een leuk beestje en omdat het met de libellen toch niet lukt ben ik maar wat blij met deze vrolijke springer. Hier nog een foto vanaf de zijkant.

Spring-in-het-veld

Spring-in-het-veld

Voorzichtig help ik hem van mijn tas af als ik weer verder wil en bedank hem voor het geduldig poseren.

Net als de libellen zijn ook de vlinders tevoorschijn gekomen. En ik heb de mazzel dat één van de mooiste vlindertjes hier ook aanwezig is. En, in tegenstelling van de libellen, is hij goed benaderbaar. Kijk, zo moet een goed model zich gedragen.

Icarusblauwtje

Icarusblauwtje

Hij laat de mooie blauwe bovenkant van zijn vleugels niet zien, maar hier ben ik ook heel tevreden mee hoor!

Helaas moet ik afsluiten met een droevige foto. Een geaderd witje heeft niet goed uitgekeken en is in een spinnenweb beland. Het rare is dat ze niet is ingesponnen. Ze is al wel dood, dus mijn komst is te laat om haar nog te redden.

Gevangen

Gevangen

MIjn foto-ochtend eindigt dus zonder ringslangen en libellen. De natuur laat zich niet dwingen en dat is maar goed ook. Ik geniet gewoon van de dingen en dieren die er wel zijn. En genoten heb ik en ik hoop jullie ook van de foto’s en het verslag.

11 Reacties

 1. Mooie serie René.
  De eerste vind ik meteen de mooiste van allemaal.
  Wat een mooie kleuren en sfeertje.
  Fijn weekend, groetjes Tinie

  19 september 2014 om 18:27

 2. Je binnenkomer vond ik meteen prachtig, en vind ik ook de mooiste van de serie.
  Leuk geprobeerd om door de planten heen te fotograferen, maar de lichte wazige vlekken voor het lichaam van de sprinkhaan vind ik hier toch wat storen. De foto is ook, zoals al eerder gezegd, wat flets. Maar om jouw eigen woorden te gebruiken ‘niet geschoten is altijd mis’ 😉

  groet
  Loes

  17 september 2014 om 19:38

 3. De foto van de sprinkhaan op jouw fototas springt eruit voor mij. De allereerste foto vind ik ook geweldig, mooie sfeer. De vlindertjes blijven ook altijd leuk.
  groetjes Ghita

  16 september 2014 om 18:31

 4. yemrev

  Balen. Weer geen reptielen! maar zoals je zelf al schrijft: de natuur laat zich niet dwingen. Gelukkig krijg je dan weer zo’n prachtige, gewillig meewerkende sprinkhaan in de schoot geworpen. De eerst (op de tas) is super!
  Wat ik van de ‘sfeerfoto’ moet denken, weet ik niet; komt in eerste instantie een beetje flets over…
  Groetjes, Dick

  9 september 2014 om 23:10

 5. De echte smaakmaker van de serie is voor mij de warme tegenlichtplaat van de juffer René

  9 september 2014 om 20:18

 6. Je hebt weer een fraaie collectie weten te verzamelen, René. Het juffertje in silhouet, de tweede foto van de sprinkhaan en het icarusblauwtje zijn mijn favorieten. De eerste foto van de sprinkhaan door de grashalmen heen vind ik net wat aan de lichte kant.

  9 september 2014 om 15:17

 7. Wat heb je weer mooie foto’s geschoten en gelukkig maar dat de natuur zich niet laat gebieden en blijft het verrassingseffect en de ontdekkingstocht bestaan.Zalig toch René !

  9 september 2014 om 12:24

 8. Hillechien Prins

  Heel mooie foto’s, vooral de eerste vind ik prachtig

  9 september 2014 om 09:21

 9. Leo

  De juffer in silhouet is prachtig.

  9 september 2014 om 08:25

 10. Leuke serie, de juffersilhouet vind ik het mooiste

  9 september 2014 om 01:59

 11. Mooie serie over de insecten, De sprinkhaan springt er voor mij uit.
  Groet Kees

  8 september 2014 om 21:36

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.