Het bos in

28 september 2014

***Voor een grotere en scherpere weergave even de foto’s aanklikken!***

Nu de zomer op haar einde loopt wordt het weer tijd om me te focussen op het volgende seizoen. De herfst komt eraan! Veel fotografen gaan dan heerlijk naar de Hoge Veluwe om met zijn allen de edelhert-bronst te fotograferen. Het massale houdt me tot nu toe tegen om er naar toe te gaan. Maar wie weet sta ik ook nog wel eens tussen de meute. Zeg nooit nooit!

Maar veel liever zoek ik de rust op en die vind je ’s ochtends vroeg in het bos. En omdat dit jaar de paddenstoelen er al vroeg bij waren, ga ik op 14 september naar het Speulderbos. Eens kijken hoe het er bij staat en misschien nog wat foto’s maken. Na de auto geparkeerd te hebben bij restaurant “Boshuis Drie” te Drie, loop ik het bos in. Het is heerlijk in het bos. Alleen geen nevel helaas, dus geen sfeervolle bosfoto’s. Wel hoor ik ineens gesnuif en geknor en met veel geraas zie ik twee wilde zwijnen door het bos rennen. Echt zo’n mooi vroege-ochtend-moment.

Ik zie inderdaad al redelijk veel paddenstoelen. Nu is het zoeken naar een mooi exemplaar. Ik stoei wat met een groepje zwammen en de achtergrond, maar het wil nog niet lukken. Ik moet er echt even inkomen. Maar als ik porseleinzwammen ontdek gaat het eigenlijk als vanzelf.

Porseleinzwammen

Porseleinzwammen

Toch één van de meest fotogenieke paddenstoelen die je in het bos kan vinden.

Als de eerste goede foto eenmaal gemaakt is volgen er al snel meer. Ik zie vanaf nu sneller de mogelijkheden die de verschillende paddenstoelen hebben. Deze twee bosjes groeien op een omgevallen boomstam. Dat maakt het wat makkelijker om het bladerdak als achtergrond te nemen. Inclusief de bokeh-rondjes.

Twee struikjes

Ik blijf nog even rondhangen bij de omgevallen stammen, Er zitten veel verschillende soorten op. Mijn oog valt op een kleine vlieg die op een paddenstoel zit. Ik denk dat het een strontvliegje is. Het is altijd leuk om een diertje op een paddenstoel te fotograferen. Na even wat experimenteren met het diafragma maak ik uiteindelijk deze foto. Een zwam met vlieg, maar toch geen vliegenzwam.

Zwam met vlieg

Zwam met vlieg

Ik ben lekker op gang nu. Ook een zwam op het uiteinde van een afgebroken tak probeer ik op een mooie manier vast te leggen. Ik fotografeer iets van onderen waardoor ik weer de lichtcirkels op de achtergrond krijg. Als je eenmaal door hebt hoe dat moet is het niet zo moeilijk om dit effect te krijgen. Alleen moet je oppassen dat je niet elke foto die je maakt er hetzelfde uit gaat zien. Met alleen een andere paddenstoel als onderwerp. Maar zo af en toe moet kunnen toch?

Bokeh cirkels

Bokeh cirkels

Je ziet ook hoe sterk zo’n zwam eigenlijk is. Door de kracht is het hout gewoon omhoog gedrukt.

De ochtend loopt al weer op zijn einde en ik loop richting auto en restaurant. Een kopje cappuccino zal er wel in gaan. Maar eerst stop ik nog even als ik een grote zwavelzwam zie groeien. De zwam is bedekt met kleine druppels. Dit verschijnsel zag ik al eerder en het heet guttatie. Vooral houtzwammen hebben er last van: ze zweten bij actieve groei en een hoge luchtvochtigheid druppels uit. Deze druppels worden ook wel guttatiedruppels genoemd.

Guttatiedruppels

Guttatiedruppels

Het levert mij een beeld op van een paddenstoel waarbij de paddenstoel niet meer te herkennen is. Ik vind het zelf een apart, surrealistisch beeld. Dan is het tijd voor koffie. Ik kan de zelfgebakken appeltaart in Boshuis Drie zeker aanbevelen.

Twee weken later heb ik weer tijd om nog eens het bos in te duiken. Deze keer is het Spanderswoud bij Hilversum de bestemming. De afgelopen twee weken is er geen regen van betekenis gevallen en ik verwacht eigenlijk niet om weer zo veel paddenstoelen aan te treffen. Maar het is een gebied waar ik nog nooit geweest ben, dus toch een mooie gelegenheid om er eens rond te struinen. Mijn gevoel klopte: er zijn een stuk minder paddenstoelen dan twee weken geleden op de Veluwe. Maar het is wel een mooi bos en ik geniet van mooie beukenlanen, waterpartijen en dichte dennebossen.

Na een tijdje kom ik dan toch een aantal paddenstoelen met mogelijkheden tegen. Ze groeien om een afgeknapte boomstronk. Ik kies er eerst voor om ze eens met wat meer van de omgeving te fotograferen. Dat levert dit beeld op.

Op een boomstronk

Op een boomstronk

Maar natuurlijk kan ik ze ook close in beeld nemen met mijn macrolens. Dat geeft een heel andere kijk op dezelfde paddenstoelen. En dat is het leuke van fotograferen. De verschillende mogelijkheden en perspectieven die allemaal een eigen kijk geven op hetzelfde onderwerp. Ik raak er nooit mee uitgespeeld.

Detail

Detail

Ik ben dus weer lekker aan het spelen in het bos. Een rustgevende bezigheid en heerlijk om alle dagelijkse beslommeringen even te vergeten. Ik wandel verder en zie een leuk stelletje staan. Een kleine zwam staat samen met een nog kleiner zwammetje op een tak. Alsof de kleine bescherming zoekt bij de ander. Nooit geweten dat paddenstoelen vertederend kunnen zijn.

Onder moeders paraplu

Onder moeders paraplu

Wat me verder opvalt is dat heel veel paddenstoelen zijn aangetast door een witte schimmel. Misschien veroorzaakt door de hoge temperaturen van de laatste dagen? Ook de hondendrollen zitten trouwens onder het witte goedje. Nu zie je pas goed hoeveel stront er in zo’n bos ligt. Niet echt een leuk gezicht! Toch kan ik me niet bedwingen om even met de macrolens er dicht op te kruipen.

Beschimmelde schimmel

Beschimmelde schimmel

Het onderschrift van deze foto is natuurlijk omdat een paddenstoel ook een schimmel is.

Ik denk dat meer dan de helft van alle paddenstoelen in dit bos is aangetast. Maar als het straks weer vochtiger en kouder wordt zal dit verschijnsel wel weer verdwijnen. Dan zal ik nog eens een keer door dit bos wandelen om te kijken of die theorie waar is. Ik sluit voor nu toch af met nog een beschimmeld exemplaar. Een echte foto uit de natuur, waar de één zijn dood de ander zijn brood is.

Overwoekerd

Overwoekerd

Hier kun je goed de schimmeldraden zien die deze kleine zwam in zijn greep houden.

Best een lang blog geworden geloof ik. En met dit blog verklaar ik de herfst voor geopend! Dat oktober ons maar mag verblijden met heerlijke herfstkleuren en -geuren.

17 Reacties

 1. juttavanoverbeke

  super mooie reeks.

  24 januari 2021 om 17:12

 2. Zo, jij hebt daar toch heel wat paddenstoelen gevonden en mooi kunnen vastleggen. Hier was het de afgelopen weken echt niks, maar intussen zijn ze er weer!
  De foto van de guttatiedruppels springt er voor mij echt uit, prachtige en boeiende plaat.
  Ook knap hoe je die vieze schimmel hebt vastgelegd, die is nu zelfs mooi 😉
  Groeten
  Loes

  13 oktober 2014 om 18:13

 3. Wat een mooie reportage heb je weer neergezet, René! Genieten!

  12 oktober 2014 om 20:27

 4. heel mooie beelden, René.

  5 oktober 2014 om 18:40

 5. Mooie serie René.
  De foto van de Guttatiedruppels vind ik helemaal TOP !!!!
  Groetjes Tinie

  5 oktober 2014 om 15:16

 6. prachtige serie, waarbij de eerste meteen mijn favoriet is, ook de foto van de zwam met gutatie druppels is heel mooi, het bos met op de voorgrond de boomstronk met paddo’s vind ik ook mooi. Ik was afgelopen dagen in het bos op de Veluwe, maar zag niet zoveel paddenstoelen, en ik vond het nog zo groen….
  groetjes Ghita

  3 oktober 2014 om 17:37

 7. Wat is dit een prachtige reeks geworden René en het bos is eigenlijk een grote speeltuin voor fotografen

  3 oktober 2014 om 00:19

 8. yemrev

  Jij hebt op paddogebied al een aardige buit verzameld. Hier in het westen is het nog armoe troef. Hopelijk volgende week, als het wat natter wordt. Porseleinzwammen doen het altijd goed, maar je ‘detail’-foto vind ik de mooiste, gevolgd door de ‘paraplu’. Guttatieplaatje is ook fraai, maar die had ik al voorbij zien komen op FB.
  Groeten, Dick

  2 oktober 2014 om 23:11

 9. Ook niks voor mij, René, dat met-z’n-allen-gedoe op de Hoge Veluwe 🙂
  Paddenstoelen fotograferen vind ik behoorlijk lastig, maar jij hebt weer een prachtige serie afgeleverd met veel creatieve hoogstandjes!

  2 oktober 2014 om 00:50

 10. dat was genieten, mooie foto’s. Mijn favoriete zijn Guttatiedruppels
  en detail.

  1 oktober 2014 om 23:16

 11. Heel mooi

  1 oktober 2014 om 22:35

 12. veel paddenstoelen en vooral zwammen zien er in mijn ogen maar uit als redelijk onsmakelijke kwakjes maar de porseleinzwam is een echte schoonheid. Foto 5 vind ik heel bijzonder. Je bent daar prachtig in detail gegaan René

  1 oktober 2014 om 20:22

 13. Hoi Rene, wat een mooie serie laat je ons weer zien. De eerste vind ik gelijk de mooiste. Mooi he daar ben er pas nog geweest, maar dan vanuit putten.

  1 oktober 2014 om 19:01

 14. Een prachtige log met schitterende foto’s. Je hebt er blijkbaar erg van genoten!

  1 oktober 2014 om 17:33

 15. Prachtige serie, René, het is duidelijk te zien dat je er weer werk van gemaakt.
  De paddenstoelen staan mij momenteel wat te laag bij de grond. Door de knieën gaan, dat lukt nog wel, maar vervolgens weer overeind komen is weer een heel ander, en veel moeilijker verhaal.

  1 oktober 2014 om 16:27

 16. Leo

  Heel mooie foto’s Rene.

  1 oktober 2014 om 12:52

 17. Hillechien Prins

  Hele mooie foto’s

  1 oktober 2014 om 11:38

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.