De laatste herfstkleuren?

23 november 2014

***Voor een grotere en scherpere weergave even de foto’s aanklikken!***

Vandaag eindelijk weer met de camera op pad. Afgezien van twee uurtjes in de tuin van mijn moeder, is het al weer een maand geleden dat ik op stap ben geweest om te fotograferen. Ik begon zelfs afkickverschijnselen te ontwikkelen: trillende handen, zweten en meer van die ongemakken. Maar vandaag mag ik weer het bos in! De herfstkleuren lopen een beetje op het eind, maar ik hoop die laatste loodjes te kunnen vangen in een aantal mooie foto’s.  Doel van de reis: het Leuvenumse bos.

Als ik het bos in loop via de brede zandweg zie ik al snel een aantal vliegenzwammen aan de kant staan. Het zijn flinke jongens. Terwijl ik bekijk hoe ik die het beste kan fotograferen zie ik tussen het blad ook een een paar kleine vliegenzwammetjes staan. Eigenlijk zijn die veel leuker! Dus verleg ik mijn aandacht en kan ik dit kleintje tussen de bladeren vastleggen.

Baby vliegenzwam

Baby vliegenzwam

De foto’s van de grotere exemplaren halen het niet bij deze, dus alleen het kleintje haalt dit blog.

Ik wandel dieper het bos in via de Poolseweg. Een prachtige laan door het bos en gelukkig is er nog genoeg kleur te zien. En als de zon door komt is het helemaal genieten!

Poolse weg

Poolseweg

Eén van de redenen dat ik dit bos heb uitgekozen voor vandaag is de Leuvenumse beek die hier stroomt. Een stromende beek in een herfstbos lijkt me een mooi onderwerp om te fotograferen. In de praktijk blijkt dat toch lastig te zijn. De beek stroomt erg langzaam, waardoor het op de foto’s vaak gewoon op een sloot lijkt. Er zijn wel wat kleine versnellingen, maar die leveren te weinig beweging op. Ik kan één plek vinden waar zich wat takken hebben opgehoopt en daardoor een soort van watervalletje ontstaan is. Steile oevers en de diepte maken het niet mogelijk om hier de beek over te steken. En dat is weer nodig om het water goed in beeld te krijgen. Omlopen dus! Als ik dat gedaan heb kan ik vanaf de andere kant de beek bereiken en proberen deze mooi te fotograferen. Het feit dat er allerlei takken in de weg zitten en ik tegen de zon in moet fotograferen maakt het er niet makkelijk op. Al met al is het hard werken om een foto te maken. Uiteindelijk lukt het me om één foto te maken waarover ik redelijk tevreden ben.

Leuvenumse beek

Leuvenumse beek

Toch nog een beetje een rommelig plaatje, maar zoals gezegd kon ik er niet meer van maken. Ik heb een grijsfilter gebruikt om een langere sluitertijd te kunnen gebruiken en zo het stromende water te laten zien.

Ik laat de beek voor wat ie is en kijk wat er allemaal nog meer te zien is in het herfstbos. Paddenstoelen natuurlijk! En wel een paar rodekoolzwammetjes, ook wel amethistzwam genoemd.

Rodekoolzwammetje

Rodekoolzwammetje

En naast de paddenstoelen zijn de herfstkleuren van de bomen natuurlijk ook een mooi foto-onderwerp. Meestal als ik in het bos fotografeer neem ik een pad mee in de compositie om diepte te creëren. Maar deze boom stond midden in het bos, zonder paadje er langs. Dan toch maar een simpele compositie met het onderwerp in het midden.

Herfstkleuren

Herfstkleuren

Toch wel een aardige foto geworden, al zeg ik het zelf.

Ik wandel nog even verder en bedenk dat ik nog iets wil doen met de mooi gekleurde blaadjes. Eerst probeer ik blaadjes die aan de takken hangen te fotograferen, maar het waait net iets te hard daarvoor. Maar ik kan natuurlijk ook gewoon aan de gang met het afgevallen blad! Die leg ik gewoon op een bankje en heb dan geen last van de wind. Het is altijd een beetje uitproberen wat voor een beeld je kan maken. Kwestie van kijken wat je door de zoeker ziet en dan variëren met de instellingen. Zo komt ineens deze druppel in beeld.

De druppel

De druppel

Leuk hoe de druppel als een soort vergrootglas werkt en de nerven laat zien.

Zo kan ik wel uren door blijven klooien. Maar helaas is de ochtend al weer bijna om en is het tijd om weer op huis aan te gaan. Als afsluiter een meer abstractere foto van een herfstblaadje. Het is bijna kunst, toch?

Herfstblaadje

Herfstblaadje

Misschien dat ik hier nog wel wat meer tijd in ga steken. En het kan gewoon thuis op de keukentafel!

19 Reacties

 1. Blad met drupppel is voor mij de mooiste van de serie, maar ook de herfstbossen zijn heel geslaagd.
  Groeten Loes

  30 november 2014 om 09:38

 2. yvonne van den brink

  hoi rene. op die parkeerplaats waar je de auto zet had je tijdens de bronsttijd ook zulke mooie paddenstoelen. En liep de haan er nog? geniet van je foto’s, heerlijk om alles daar weer te zien, super mooi. dank voor het plaatsen van je mooie foto’s

  28 november 2014 om 13:35

 3. Aan de bomen lopen kleuren ten einde maar de kleuren liggen nu gewoon op de grond. De laatste foto is erg apart maar super mooi. Maar foto 2 vind ik het mooist. Het geeft het zonnige herfstsfeertje heel goed weer.

  28 november 2014 om 10:39

 4. Het is hier de druppel die de emmer doet overlopen René. Goed geobserveerd en heel mooi vastgelegd. Ook de laatste foto is voor mij een kunstwerkje

  27 november 2014 om 17:38

 5. yemrev

  Typisch gevalletje ‘juiste tijd op de juiste plaats’ dus! Poolseweg, Herstkleuren (bomen) en Herfstblaadje vind ik de mooiste.
  Groeten, Dick

  27 november 2014 om 11:07

 6. Hemelse beelden en beuken geven in de herfst zo’n zalige kleurenpracht..

  27 november 2014 om 00:56

 7. oh, wat is het nu mooi daar. Ik ben er begin oktober geweest toen alles nog groen was, maar dit is dus wel een plek om half november lekker te gaan fotograferen. De foto van het beekje vind ik mooi , maar de bomenfoto’s met de kleurenpracht zijn mijn favoriet. Ook het blaadje met de druppel vind ik top. Heerlijk herfstblogje. Nu maar op naar de winter dan.
  groetjes Ghita

  26 november 2014 om 20:50

 8. Het is weer een prachtige serie geworden, René. Echt juweeltjes, vooral die prachtige beuken langs het pad. Het lijkt het licht van de grote meesters uit de Gouden Eeuw.

  26 november 2014 om 20:01

 9. Prachtige herfstkleuren en prachtige foto’s René.
  Zowel je paddo’s als het bos en de bladeren heb je mooi in beeld gebracht.
  Groetjes Tinie

  26 november 2014 om 18:22

 10. Karen

  Het ziet er naar uit dat je komend weekend weer even mooie herfstkleuren kunt fotograferen, René!

  26 november 2014 om 15:04

 11. Je bent niet voor niets op pad gegaan, René, het is je nog goed gelukt om fraaie herfsttinten vast te leggen, met de tweede foto als hoogtepunt.
  Ook de bijna abstracte herfstbladeren vind ik in al hun subtiliteit erg mooi.

  26 november 2014 om 14:27

 12. Hoi Rene, ja de kleuren lopen weer ten einde.Mooi de foto met herfstbos

  26 november 2014 om 11:02

 13. Mooi….vooral de laatste twee foto,s. Dat is helemaal mijn stiel.

  26 november 2014 om 10:51

 14. Leo

  Niet alleen mooie foto’s, maar ook nog een verslag erbij. Ziet er weer keurig uit René.

  26 november 2014 om 10:07

 15. Fijne beelden! Een heel mooi warm herfstblog.
  Gr, D.

  26 november 2014 om 10:04

 16. peternadort

  René, niet aanmatigend bedoelt, maar neem maar vaker een maand vrij. Ik zie hier weer een paar prachtige herfstplaten en je bent vanuit Hulshorst/Nunspeet gelopen over de Poolseweg? Het blijft daar een prachtige streek. Groet, peter

  26 november 2014 om 08:49

 17. Ziet er weer goed uit René

  26 november 2014 om 08:12

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.