De Pestvogels

8 maart 2015

***Voor een scherpere weergave even de foto’s aanklikken!***

Elke winter duiken er her en der in Nederland groepjes pestvogels op. Persoonlijk vind ik het één van de mooiste vogels van ons land. Samen met het feit dat ze vrij zeldzaam zijn, levert dat een tot de verbeelding sprekend diertje op. Tot vandaag heb ik het moeten doen met foto’s op internet. Zelf heb ik ze nog nooit gezien, laat staan gefotografeerd. Wat doe je dan als fanatieke natuurfotograaf? Stad en land afrijden om de gemelde pestvogels te bezoeken. Ik heb echter een probleem: ik heb daar geen tijd voor. En eerlijk gezegd ook geen zin in. Dus heb ik de afgelopen winters rustig afgewacht tot ze mij in Almere op kwamen zoeken. Helaas….., ze lieten de stad links liggen.

Een verandering van tactiek was dus noodzakelijk als ik ooit pestvogels zou willen zien. Dus toen er een groepje in Lelystad neer streek en er een paar weken bleef hangen pakte ik mijn kans. Vol enthousiasme nam ik mijn plek in tussen de andere vogelaars/fotografen. Wel gezellig, maar het echte natuurgevoel ontbrak. Nog een reden waarom ik altijd de drukbezochte zeldzaamheden aan mij voorbij laat gaan. Maar ik was nu toch overstag gegaan, alleen ontbrak er een klein detail: de pestvogels! In geen velden of wegen te bekennen. Blijkt dat ik net een dag te laat was.

Dan een paar weken later: pestvogels in Almere! En op fietsafstand van mijn huis, Maar voordat ik de tijd had gevonden om bij ze langs te gaan waren ze al weer vertrokken. Stelletje pestkoppen! Ondertussen zie ik op Facebook de prachtigste pestvogelfoto’s voorbij komen uit o.a. Julianadorp, Castricum, Gouda en Zandvoort. Intussen is de pestvogelkoorts bij mij dusdanig opgelopen dat ik besluit nog een laatste poging te wagen. Vandaag pak ik de auto en rij linea recta naar de Zandvoortse pestvogels. Als ik de straat inrij zie ik ze al boven in een boom zitten! Even later kom ik met mijn camera aangelopen en blijken ze in de sierappelboompjes te zitten. Ik knijp eens in mijn arm, maar het is echt! Ik sta op een paar meter afstand te kijken naar acht pestvogels. Het duurt even voordat ik begin met fotograferen.

Pestvogel

Maar als je eenmaal begonnen bent blijft je maar door gaan. Wat een feest! Acht van deze vogels aan de maaltijd. Ik kom ogen en handen te kort.

Aan de ontbijttafel Het is een heerlijk zonnige ochtend. Alleen staan de appelboompjes in de slagschaduw van het naastgelegen huis. Maar eigenlijk is dat wel gunstig. Ik heb geen last van lelijke schaduwen die over de vogels vallen van takken. Alleen moet ik het diafragma meer open zetten en de ISO opschroeven. De takken zelf zijn wel een uitdaging. Bijna altijd zit er wel een takje voor, of anders er vlak achter. De kunst is dus om de vogels vrij in beeld te krijgen. Bovenop het takje

Wel vrij op de tak, maar op de achtergrond zie je het witte kozijn van het huis. Nog iets om rekening mee te houden dus. Maar dat vind ik één van de leuke kanten van fotograferen. Net zo lang zoeken en manoeuvreren tot je een goede compositie hebt gevonden, waarbij alle storende elementen uit beeld zijn

DSC_5712

Bij bovenstaand foto is dat wonderwel gelukt, De eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik linksonder een klein takje heb weggehaald, maar dat mag de pret niet drukken. Ik ben er erg blij mee! De vogel blijkbaar niet, want ik krijg me toch een boze blik mijn kant op geworpen!

Boze blik

Sorry hoor! Ik doe nog wel zo mijn best om je zo mooi mogelijk in beeld te brengen.

De gele achtergrond is de muur van het huis. Als de vogels te dicht bij de muur zitten zie je op de foto de voegen en de stenen, Maar als ze iets verder naar de straat toe zitten vloeit alles samen en krijg je een mooie egale achtergrond. Boven aan de muur zit een lichtgroene daklijst. Deze is breed genoeg om als achtergrond te dienen. Als de vogel hoog genoeg in de boom zit kun je hem net tegen die groene achtergrond in beeld nemen.

Tegen het groen

Je ziet hier wel het nadeel van een groot diafragma: de vleugels en de staart lopen uit het scherpte-gebied. Ik maak nog een aantal foto’s met deze groene achtergrond. Het geeft toch een heel andere sfeer dan de foto’s met een gele achtergrond.Afsluiting

En zo ben je continue op zoek naar het perfecte beeld. Als dat al zou bestaan. Maar ondertussen vergeet ik niet te genieten van deze prachtige vogels. Nu even een rechtopstaande foto proberen.

Rechtop

De pestvogel heeft een heel leuk geluid. Het lijkt op het rinkelen van een belletje! Tussen het eten door wordt er flink wat afgekletst tussen de dieren. En blijkbaar hebben ze afgesproken om ergens anders te gaan kijken, want de hele groep vliegt gelijk op en verdwijnt over de huizen. Dat geeft mij de tijd om even bij te komen.

Erg ver zijn ze niet gegaan, want ze zitten nu zo’n honderd meter verderop in een aantal hoge bomen bij een vijver. Te hoog voor mooie foto’s, dus moet ik wachten tot ze weer terug komen. Inmiddels zijn we met drie fotografen. Valt mee dus met de drukte. Dat komt natuurlijk ook omdat iedereen al geweest is.

Na een half uurtje hoor ik de belletjes weer aankomen. En het feestmaal gaat verder. Ik denk na over hoe ik deze vogels nog meer in beeld kan nemen. Omdat ze tot op vrij korte afstand te benaderen zijn bedenk ik dat een portretje mogelijk moet zijn.

portret

Een vrij standaard portret op deze manier. Dat moet ook nog anders kunnen.

Scheef koppie

Kijk, dit is toch wel iets origineler! Het is natuurlijk snel hier op geschreven, maar in de praktijk ben ik wel even bezig om deze foto te maken.

Tijdens het eten halen de vogels acrobatische toeren uit om bij de lekkerste vruchten te komen. Dat levert natuurlijk weer kansen op mooie foto’s op. Ook hierbij is het lastig om net het goede moment te pakken en om niet te veel takken of appeltjes in de weg te hebben zitten.

Acrobaat

Wat voor mij noodzakelijk is dat je in ieder geval het oogje ziet. Hieronder nog een op-de-kop-foto.

Ondersteboven

Ik heb een heerlijke ochtend gehad. Lang getwijfeld of ik wel moest gaan, maar ben superblij dat ik het toch gedaan heb. De drukte viel mee en de vogels waren geweldig.  Ik moest even over een drempel heen om in een woonwijk te gaan fotograferen, maar het is me niet tegengevallen. Sommige voorbijgangers waren erg geïnteresseerd en aardig. Wie weet wordt ik nog eens een echte soortenjager.

Als afscheid nog een foto met de groene achtergrond. Voor mijn doen heel veel foto’s in één blogbericht, maar dat is voor 100% te wijten aan die prachtige vogels. Minder foto’s ging echt niet deze keer.Tussen de appeltjes

23 Reacties

 1. Mooi blog heb je Rene! Ik zet je in mijn volglijst! Grt. John

  17 maart 2015 om 21:50

 2. René, wat een prachtige serie en helemaal niet te veel foto’s, hoewel ik zelf geen natuurfotograaf ben kan ik genieten van de mooie foto’s en de leuke verhalen.

  fijne dag gewenst.

  16 maart 2015 om 09:09

 3. Je hebt weergaloos mooie foto’s gemaakt van deze o zo mooie vogel die op mijn verlanglijstje staat…. En je blog is zo ontzettend leuk om te lezen! Dank je wel voor het delen! Groet, Angeniet

  15 maart 2015 om 22:18

 4. Prachtige beloning om volhardend op zoek te zijn gegaan. Genoten van bijzonder mooie beelden!

  14 maart 2015 om 18:10

 5. Heel erg mooi, ik heb zitten genieten van je verhaal en foto’s ! Groeten Adria

  14 maart 2015 om 12:04

 6. Wat een fantastische Pestvogelreeks. Schitterend die kuif !
  fijn weekend,
  Maria

  14 maart 2015 om 10:38

 7. Zowel vogel als foto’s van een betoverende schoonheid!

  13 maart 2015 om 23:44

 8. Wat een mooie serie, en knap dat je de achtergronden zo mooi egaal hebt en dat je ze ook nog goed vrij van takken hebt gefotografeerd. de groene achtergrond ken ik, daar heb ik ook een paar van mijn foto’s gemaakt. Het was prachtig om deze vogels te zien, ze zijn lang blijven hangen. misschien zijn ze er nu nog steeds.

  13 maart 2015 om 20:53

 9. Leuk om ook jouw pestvogel ervaringen te lezen, en mijn complimenten voor je foto’s. Je hebt ze heel mooi vrij zittend en ook nog eens goed licht.
  De zachtgele achtergrond spreekt mij net wat meer aan dan de groene.
  Je portretten zijn origineel, maar de een na laatste waar de pestvogel op zijn kop hangt, die wint het voor mij.

  Groetjes Loes

  13 maart 2015 om 09:57

 10. Heel mooi hoor !!!!

  13 maart 2015 om 09:52

 11. Alleraardig

  Prachtige vogels en wat een prachtige foto’s, heel erg mooi!

  11 maart 2015 om 22:37

 12. Hier zit iemand stik jaloers te wezen want deze zal ik in Limburg waarschijnlijk nooit aantreffen. Maar ik gun het je van harte, en het zijn prachtige vogels. De portretjes zie ik nu niet heel vaak voorbij komen op het net dus daar onderscheid jij je wel mee. Daar zie je ook op een heel leuke manier zijn kuif. Prachtige serie!!

  11 maart 2015 om 21:19

 13. Proficiat René met zulke prachtige foto’s en bedankt om ze ons te tonen. zodat we er mee van kunnen genieten.Ik kende ze niet en sta verstomd van hun knappe kleuren.

  11 maart 2015 om 20:42

 14. Je geduld en vasthoudendheid hebben weer geloond, René, je hebt een prachtige serie kunnen maken van deze fraaie kuifdragers!

  11 maart 2015 om 20:21

 15. Oogt als een exoot. Wat een prachtige kleuren heeft deze vogel René. Op twee foto’s zie je dat de vogel het kuifje ook helemaal plat kan leggen, maakt ‘m aerodynamisch. De foto’s zijn zoals gewoonlijk weer prachtig

  11 maart 2015 om 20:02

 16. Prachtig soort is dit en wat heb je er mooie foto’s Van René.
  Groetjes Tinie

  11 maart 2015 om 19:46

 17. Hoi René,
  Dank voor deze sprekende reportage met prachtige foto’s. Zelf heb ik zegge en schrijven 1 keer 1 pestvogel gezien die binnen 3 minuten was vertrokken. Uiteraard had ik toen mijn camera niet bij de hand …

  11 maart 2015 om 18:10

 18. Hoi René,
  Ik ben daar op 16 en 23 februari geweest. Gelukkig niet druk en volop kansen om de vogels mooi te kunnen fotograferen. Die groene daklijst heb ik ook benut, wellicht heb je bij dezelfde boom gestaan. Het was een buitenkans om de vogels mooi vast te leggen, want ze gaven mogelijkheden genoeg. Je zult aan deze fotosessie ongetwijfeld een goed gevoel hebben overgehouden.
  Groet, Kees

  11 maart 2015 om 15:59

 19. Als ik je verhaal lees kan ik je best begrijpen. Deze vogel had ik nog nooit gezien, het is een prachtig dier. Jouw foto’s zijn super. Zowel de gele als de groene achtergrond en ja het geeft een ander gevoel dat verschil in achtergrond maar wat een lees- en fotoreportage! Dank voor het delen!

  11 maart 2015 om 11:27

 20. Yvon

  Beste René,

  Wat een prachtige foto’s, ik geniet telkens weer!

  Vriendelijke groet,

  Yvon van Megen

  11 maart 2015 om 10:59

 21. yemrev

  Gefeliciteerd met deze prachtige opbrengst. Stad en land afreizen doe ik ook niet, maar dit ritje naar Zandvoort was toch wel de moeite waard. Jammer van die geringe scheptediepte bij foto 6, maar de rest is top, toch? Zeker de portretjes zijn origineel.
  Ik ben afgelopen maandag nog even langs geweest om die mooie groene achtergrond te vinden. Ze zaten in de goede boom, maar helaas kwam de zon al (te) snel over de dakrand (oftewel: ik was weer eens te laat…). Ik was toen wel de enige fotograaf: het nieuwtje is er af!
  Groeten, Dick

  11 maart 2015 om 10:50

 22. P

  Hallo Rene. Fantastische belevenis en prachtig verwoord.
  Het leek wel of ik er zelf bij was.
  En heel mooie foto’s. Super.

  11 maart 2015 om 10:25

 23. peternadort

  Prachtverhaal en even zo mooie foto’s. Vooral het verhaal, dat vind ik leuk. Jarenlang ze zien op internet. Eindelijk zelf de kans krijgen. En raak geschoten.
  René ik heb hetzelfde gehad. Half Nederland doorgereisd naar van allerlei zeldzame vogels. Nu gestopt, er zijn prachtige afbeeldingen op internet te zien.

  Groet en ga zo door. peter

  11 maart 2015 om 10:01

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.