Een aaibare exoot

24 mei 2015

***Voor een scherpere weergave even de foto’s aanklikken***

De laatste tijd heb ik een aantal foto’s op het internet zien staan van een diertje dat niet in Nederland thuis hoort. Toen mijn dochter deze foto’s zag was de reactie: “hè toe pap, mag ik er eentje als huisdier!!!!!!”. Het antwoord is natuurlijk nee, maar ik moet toegeven dat ze er erg schattig uitzien. De naam van deze exoot? Het is de Siberische grondeekhoorn. En ze leven vrij en blij in een bos bij Tilburg.

Op eerste pinksterdag gaat de reis dan ook naar het verre zuiden. Na eerst info via Facebook te hebben gekregen van een collega-fotograaf wist ik waar ik ze ongeveer kon aantreffen. Aangekomen op de plek is het een kwestie van goed kijken op de houtstapels en op de grond tussen de bladeren. Dat laatste is het moeilijkst, want ze hebben een goede schutkleur. Maar al snel zie ik een exemplaar boven op een stapel afgezaagde boomstammen zitten.

Siberische grondeekhoorn in tegenlicht

Het gekke is: als je er één ziet, zie je er plotseling meer. Alsof je dan pas weet waar je op moet letten. Blijkbaar vinden ze de boomstammen een leuke speelplaats want er komen nog een aantal van deze diertjes naar boven.

Ik vind het zwarte vlak niet zo mooi op onderstaande foto, maar wel hoe het tweede diertje het beeld in komt.

Chipmunks met z'n tweeën

Ik snap wel waarom mijn dochter dit diertje als huisdier wil. Ze zijn schattig, aaibaar en lijken wel wat op marmotjes met een lange staart. Ooit zijn deze diertjes ontsnapt uit een dierenpark dat hier in de buurt lag. De dierentuin is al meer  dan veertig jaar gesloten, maar deze diertjes zijn hier nog steeds.

Biddende grondeekhoorn

Naast de houtstapel zie ik nu er ook een paar op de grond lopen. Nadeel is dat ze erg snel zijn en dat ik op een vrij druk bospad sta. Joggers, wandelaars en fietsers komen regelmatig langs. De eekhoorntjes zijn dan weer verdwenen. Eéntje verdwijnt iets verder het bos in en klimt in een boom. Hij zit prachtig in het licht en ik kan snel twee foto’s maken, waarvan deze de mooiste is.

In de boom

Ik vind het spel van licht en schaduw erg mooi in deze foto.

Naast de houtstapels ligt een oude boomstronk.  Bedekt met mos. Ik bedenkt net dat het wel mooi zal zijn als ze daarop zouden gaan zitten, als een eekhoorntje vanaf de overkant het pad wil oversteken.

Eerst goed uitkijken

Na lang aarzelen waagt hij het. In een sprintje duikt hij onder de boomstronk om aan de andere kant weer boven te komen. Alsof hij mijn gedachten kan lezen!

Op de boomstronk

Hij heeft me in de gaten en duikt weer achter de stronk. Even verderop komt hij toch nieuwsgierig weer naar boven om te kijken wat ik aan het doen ben. Nou, foto’s van hem maken natuurlijk!

Oogcontact

Blijkbaar heb ik zijn vertrouwen gewonnen, want hij komt nog een wat dichterbij. Of hij is een beetje bijziend. dat kan natuurlijk ook 😉 Ondertussen houdt hij mij wel goed in de gaten.

Oplettend

Ik loop een stukje verder en zie een eekhoorntje in het gras lopen. Dat zou ik leuk zijn voor een foto, maar loslopende honden verstoren de boel. Jammer dat mensen de borden “honden aan de lijn” te moeilijk vinden om te lezen. Ik trek dus verder het bos in om de drukte te ontlopen, maar het lukt me niet om de diertjes tussen de bladeren en de takken mooi op de foto te krijgen. Wel zie ik nog een gewone eekhoorn. Het schijnt dat ze elkaar niet in de weg zitten.

Na een kopje koffie in het paviljoen loop ik nog één klein rondje. Maar blijkbaar is het toch te druk geworden in het bos. Heel veel zie ik niet meer. Tot ik opeens vanuit de verte het geroep van ééntje hoor. Ze communiceren met hoge gilletjes. Op het geluid afgaand zie ik het diertje op een boomstam zitten.

Chip,unk in boomklevergouding

Ze kunnen dus ook met de kop omlaag naar beneden klimmen. Als hij verdwijnt is het ook voor mij tijd om mijn biezen te pakken. Het was een geweldige ochtend en de lange reis meer dan waard!

18 Reacties

 1. Bijzonder. Mooie beelden.

  17 juni 2015 om 10:03

 2. Hai René,

  Ik had er al een aantal van op FB gezien, maar zo’n hele serie is toch wel mooi hoor. Exoot of niet, het is een prachtig onderwerp om te fotograferen.
  Volgende keer wat nootjes meenemen, dan blijven ze beter zittten 😉

  Groet,
  René

  2 juni 2015 om 11:28

 3. Mooie beelden van dit eekhoorntje. Ze lijken sprekend op het soort dat ik in India gezien heb, misschien is het wel hetzelfde soort. Wie weet gaan ze zich nog wel vermeerderen. De 4e en 6e foto vind ik het mooist.
  Groet, Kees

  28 mei 2015 om 19:37

 4. Wat een ontzettend gave serie, ik had deze voor 2e pinksterdag op de planning maar de afspraak hebben we toen vanwege slechte weersvoorspellingen afgezegd. Ik ga deze diertjes zeker nog eens bekijken, maar dan wel op een doordeweekse dag, het schijnt in het weekend heel druk te zijn in dat bos.

  Ik vind de hele serie prachtig maar foto 1, 4, 6 en 8 zijn mijn favorieten.
  groetjes Ghita

  27 mei 2015 om 21:42

 5. Wat een prachtige serie van die leuke beestjes. Ik vind het stuk voor stuk prachtfoto’s, maar als ik er eentje uit zou moeten kiezen, dan is het de vierde.

  26 mei 2015 om 20:16

 6. ook weer leuk. genieten geblazen.

  26 mei 2015 om 14:38

 7. Schitterende foto’s René

  26 mei 2015 om 12:08

 8. Wat een gave diertjes! Mooi foto’s van gemaakt René. Top.

  26 mei 2015 om 08:26

 9. Mooie serie en leuk hoe je je ochtend omschrijft 🙂 ze zijn inderdaad heel schattig en net als je dochter zou ik er ook wel 1 willen, maar waarschijnlijk zou het beestje geen rust krijgen door mijn katten 😉 laat ze dus maar rustig in Tilburg rond huppelen.

  26 mei 2015 om 03:23

 10. Hoi René, wat een schattige diertjes zijn dat. Tenminste, op jouw foto’s zien ze er schattig en zeer aaibaar uit. Ik had er nog nooit van gehoord. Heel leuke serie.

  25 mei 2015 om 23:07

 11. Zijn ze niet heel erg schuw of ben jij zo’n goede natuurfotograaf? 😉 Mooie serie. ze staan er haarscherp op. Worden het niet teveel in de natuur? Men heeft nu immers ook spijt van de brulkikker.

  25 mei 2015 om 21:16

 12. Prachtig, toch heeft foto 1 net een beetje meer .. bijna sprookjesachtig

  25 mei 2015 om 21:07

 13. yemrev

  Leuke beestjes. Jammer dat ze zo ver weg wonen. Misschien moeten we er ook een paar uitzetten in de AWD 😉
  De eerste en de laatste foto én natuurlijk ook de vierde vind ik de mooiste van dit blog.
  Groet,Dick

  ps: honden in natuurgebieden zouden verboden moeten worden, aangelijnd of niet!

  25 mei 2015 om 20:00

 14. Stef Den Flater

  Het zijn exoten maar ze hebben hier wel natuurlijke vijanden. Prachtige foto’s.

  25 mei 2015 om 19:21

 15. Dat zijn weer foto’s meer dan de moeite waard! Maar als huisdier wil ik ze niet hoor! Geweldig hoe je met het licht altijd speelt en hier ook in toch niet zo’n makkelijke omstandigheden. Dit is een schitterende afsluiter van de dag!

  25 mei 2015 om 19:19

 16. Wat leuk. Echt hele mooie foto’s!
  Groetjes Senna

  25 mei 2015 om 18:30

 17. bas

  Dat is z,on reisje dubbel en dwars waard, wat is dit mooi.

  25 mei 2015 om 16:15

 18. Heel mooi hoor !!!! Je moet het maar treffen ik moet het met minder doen 🙂 gelukkig kom ik deze tegen bij u zo kan ik er ook van genieten !!!!!

  25 mei 2015 om 14:12

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.