Vogelvaria

2 juni 2015

***Voor een scherpere weergave even de foto’s aanklikken***

Het is weer tijd voor een blogje met overgebleven foto’s. Foto’s die ik de afgelopen tijd gemaakt heb, maar nog niet op dit blog zijn verschenen. Maar ze zijn te leuk om op de harde schijf te laten staan. Dus bij deze krijgen ze alsnog de aandacht die ze verdienen!

Zwarte specht

Ik had in april een congres in Ede. Maar dat begon pas om tien uur. Genoeg tijd dus om van te voren even in de omgeving rond te kijken met mijn camera. Op de vraag aan een plaatselijke Facebook vriend of hij leuke plekjes wist, kwam het aanbod om samen een rondje op de fiets te maken. Hij zou me dan een paar leuke plekjes laten zien. Zo gezegd, zo gedaan. En het werd een prachtige ochtend! Reeën kruisten ons pad, maar het hoogtepunt was dat we een Zwarte Specht bij zijn nest zagen! We hebben denk ik een kwartiertje staan kijken en hadden de mazzel dat ze een paar keer langs kwamen.

Zwarte Specht

Voor mij de eerste keer dat ik deze prachtige vogel zag. Gelukkig voor mij ging hij ook even het nest in om er daarna weer uit te komen. Dan kun je dus onderstaande foto maken.

Vanuit de nestholte

Prachtig toch? Het congres moest nog beginnen, maar voor mij was de dag nu al geslaagd. Ik was van plan om in de weken daarna nog eens langs te gaan, maar dat is er niet van gekomen. Ik moet het voorlopig doen met deze twee foto’s. Maar mij hoor je niet klagen hoor!

Geoorde fuut

Voordat ik in Tilburg naar de Siberische grondeekhoorntjes ging ben ik eerst nog even wezen kijken bij de Geoorde Futen in Breda. Ja, als je toch in de buurt bent! Helaas bleven de futen ver weg buiten het bereik van de lens. Eén keer kwam er eentje wat dichterbij.

Geoorde Fuut Maar ook deze was weer snel verdwenen. Ik zal dus nog een keer terug moeten. Wel kwam moeder de eend nog even langs zwemmen met  haar niet meer zo hele kleine jonkies. Doordat ik plat op mijn buik langs de kant lag lijkt het net of ik in het water sta. Het geeft wel een leuk effect aan de foto. Jonge wilde eenden Nieuwe lens

Ik heb de afgelopen week afscheid genomen van één van mijn eerste objectieven. De Nikor 300mm F4 is mijn maatje geweest op vele fototochten en heeft mij veel moois gegeven. Zoals de Zwarte Spechten hierboven! Ik hield van zijn draagbaarheid en scherpte en hij zat standaard in mijn tas. Maar ondanks dat moet ik toegeven dat er wat nadelen aan hem kleefden: geen VR (Vibratie Reductie) waardoor uit de hand fotograferen lastig voor mij was en ik miste een goede telezoom lens. Het was steeds kiezen tussen de 300mm en de 500mm. Dus had ik al wat rondgekeken en geïnformeerd. Ik wist wat ik wilde. Het spaarvarken had net wat extra vet op de botten gekregen door het vakantiegeld en ik kon de 300mm inruilen voor een leuke prijs. Het besluit stond vast en ik heb een prachtige lens kunnen aanschaffen: De Nikor 80-400mm, met VR en ook uiterst draagbaar. En die moest natuurlijk getest worden. Ondanks het niet zo mooie weer ben ik toch naar de Oostvaardersplassen gegaan. Het eerste deel van de wandeling leverde niet veel op. Omdat het regende besloot ik om in een kijkhut te gaan zitten. De Poelruiter is een kijkhut die vroeger bekend was om zijn ijsvogelstok. Ik denk dat minimaal de helft van de natuurfotografen die stok al eens op de foto hebben gezet met een ijsvogel erop. Voor mij is het de plek waar ik mijn eerste ijsvogel zag. Na de herinrichting van het Oostvaardersveld is er geen ijsvogel meer gezien helaas. De laatste melding op  waarneming.nl dateert al weer van augustus 2013. Maar gelukkig zijn er nog andere vogels. En dan met name de Boerenzwaluwen die in en om de hut vliegen. Ik kan even leuk oefenen met de nieuwe lens. Boerenzwaluw

Deze is gemaakt met de maximale brandpuntsafstand van 400mm met een diafragma van F/6,3. Als ze dichterbij komen kan ik nu uitzoomen. De volgende foto is gemaakt op 270mm; F/6,3.

Dichterbij

Hierbij moet ik nog melden dat de ISO op 800 staat, omdat het vrij donker weer was. Ik ben best tevreden met de resultaten. Ik probeer nog eens maximaal in te zoomen en met een crop haal ik de vogel nog wat dichterbij.

Zwaluwportret

De scherptediepte had wat groter mogen zijn, maar op het focuspunt (oogje) is ie retescherp! Je ziet de hut in de weerspiegeling van het oog. Met de omstandigheden van vandaag in aanmerking genomen ben ik niet ontevreden! Ik moet nog testen hoe de resultaten in het veld zonder statief zijn, maar dat is voor een andere keer. Na nog een laatste foto eindigt mijn eerste kennismaking met mijn nieuwe lens. Ik heb het gevoel dat het al snel mijn standaard lens gaat worden. Maar ik zal mijn eerste liefde nooit vergeten. Het ga je goed ouwe, trouwe 300!

Schreeuwende zwaluw

17 Reacties

 1. Mooie verzameling, de zwarte specht is de meest bijzondere soort ( voor mij tenminste, want ik heb hem nog nooit gezien) maar de zwaluwtjes stelen voor mij de show, heerlijke heldere platen!
  Groetjes Loes

  16 juni 2015 om 08:49

 2. Wat mooi dat je de zwarte specht voor de lens had Rene, pracht foto’s.
  De zwaluw staat er als een echte beauty op, pracht kleuren en scherpte.
  Groetjes Tinie

  7 juni 2015 om 19:24

 3. Hoi René,
  Opnieuw mooie opnamen, waarbij de zwarte specht voor mij het meest bijzonder is. Ook de boerenzwaluw mag er zijn. Die nieuwe lens van je lijkt een goede keuze.
  Groet, Kees

  6 juni 2015 om 08:25

 4. Mooi René! Zwarte specht en geoorde fuut zijn toch geen vogels die je iedere dag ziet. En de boerenzwaluwen zijn ook prachtig!

  En à propos lens: sinds een half jaar gebruik ik voor m’n vogelfotografie een Canon EF 400mm prime. Echt een ontdekking. Want een lens met vaste brandpuntafstand is kwalitatief zoveel beter dan een zoom, en een stuk lichter bovendien. ‘k Wil nooit meer wat anders!

  5 juni 2015 om 00:04

 5. Mooi logje weer, René, vooral de foto’s van de zwarte specht en de laatste foto van die luid kwetterende boerenzwaluw zijn weer om van te smullen.

  4 juni 2015 om 20:54

 6. Dat ziet er veel belovend uit.Schitterende beelden René

  4 juni 2015 om 01:27

 7. De zwarte specht is heel mooi en ook mooi vastgelegd. Ik heb deze ook nog nooit gezien
  Gefeliciteerd met deze nieuwe aankoop. Hopen dat dit objectief je verwachtingen waar kan maken.
  Kun je met dit objectief uit de hand fotograferen.

  3 juni 2015 om 22:05

  • Theoretisch zou ik met deze lens makkelijker uit de hand moeten kunnen fotograferen. Zal voor mij een hele omschakeling worden, omdat ik tot nu toe alles met statief doe. Maar geeft je wel veel meer bewegingsvrijheid.

   3 juni 2015 om 22:20

 8. Het is hier weer ronduit genieten van prachtige beelden René. Veel plezier met je nieuwe aanwinst

  3 juni 2015 om 20:33

 9. yemrev

  Mooie verzameling, René. Vooral de Zwarte Specht. Helemaal te gek dat je die een keer gezien hebt. Ik had dat congres lekker laten lopen (stand-in gestuurd ofzo)!
  Gefeliciteerd met je nieuwe lens. Dus toch van je geloof gevallen? Je zal er vast veel plezier aan hebben. De eerste resultaten zijn in ieder geval veelbelovend.
  Groet, Dick

  3 juni 2015 om 20:29

 10. Hele mooie vogelvaria, die zwarte specht en geoorde fuut zijn toch soorten waar je heel blij mag zijn als je die op de foto krijgt, en jij hebt ze er toch heel erg mooi op, vooral de specht.
  groetjes Ghita

  3 juni 2015 om 19:49

 11. Goh, noem het maar leftovers … Om jaloers op te worden. Vooral die zwarte specht steekt me de ogen uit. Heel schitterend !!!

  3 juni 2015 om 18:45

 12. Weer fantastische foto’s René Vraag mij altijd af hoe je die dieren zo dicht kan benaderen… Geniet weer om deze dieren te kunnen bekijken en te genieten van je schitterende foto’s. Bye bye oude lens, welkom nieuwe.

  3 juni 2015 om 18:26

 13. Wat goed dat je hier nog een blog aan wijdt, zou zonde zijn als ze in het archief blijven stoffen. Foto 6 waar de zwaluw achterom kijkt vindt ik heel grappig daarom mijn favoriet 🙂

  3 juni 2015 om 15:43

 14. bas

  ik hoop René dat je nog veel meer van deze overgebleven foto,s hebt,prachtig.

  3 juni 2015 om 09:57

 15. P

  Fantastisch Rene. Oh wat een mooie foto van de zwarte specht. En ook de schattige zwaluwen. Ik was in Twente en 2keer de Zwarte specht :gezien:

  3 juni 2015 om 09:49

 16. Wat een prachtige opname !!!!!

  3 juni 2015 om 08:25

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.