Reeën

14 juni 2015

***Voor een scherpere weergave even de foto’s aanklikken***

Een aantal jaren geleden heb ik mooie foto’s kunnen maken van reeën in een bloemenveld: Reeën en andere heidebewoners. Al weer drie jaar geleden dus. Ik ben daarna nog wel een paar keer daar geweest, maar nooit meer als de bloemen in bloei staan. Als ik op internet een foto zie van een ree tussen de bloemen is de keus snel gemaakt. Op naar de Westerheide!

Als ik me bij het veld aankom zie ik nog weinig bloemen. Dat is even balen! Was het dan toch een oude foto die ik zag? Ik installeer me aan de rand van het veld. Net als ik zit hoor ik luid geritsel in de struiken. Het moet iets groot zijn. En dan hoor ik verderop een soort van hard, schor geblaf: het geluid van een ree! Ik neem aan dat het betekend dat ze me gehoord, gezien of geroken hebben. Ik besluit me even terug te trekken en loop een grote ronde over de hei. Misschien zie ik daar reeën. Als ik na een klein uurtje nog niets gezien heb loop ik terug naar het veldje. Ik kom nu vanaf de andere kant en zie daar een gedeelte dat wel bedekt is met witte bloemetjes. Niet zo hoog als drie jaar geleden, maar toch leuk. En er staat warempel een reegeit! Een goede beslissing dus om even weg te gaan.

Reegeit

Bij deze foto heb ik een vage prikkeldraad weg moeten werken die net boven de ree liep. Meestal onbegonnen werk voor mij, maar ik ben nu wel tevreden met het resultaat. Tips zijn altijd welkom. De reeën zijn erg alert vandaag, want ook zij merkt me op en wandelt rustig het veld af en verdwijnt tussen de bomen. Ik baal hier altijd erg van, omdat het betekent dat ik iets verstoor. En dat wil ik natuurlijk niet. Toch zijn de dieren het hier gewend. Het is namelijk een druk gebruikt stukje natuur met veel wandelaars, mountainbikers en hondenuitlaters.

Als de reegeit verdwenen is kijk ik nog eens goed om me heen en zie achter op het veldje nog een ree staan. Een reebok deze keer.

Reebok

Zoals je ziet heeft ie mij ook gespot. Maar in tegenstelling tot het vrouwtje gaat hij niet op de loop. Hij gaat zelfs rustig door met grazen. Dat is dan echt genieten voor me! Af en toe kijkt hij even op om te checken wat ik doe. Nou, ik doe niet meer dan niet bewegen, stil zijn en af en toe op de ontspanknop van mijn camera drukken.

Smakelijk eten

Eet smakelijk!

Ondanks het vroege uur geen mooi ochtendlicht. De zon zit verscholen achter de grijze wolken. Af en toe motregent het zelfs. Al etend belandt de ree achter op het veld. Er komt steeds meer van het opgeschoten gras tussen mij en de ree. Het is dus scherpstellen tussen het gras door. Lastig, maar levert wel een leuke foto op.

Van achteren

Het wordt wat drukker op de hei en mijn vriend vindt het tijd om zich terug te trekken. Hij verlaat het bloemenveld en komt dan op het gedeelte wat niet in bloei staat. Geen idee of het spul wat hier groeit nog gaat bloeien. Ik zal binnenkort nog eens gaan kijken en ondertussen de verschillende fotografiesites in de gaten houden. De reebok neemt nog een paar hapjes van het één of ander voordat hij in het bos verdwijnt.

Trek in een groen blaadje

Dus hoewel ik een wat moeizame start had vandaag is het toch een mooie ochtend geworden. Ik heb weer een aantal leuke foto’s van de reeën kunnen maken en weer genoten van de natuur en de dieren.

16 Reacties

 1. Fijn om weer hier te komen kijken, erg mooi!

  22 juni 2015 om 10:33

 2. Leuk serie met de herten. Het valt toch echt niet mee om deze schuwe wezens te fotograferen. Knap gedaan.

  21 juni 2015 om 21:59

 3. Staan er fraai op hoor! Gr. John

  21 juni 2015 om 19:26

 4. Uit je woorden en foto’s meen ik op te maken dat het veldje dit jaar weer in gedeeltes is ingezaaid? jammer is dat, de beperkt de fotografische mogelijkheden.
  Niettemin vind ik vooral de 2e en 3e foto van de reebok juweeltjes!

  Groet Loes

  21 juni 2015 om 17:22

  • Klopt Loes, het veld is opgedeeld in twee stukken. Het ene stuk tegen de hei bloeit nu. Het deel tegen de bosrand is nog heel laag.

   21 juni 2015 om 17:33

 5. Wat gaaf dat je de reegeit en de bok zo mooi kon fotograferen, vorig jaar ben ik er ook geweest en kon de bok toen op het niet ingezaaide deel fotograferen, dit jaar lijkt het er niet van te komen maar als ik jouw foto’s zie, denk ik dat ik het toch voor volgend jaar juni op het lijstje moet zetten.
  groetjes Ghita

  21 juni 2015 om 13:26

 6. Mooi hoor , een ree tussen het hoge gras. Ook leuk zoals de reebok je staat te bekijken. Zeker de moeite waard, groeten Adria

  21 juni 2015 om 10:56

 7. Mooie blogpost weer René! De reebok foto’s tussen het hoge gras zijn gave foto’s geworden. De ree staat al een tijdje op mijn lijst en jouw blog herinnert mij eraan om erachteraan te gaan! Thanks 🙂

  21 juni 2015 om 10:07

 8. yemrev

  Een ree spotten en dan ook nog eens mooi vast kunnen leggen, is heel bijzonder. tenminste, dat vind ik nog steeds. Je mag over dir resultaat zeker niet klagen. Ze staan er fraai op. Vooral de bok, die heb ik nog nooit gezien. Dat aankijken van een fotograaf kunnen ze lang volhouden overigens. Ik heb laatst bijna een half uur oog in oog gestaan met een reegeit, verscholen in het riet. Ik heb het op het laatst maar opgegeven…
  Groet, Dick

  20 juni 2015 om 22:26

 9. Het zijn fraaie opnames geworden ondanks een bewolkte ochtend

  20 juni 2015 om 21:02

 10. Het heeft je weer een prachtige serie opgeleverd, René.
  Hoewel ik hier in de buurt vrij regelmatig reeën voor de lens krijg, vind ik het elke keer weer een feest om die mooie, ranke dieren te zien. Een week of vier geleden had ik het geluk om een ree in een kruidenrijk weiland te kunnen kieken: http://tiny.cc/ekamzx

  20 juni 2015 om 16:19

 11. Hoi René,
  Ook al is het niet helemaal gegaan zoals je gedacht had, je hebt wel een aantal prachtige opnamen kunnen maken. Reeën zijn onvoorspelbaar, soms gaan ze er snel vandoor, andere keren lijken ze zo op hun gemak dat je ze heel goed kunt benaderen.
  Mooi dat je een reebok zo goed hebt kunnen fotograferen, in de AWD heb ik er al een tijd geen gezien.
  Groet, Kees

  20 juni 2015 om 16:18

 12. Wat een bofkont om dat toch maar weer voor je lens te krijgen.
  Prachtige foto’s René.
  Groetjes Tinie

  20 juni 2015 om 15:49

 13. Mooie beelden René en de kans dat ik hier reeën spot is praktisch nihil daarom geniet ik er hier des te meer van.

  20 juni 2015 om 11:23

 14. Jij bent er vroeg bij, het veldje is wel ingezaaid het moet er beter uit gaan zien. Wat gaat de tijd toch snel, alweer drie jaar, het zijn mooie beelden geworden, het is inderdaad genieten wanneer ze blijven staan en rustig aan het eten zijn. Je brengt me wel op een idee om ook weer een kijkje te gaan nemen. Fijn weekend.

  Groetjes Von

  20 juni 2015 om 10:05

 15. Prachtige foto’s René! Mooi dat die reebok niks van je aantrok! Super!

  20 juni 2015 om 09:53

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.