Zouweboezem

5 juli 2015

***Voor een scherpere weergave even de foto’s aanklikken***

Het stond al een paar jaar op mijn to-do-lijstje: de zwarte sternen fotograferen in de Zouweboezem als ze jongen hebben. Net als de andere sternen zijn het sierlijke vogels. En ze bouwen hun nest op plantenmateriaal in waterrijke gebieden. Voor het nest werd vaak krabbenscheer gebruikt. Maar door waterverontreiniging is dat plantje bijna geheel uit Nederland verdwenen. Vandaar dat natuurbeschermingsorganisaties ze tegemoet komen door vlotjes uit te zetten. Bijna alle zwarte sternen in Nederland broeden op deze kunstmatige nestgelegeheden. Gelukkig is krabbenscheer weer terug aan het komen door de verbeterde waterkwaliteit.

In de Zouweboezem bij Ameide broeden ze dus ook en zijn ze goed te benaderen en te fotograferen. Er schijnt een steigertje te zijn, maar die is niet al te groot. Ik zal dus weer vroeg aanwezig moeten zijn om een plekje te bemachtigen. Maar dat vind ik niet erg. Er gaat niets boven de sfeer in de natuur bij zonsopkomst. Als ik bij de steiger kom blijk ik de eerste te zijn vandaag. Langzaam ontwaakt de natuur en zie ik ook de sternen. Sommigen zitten nog op de vlotjes, maar anderen zijn al op zoek naar eten. Het eerste uur is vooral goed kijken. Wat zit er, waar zitten de jongen en hoe gedragen ze zich. Dat kan dan later weer van pas komen bij het fotograferen. Als de zon opkomt valt er gouden licht op de kolonie. Langzaam komen ook de nesten in het licht en kan ik beginnen met fotograferen.

Een libellenlarve

Dit kuiken krijgt een lekkere, vette larve van een libel. Het schijnt hem goed te smaken. In het begin concentreer ik me vooral op deze voermomenten. Het leuke is dat je op een gegeven moment aan het kuiken kan zien wanneer één van de ouders er aan komt. Dan komen ze omhoog en gaat het bekkie open. Voor mij het teken om me klaar te maken voor het moment.

Als een kolibrie

Het vlotje is natuurlijk niet erg fotogeniek, maar geeft wel een mooi beeld van een succesvol actieplan om deze soort voor Nederland te behouden als broedvogel. Er waren meer vlotjes met jongen, maar die lagen wat meer tussen de waterplanten. En daardoor waren de jongen minder goed te zien. Ik beperkte me dan eerst ook tot dit nest. De foto’s lijken dan wel wat op elkaar. Daarom probeer ik er afwisseling in te brengen door de houding van de oudervogel en de verschillende voedselsoorten te laten zien. Naast de al getoonde libellenlarve en het vlindertje komen ze ook vaak langs met regenwormen.

Stern met regenworm

Ondertussen is het steigertje vol gestroomd met collegafotografen. En een aantal ken ik persoonlijk vanuit het veld of fotoworkshops en van Facebook. Altijd leuk om weer even bij te kletsen.

De vogels hebben daar geen tijd voor. Die vliegen af en aan met eten voor de kleintjes. Als ze die tenminste al hebben. Ik vind het opmerkelijk dat naast de al redelijk uit de kluiten gewassen jongen, andere koppels nog op de eieren zitten. De broedende partner wordt niet vergeten en krijgt zo af en toe wat lekkers toegestopt. Eet smakelijk schat!

Eet smakelijk schat

Als je goed kijkt zie je de eieren onder de voorste vogel liggen.

Na al die voermomenten geef ik mijzelf een nieuwe opdracht: een exemplaar in volle vlucht. Ai, dat is niet makkelijk. Sterker nog: heel erg moeilijk. Buiten het moment van voeren, schieten ze door de lucht. Zie dan maar eens scherp te stellen. Ik smokkel een beetje en maak volgende foto vlak na het voermoment, als hij nog niet op snelheid is.

Langzame vlucht

Maar het is een zwarte stern in vlucht! Toch? Zo blijf ik het een tijdje proberen, maar bijna alles kan de prullenbak in. Uiteindelijk hou ik nog één foto over van een stern die voor het riet langs vliegt.

Snelle vlucht

Een gelukstreffer zullen we maar zeggen. Moet toch meer oefenen met vliegende vogels. Het blijft lastig.

Mijn aandacht wordt getrokken door een exemplaar die in de weer is met een plompenblad. Hij zal wel Friese voorouders hebben!

Samen op het vlot

Aan de rechterkant zie je zijn partner een beetje verscholen op de eieren zitten. De begroeiing van het vlotje schijnt erg belangrijk te zijn voor de vogels. Zonder begroeiing geen succesvolle broedresultaten. Hij gaat nog even verder met het op orde brengen van de voortuin. Het waarom van dit gedoe wordt me niet duidelijk.

Uit evenwicht

Zoals ik al zei zijn er meerdere nesten met jongen. Maar de volgende foto plaats ik niet voor de schattige kuikentjes, maar omdat de vleugels van de grote vogel zo mooi zijn. Net een engel.

Vis als ontbijt Als laatste ga ik nog even terug naar het eerste nest. Daar is nog steeds een drukte van belang. Die jongen komen in ieder geval niets tekort. Hier komt pa of ma weer aangevlogen met een vlindertje. Vlindermaaltijd

De houding van de verschillende vogels maakt voor mij deze foto tot favoriet van vandaag. Het is een geweldige ochtend geweest. Die mijn verwachting meer dan overtroffen heeft. Het is altijd spannend om naar een nieuwe plek te gaan. Soms pakt de praktijk minder goed uit dan gedacht, maar deze keer kan ik alleen maar heel tevreden zijn. Wat mij betreft een echte aanrader. Niet eens alleen om te fotograferen, maar vooral ook om te genieten van de bedrijvigheid van deze schitterende vogels.

18 Reacties

 1. Hillechien Prins

  Hele mooie fotoreeks

  14 juli 2015 om 15:22

 2. Wat een prachtige reportage heb je weer gemaakt René! Een plezier om te lezen en naar te kijken, bijzonder mooie foto’s! Groet, Angeniet

  13 juli 2015 om 07:34

 3. Prachtig het voederen van de kleintjes, een mooie serie René.
  Groetjes Tinie

  12 juli 2015 om 12:39

 4. Dit is zeker een prachtige serie ! Ik had deze vogels nog nooit gezien maar wat zijn ze mooi en sierlijk, je hebt ze dan ook prachtig vastgelegd. De vlotjes zijn dan niet fotogeniek maar toch goed dat ze er zijn anders hadden we deze bijzonder mooie plaatjes niet kunnen bewonderen ! Ik heb genoten van je foto’s, groeten Adria

  12 juli 2015 om 11:25

 5. hoi René, wat een mooie serie, dit is een heel mooie locatie. Kun je er gewoon wandelend komen ( bij de steiger)? Zou je mij het adres kunnen mailen, dan zet ik het voor volgend jaar op mijn lijstje. Heb je ook purperreigers gezien, het schijnt dat in het gebied een purperreiger kolonie zit.
  gr. Ghita

  11 juli 2015 om 10:39

 6. Wat een prachtige foto’s, mooie momenten heb je vast kunnen leggen.
  Altijd super om te zien het voeren van de jongen.
  Echt genieten is dit blog René.
  Groetjes Irma

  10 juli 2015 om 16:34

 7. Hoi René,
  Ik ken deze locatie alleen van naam, maar wist niet dat er zwarte sterns broeden. het is duidelijk een plek om te onthouden. Zwarte sterns zie ik maar zelden in blogs, dus dit is een welkome verrassing. Je hebt een hele reeks knappe beelden gemaakt van de bedrijvigheid bij de nesten. Ik heb je verslag met plezier gelezen en bekeken.
  Groet, Kees

  10 juli 2015 om 13:20

 8. Fraaie momentjes René. De interactie tussen ouden en jongen mooi geïllustreerd met je foto’s

  9 juli 2015 om 22:35

 9. Deze foto’s zijn beelschoon! Zo inspirerend…

  9 juli 2015 om 19:37

 10. Mooie serie weer, René. Vooral de foto’s waarop de jongen worden gevoerd vind ik erg mooi om in alle rust te bekijken.

  9 juli 2015 om 15:22

 11. Prachtig, wat een bijzonder serie

  9 juli 2015 om 08:14

 12. Leuk! Goed gedaan!

  9 juli 2015 om 07:24

 13. Heel goed voor te stellen wat een drukte van af en aanvliegen hier gaande was. Een schitterende serie bijzondere foto’s waaruit ik echt geen favoriet kan aanwijzen.

  9 juli 2015 om 01:31

 14. Dan mag je er een deel in de vuilbak gegooid hebben René.Diegene die we hier zien ,zijn stuk voor stuk pareltjes.Ik ben fan van de voorlaatste foto.

  8 juli 2015 om 23:55

 15. Wat een bedrijvigheid heb je gefotografeerd, wel hele leuke foto’s aan over gehouden 🙂

  8 juli 2015 om 23:30

 16. Een heel interessante log en wat een schitterende foto’s!

  8 juli 2015 om 20:47

 17. Jolien Geurts

  Prachtige foto’s! Welke instellingen op je toestel heb je gebruikt?

  8 juli 2015 om 20:40

  • Bedankt voor je reactie Jolien.

   Het is niet makkelijk om in 1 zin de instellingen te vermelden. Die zijn namelijk sterk afhankelijk van het moment, de lichtsterkte en wat ik fotografeer. Bij een vliegende vogel heb je weer andere instellingen dan bij een vogel die stil zit. In het algemeen fotografeer ik met een vast diafragma (meestal zo rond de 6.3 of 7.1). En laat dan de sluitertijd kiezen door de camera. Maar in veel gevallen pas ik na een eerste foto de instellingen aan om bijvoorbeeld een snellere sluitertijd te krijgen of om de belichting goed te krijgen. Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

   Gr. René

   8 juli 2015 om 21:19

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.