Bijvangst in de AWD

11 juli 2015

***Voor een scherpere weergave even de foto’s aanklikken***

Zoals ik in mijn vorige blog al vertelde was ik speciaal voor de boomkikkers naar de Amsterdamse waterleidingduinen gegaan. En met succes mag ik wel zeggen. Maar ik ben dit ochtendje natuurlijk nog veel meer dingen tegengekomen. Ik ben er al vroeg en de zon komt net op. Te vroeg voor de boomkikkers, dus loop ik eerst een rondje door het gebied. Het leuke van de AWD is dat je overal mag rondstruinen. Je hoeft dus niet op de paden te blijven. Een prachtige manier om de natuur te beleven.

Al snel kom ik de eerste damherten tegen. Wat dat betreft lijkt het wel een beetje op een hertenkamp. De kunst is om ze origineel op de foto te krijgen. Mijn eerste poging is van een hert dat op een duin staat. Het geeft de sfeer weer van net na zonsopkomst, als het nog een beetje schemerig is.

damhert bij zonsopkomst

Maar de zon klimt snel hoger en het licht wordt beter. Tenzij je in een bos terecht komt zoals ik. Daar is het dan weer donker. Maar als het hert dan op een licht plekje gaat staan, kan ik toch weer een leuke foto maken.

damhert in bos

Hij heeft een lange grasspriet in zijn bek hangen terwijl hij even opkijkt om te checken wat ik aan het doen ben.

Wel leuk natuurlijk deze herten, maar het is de tijd van de jonkies. Die moet ik natuurlijk ook vastleggen. Van vorig jaar weet ik nog dat hindes met jongen een stuk oplettender en schuwer zijn dan de andere herten. Als ik er één zie ben ik ook voorzichtiger in het benaderen. Gelukkig blijven ze staan, maar zoals je op de foto ziet zijn ze allebei alert, met gespitste oren.

Hinde met jong

Langzaam trek ik me weer terug om ze verder niet te storen.

Ondertussen is het tijd geworden om op zoek te gaan naar de boomkikkers. Na die succesvolle zoektocht heb ik nog wat tijd over om nog even rond te blijven hangen. Ik kom deze libel tegen die in het gras landt. Altijd lastig om daar een interessante foto van te maken. Ik besluit het eens anders aan te pakken en fotografeer hem bij verschillende belichtingen, waarbij ik de foto steeds meer overbelicht. In de nabewerking moet ik nog wel even wat aanpassingen doen, maar het resultaat is onderstaande foto.

Libel

Persoonlijk vind ik de tere kleuren erg mooi en wil ik vaker gaan proberen om deze stijl toe te passen.

Toen ik op weg was naar de boomkikkers zag ik een roofvogel zitten op een dode tak. Het leek me een valk en dan zou het heel goed een boomvalk kunnen zijn. Die heb ik nog nooit gezien, dus ik ga eens kijken of die tak een plek is waar hij vaker terugkomt. Als ik op een honderd meter ben zie ik hem al zitten. Te ver voor een goede foto, maar ik zie nu wel dat het inderdaad een boomvalk is. Gebruikmakend van de duinen en de begroeiing probeer ik dichterbij te sluipen. Ik kom onderaan een duin terecht en ik weet dat de vogel aan de andere kant moet zitten. Als hij tenminste niet is weggevlogen. Nu wordt het spannend! Ik laat mijn spullen achter en kruip het duin op. Vlak onder de top richt ik me op en gluur over de rand. Hij zit er nog! Snel maak ik een paar foto’s en duik dan weer omlaag. Als ik nog een meter verder kruip kan ik liggend over de duintop mijn foto’s maken. Maar net als ik in die positie ben hoor ik een harde blaf. Ik schrik me rot! Een damhert met jong stond precies aan de andere kant en gaat er al alarmerend vandoor. Ook de boomvalk gaat natuurlijk op de vleugels. Mij achterlatend met een verhoogde hartslag en de foto die ik net maakte.

Boomvalk

Niet een heel bijzondere foto, maar ben toch blij met mijn eerste boomvalk. En ik heb er een leuk verhaal bij. Je zou eigenlijk een camouflagetentje bij die tak moeten zetten en er dan een dagje gaan zitten.

Ik keer me om en zie het jonge damhert, dat mede de oorzaak was van mijn schrik, vanaf een afstandje naar me staan kijken. Nou vooruit dan maar. Dan mag jij ook op de foto.

Jong damhert

Inmiddels is het tijd geworden om mij langzaam weer naar de auto te begeven. Onderweg mijn ogen goed de kost geven naar al het moois wat hier rondloopt, vliegt en kruipt.

Er is nog een bewoner van dit gebied die ik graag nog zou tegenkomen. En dat is de zandhagedis. Ik heb iets met hagedissen en slangen. Je ziet ze heel weinig en ik vind ze erg interessant. Lopend naar de uitgang kom ik langs een plek waarvan ik weet dat ze daar moeten zitten. Het duurt niet lang voordat ik geritsel tussen de bladeren hoor. Ik zie een klein hagedisje wegschieten. Dan is het een kwestie van rustig wachten voordat hij weer tevoorschijn komt. En daar is ie dan!

Zandhagedis

Een stuk kleiner dan ik dacht. Maar dat komt door mijn collega fotografen, die ze altijd zo close in beeld brengen!

Ik lig op nog geen meter bij hem vandaan en hij gaat rustig zijn gang. Opeens schiet hij naar voren en ik zie dat hij iets te pakken heeft. Lastig om te zien tussen alle bladeren en grassprieten, maar dan wordt duidelijk wat het is: een mier!

hagedis met mier

Al snel is de mier verdwenen in de maag van het reptiel. En blijkbaar smaakt het voortreffelijk. Hij likt in ieder geval zijn lippen er bij af.

likkebaardende hagedis

Dan merk ik plotseling dat die mier waarschijnlijk niet de enige was op dit plekje. Op mijn been voel ik het ineens steken. Ze zijn blijkbaar mijn broekspijpen binnengekropen! Tijd om weg te gaan. Nog snel één foto van de zandhagedis en dan is deze prachtige ochtend weer voorbij.

Zandhagedisje

Mijn bezoek aan de AWD was een groot succes. Misschien toch maar iets vaker deze kant op, ondanks dat het een uur rijden is. Bedankt voor je interesse voor mijn foto’s en mijn blog. En hopelijk tot de volgende keer.

16 Reacties

 1. Mooie foto’s vooral het jonge damhertje; de kleuren zijn prachtig en de overbelichte foto vind ik weer wel mooi, je ziet dus weer; meningen verschillen ! Gr. Adria

  4 augustus 2015 om 14:18

 2. yemrev

  Geen slechte bijvangst, zou ik zeggen! Vooral de hafedissenserie is gaaf. De overbelichte libel vind ik minder geslaagd, maar dat is natuurlijk heel persoonlijk.
  groetjes, Dick

  3 augustus 2015 om 19:23

 3. Pracht serie René.
  Wat een juweeltje van een foto, de hagedis met de mier in zijn bekkie.
  Al zijn de andere foto’s er niet minder mooi om.
  Fijn weekend, groetjes Tinie

  25 juli 2015 om 13:18

 4. Jij hebt daar een topochtend gehad!
  Damhertfoto’s zijn vaak zo algemeen, maar jouw eerste met het mooie ochtendlicht is geweldig. De tweede daarentegen vind ik een stuk minder.
  De libel is beeldschoon, het overbelichten komt de sfeer ten goede.
  Hagedis met mier is ook super!

  Groetjes Loes

  24 juli 2015 om 21:52

 5. Bas

  wat een geweldige dag.

  23 juli 2015 om 19:24

 6. H. van den Arend

  René, ik gun me vaak geen tijd om te reageren. Terwijl jij zoveel tijd en geduld hebt om
  ons die prachtige foto’s te sturen. Heel veel dank!
  Moeder hert en kind plus zandhagedis met mier stelen wat mij betreft de show! Klasse!!

  21 juli 2015 om 21:32

 7. Hoi René, een prachtig AWD blogje, en wat gaaf zeg….een boomvalk. Die heb ik daar nog nooit gezien, ik heb al helemaal nog nooit een boomvalk gezien. Ook de foto van mama hert met jong is leuk, en ik vind de lichte foto van de libel prachtig, ik hou daar wel van, ben daar zelf ook mee aan het proberen, maar het valt nog niet mee.
  Mooi verhaal ook over de boomvalk en de blaffende herten.
  groetjes Ghita

  20 juli 2015 om 19:42

 8. Weer een mooie serie, René, de hagedis en de libelle prachtig. en natuurlijk zijn de hertjes ook leuk maar die andere hebben mijn voorkeur.

  20 juli 2015 om 19:35

 9. DIe hertjes zijn prachtig maar de serie van de hagedis is echt geweldig mooi.

  20 juli 2015 om 19:27

 10. Hoe mooi je foto’s van de damherten, de libel en de boomvalk ook zijn, voor mij steekt de tweede foto van de hagedis er toch met kop en schouders bovenuit. Wat een prachtige treffer is dat!

  20 juli 2015 om 15:05

 11. Hoi René,
  Die dag heeft je veel mooie ontmoetingen opgeleverd. Damhertjes zie je nu veel, maar het blijft natuurlijk een uitdaging om er onderscheidende platen van te maken. De overbelichte libel is even wennen,. De foto heeft inderdaad wel wat, maar voor mij is dit het toch nog niet helemaal. De zandhagedissen heb je knap te pakken. Bij jou werd de mier wel verschalkt, bij mij eerder dit jaar niet zoals je wellicht gezien hebt op mijn blog. Dit soort actiefoto’s willen we allemaal wel. Het is een welbestede ochtend geworden.
  Oh ja, de boomkikkers. Vandaag, 20 juli, zag ik er 6, 3 flinke volwassen exemplaren en 3 piepkleine jonkies. Voor het eerst dit jaar zat het dus mee met de boomkikkers.
  Groet, Kees

  20 juli 2015 om 13:35

 12. Leuk hoor, zo struinen. Mooie beelden.

  20 juli 2015 om 11:22

 13. Heel erg mooi. Zeker gelukt om bijzondere foto’s te maken!
  Groetjes Senna

  20 juli 2015 om 10:08

 14. Mooie serie en het resultaat van de overbelichting van je libel in het gras geeft een dromerig resultaat dat me wel bevalt.Bedankt om zoveel moois met ons te delen

  20 juli 2015 om 00:29

 15. Jetskefotografie

  De hagedis met prooi vind ik fototechnisch prachtig. Hoewel de boomvalk natuurlijk een geweldige vangst is. Mooi om te lezen wat je er allemaal voor hebt moeten doen.
  Ik moet nog teruglezen, bij je boomkikkers.

  19 juli 2015 om 23:15

 16. Donker bos, hertje in het licht. Toch vindt ik de foto eronder van moeder en kind een stuk mooier en prettiger kijken René. Het tevreden koppie van de hagedis met de zieltogende mier is een bijzondere treffer

  19 juli 2015 om 22:59

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.