Ameland – beestjes

8 augustus 2015

***Voor een scherpere weergave even de foto’s aanklikken***

Naast de zonsopkomsten heb ik ook nog een aantal foto’s gemaakt van het dierenleven op Ameland. Ik verwachtte veel vogelsoorten voor mijn lens te krijgen, maar dat viel tegen. Het is altijd lastig de juiste plekken te vinden in een gebied dat je niet kent. Maar er bleef nog genoeg ander moois over hoor, dus geen paniek.

Zo kwam ik voor het eerst parende Sint-Jansvlinders tegen.

Parende St. Janssvlinders

Altijd nog een beetje speciaal als je zoiets tegenkomt. Voor mij tenminste wel. Ze waren zo met elkaar bezig dat ik ze erg dicht kon benaderen. Dus heb ik van de gelegenheid gebruik gemaakt op een vlinderportretje te maken.

Portret St. Jansvlinder

Een andere soort die ik veel tegenkwam in de duinen was het bruin zandoogje. Ze hadden de gewoonte om op de onmogelijkste plekjes te gaan zitten. Eéntje zat gelukkig een keer wat beter.

Bruin zandoogje

Een wat versleten exemplaar, maar dat mag de pret niet drukken. Respect voor de oudjes!

Tot mijn verbazing zag ik in een duinmeertje nog een kuifeend met een piepklein jong. Ik dacht dat eind juli die periode wel achter ons lag. Maar niet dus. Ze bleef mooi midden in de plas om zo ver mogelijk van mij vandaan te blijven. Verder leek ze zich niet veel van mij aan te trekken.

Kuifeend met jong

Verder kwam ik in de duinen niet zoveel tegen. Maar gelukkig kwamen de dieren naar mij toe! We hadden een appartementje gehuurd en rondom het complex liepen heel veel konijnen rond. Soms zelfs tot op ons terras. Het waren er altijd drie, waarvan één jong. Al snel werd geconcludeerd dat het papa, mama en kind was. Een naam voor de kleine was ook snel bedacht: Japie. Vanuit de deuropening kon ik ze makkelijk fotograferen.

Grazend konijn

Dat ging de hele vakantie zo door, dus ik heb een hele serie. Hierbij een paar voorbeelden. Je kunt ze groot bekijken door ze aan te klikken.

Eén foto van Japie wil ik er nog even uitlichten. Omdat hij zo mooi is.

Japie konijn

Maar niet alleen deze konijnenfamilie kwam dagelijks langs. Ook een jonge merel had het grasveldje uitgezocht om naar eten te zoeken. Op een regenachtige dag heb ik ook hem kunnen fotograferen.

Jonge merel

Je ziet de regendruppels op zijn rug. Hij lijkt te denken: “houdt die regen nou nooit eens op?” Je moet weten dat het al een paar dagen slecht weer was geweest toen ik deze foto maakte.

Maar niet alles kwam zo naar mij toe en dus hebben we een tochtje op de robbenboot geboekt om de zeehonden te gaan bekijken. Na een uurtje varen kwamen we aan bij de zandplaat tussen Ameland en Terschelling. En daar lagen genoeg zeehonden te luieren op het zand.

Gewone zeehond

We bleven natuurlijk op de boot, dus had ik niet veel keus met mijn standpunten. Het was een kwestie van schieten vanachter de reling.

Zeehond op de zandplaat

Het bleken best nieuwsgierige dieren te zijn. Of ze vertrouwden het niet en hielden ons goed in de gaten.

Nieuwsgierige zeehond

We hadden vanaf Texel als eens zo’n zeehond-excursie gedaan, maar toen kwamen we lang niet zo dichtbij. Het was zeker de moeite waard en ook een mooie belevenis voor de kinderen.

Normaal gesproken laat ik het rundvee links liggen als ik op een fototocht ben. Maar deze dames wilden zo graag op de foto dat ik maar een uitzondering heb gemaakt.

Koeien

Als laatste wil ik jullie nog een foto laten zien van een Amelandse ree. Ik had net de zonsopkomst gefotografeerd en ik liep terug van het strand door de duinen. Vanuit het struikgewas sprong opeens deze ree tevoorschijn. Even bleef ze een eindje verderop staan. Lang genoeg om haar in het tegenlicht vast te leggen.

Reegeit in ochtendlicht

Hierna verdween ze met grote sprongen uit het zicht.

Uiteindelijk best nog een behoorlijke serie geworden. We hebben genoten van het eiland met zijn eigen sfeer en karakter. Genoeg mooi weer gehad om ook van het strand te genieten met de kinderen en allerlei leuke excursie gedaan. Al met al een geslaagde vakantie!

14 Reacties

 1. Wat een schitterende reeks René

  19 augustus 2015 om 01:25

 2. Schitterende serie, vooral de zeehonden en die prachtige tegenlicht foto van de ree.
  Lijkt me een heerlijk eiland, lekker rustig ook denk ik.
  groetjes Ghita

  14 augustus 2015 om 16:39

 3. Mooi om te zien wat je allemaal voor de lens had Rene.
  Mooie serie om te zien, het allermooist vind ik toch de laatste.
  Groetjes Tinie

  11 augustus 2015 om 22:39

 4. ziet er weer mooi uit René

  10 augustus 2015 om 15:31

 5. Ameland is een aantrekkelijk eiland weet ik uit ervaring. Je hebt je duidelijk vermaakt gelet op de mooie zomerse beelden. De ree vind ik met afstand de mooiste plaat.
  Groet, Kees

  10 augustus 2015 om 14:25

 6. Weer zo de moeite waard, genieten! Fijn dat jullie zo’n geslaagde vakantie hebben gehad, René! Groet, Angeniet

  9 augustus 2015 om 20:06

 7. Wat een prachtige keur aan foto’s weer, René. Vooral de foto’s van de zeehonden en die geweldig mooie foto van de ree zijn weer om van te snoepen.

  8 augustus 2015 om 12:41

 8. Mooi!

  8 augustus 2015 om 08:45

 9. Zeehondjes heerlijk om te zien, fijn dat je zo dichtbij kwam, Japie en familie in de tuin erg leuk, maar je laatste foto is er een waar ik langer naar blijf kijken, prachtig in dat tegenlicht.

  Groet Loes

  8 augustus 2015 om 07:49

 10. yemrev

  Je hebt je zo te zien prima vermaakt op Ameland, ondanks soms slecht weer. Heeft iig een leuke serie opgeleverd. De laatste foto van Japie vind ik de leukste. Kuifeenden zie je in de AWD ook het hele jaar door,maar met jonkies heb ik ze nog nooit gezien. Ze doen dat kennelijk erg stiekem… Wat ik van de reeënfoto moet vinden, weet ik nog niet zo. Het heeft wel wat. In ieder geval heel apart 😉
  Groet, Dick

  7 augustus 2015 om 20:36

 11. Prachtige serie. Meest creatief en mooist met licht gespeeld heb je met de foto van de ree

  7 augustus 2015 om 17:59

 12. Mooie reeks, René. Weer een plezier om te zien!

  7 augustus 2015 om 17:54

 13. Hele mooie serie! Vooral de foto’s van de konijntjes en koeien vind ik erg leuk.
  Groetjes Senna

  7 augustus 2015 om 17:41

 14. Weer een hele mooie serie, René. Alleen je kuifeend lijkt me wat aan de forse kant. Ik vraag me af of het een topper is (vrouwtje). Zeker weten doe ik het niet.

  7 augustus 2015 om 17:25

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.