Velduil

13 december 2015

***Voor een scherpere weergave even de foto’s aanklikken***

De laatste weken wordt internet overspoeld met foto’s van velduilen. Een kleine zoektocht op waarneming.nl levert de plek op: Zevenhuizen. Toch een uurtje rijden, maar ik trek de stoute schoenen aan. Ik heb nog nooit een uil in het wild gezien, laat staan gefotografeerd. Dus ga ik deze keer mee met de massa en vertrek op de vroege zondagochtend naar Zuid-Holland. Het is altijd spannend om naar een onbekende plek te gaan. Je weet niet hoe de situatie ter plekke is en het is maar afwachten of de uilen in de paar uur die ik heb, zich laten zien en fotograferen. Als ik op het dijkje arriveer zie ik een omgeploegde zwarte akker voor me liggen. De geur van spruitjes, van een naastliggend veld, vult de lucht. Waar ga ik staan is nu de vraag. Geen idee natuurlijk, dus eigenlijk is elke plek goed. Ik zal de andere fotografen goed in de gaten houden, om te kijken waar er actie is.

Ik kijk naar een lege akker, als plotseling een vogel opvliegt. Toch niet zo leeg als ik dacht dus. Wat hebben ze een goede schutkleur! Even verder land hij weer en door de telelens zie ik dat het een velduil is! Ver weg, maar ik heb mijn eerste foto van een wilde uil te pakken.

Velduil

En hier blijft hij een hele tijd zitten. Na een klein uurtje ga ik even een eindje verderop kijken. Daar heeft zich een groepje fotografen verzameld. En ja hoor. Er zit een velduil aan de rand van het veld. Boven vanaf de dijk maak ik mijn foto’s. De vogel schijnt zich niet druk te maken over al die aandacht. Hoewel hij af en toe onze kant op kijkt.

Lenige nek

Hij (of zij) voelt zich zo op zijn gemak dat ie aan een poetsbeurt begint. Dan moet je je natuurlijk ook even lekker uitschudden. Ik vind zelf de beweging in het lijf mooi afsteken tegen de onbeweeglijke kop.

Shake it

Dan vliegt ie op en verdwijnt uit beeld. Maar wat een mooie ervaring om een uil zo dichtbij te kunnen fotograferen.

Als ik terugloop naar mijn auto zie ik een uil aan komen vliegen. Ik probeer hem in de vlucht te vangen, maar helaas mislukt dat. Die techniek moet ik toch nog eens beter onder de knie zien te krijgen. Een mooie uitdaging voor volgend jaar. Tips zijn welkom. Gelukkig voor mij land hij niet te ver van mij aan de slootkant. Inmiddels sta ik wat lager aan de dijk. Ik kan dus een lager standpunt innemen, zodat ik een fraaiere achtergrond krijg.

Aan de slootkant

Ik kruip nog wat dichterbij. De uil verroert geen vin. En ook geen vleugel trouwens. Met andere woorden: hij blijft rustig zitten voor een staatsieportret.

Staatsieportret velduil

Maar een beetje meer ruimte geeft vaak een mooier plaatje. Is mijn persoonlijke mening in ieder geval. Dus nog een keer een foto met wat meer ruimte om de vogel.

Om zich heen kijkend

Ik vind het nog steeds een voorrecht om zo dichtbij dieren te mogen zijn en ze te fotograferen. Het is een prachtige ochtend geweest, ondanks dat het licht niet optimaal was en ik geen vluchtbeelden heb kunnen maken. Ach, zo blijft er nog wat te wensen over. Ik sluit af met een portret. Is een uitsnede, maar kan nog net denk ik.

Portret velduil

Dit zal wel mijn laatste blog dit jaar zijn. Behalve natuurlijk het traditionele jaaroverzicht. Ik wens iedereen fijne feestdagen en een gezond 2016

13 Reacties

 1. Prachtige foto´s!

  27 december 2015 om 22:43

 2. Heel bijzonder om deze prachtige vogel te zien, erg mooi vastgelegd! Ook voor jou en je dierbaren fijne feestdagen gewenst en een voorspoedig en goed 2016! Groet, Angeniet

  23 december 2015 om 21:10

 3. Dit was weer een zeer geslaagde sessie, René, hoe verder je dit logje in duikt, hoe mooier de foto’s worden.
  Ook voor jullie prettige Kerstdagen!

  22 december 2015 om 14:46

 4. Geweldig, René

  22 december 2015 om 11:39

 5. Hoi René,
  Ik ben een dag later geweest. Op 26 december komen mijn ervaringen op mijn blog. Het is heel herkenbaar wat je schrijft. Een mooi standpunt vinden willen we allemaal, maar dat viel niet mee. Maar ook jij mag tevreden zijn met wat je gezien en vastgelegd hebt.
  Het was een bijzondere ervaring.
  Prettige feestdagen.
  Groet,Kees

  22 december 2015 om 09:48

 6. Mooie serie hoor, vooral de laatste 3 foto’s zijn erg goed. Ik ben er zelf ook een keer geweest maar had een donkere middag (tja, die heb je vaak in December) en de uilen bleven ver weg….maar super om ze in het echt te zien.

  21 december 2015 om 20:36

 7. Je komt de foto’s i.d.d. overal tegen, maar Zevenhuizen is mij te ver.
  Hoewel ik hem graag voor de lens had, nu geniet ik van jou mooie foto’s René.
  Fijne kerstdagen, groetjes Tinie

  21 december 2015 om 13:28

 8. Velduilen zijn prachtige vogels en je ritje van een uur was dan ook zeker de moeite waard. Die uitsnede aan het eind is om te smullen. Toen je een lager standpunt innam werden de foto’s beter, dat klopt maar ook als dat niet gelukt was dan nog had je een fantastische ervaring.

  21 december 2015 om 12:11

 9. het zijn er inderdaad veel die al op uilen jacht zijn geweest, maar het blijft mooi om het beestje op de kiek te krijgen. Je hebt er mooie beelden van weten te maken.

  Groetjes Von

  21 december 2015 om 11:02

 10. Wat spannend René.Heb zelf ook nog nooit een velduil kunnen fotograferen in de natuur.

  21 december 2015 om 01:41

 11. Wauw! Mooi zeg!

  21 december 2015 om 00:36

 12. Met op de grond zittende vogels krijg je nou eenmaal geen topfoto’s maar gaandeweg het verder scrollen worden de foto’s beter. Je laatste foto mag dan een uitsnede zijn maar ik vindt ‘m wel erg goed gelukt. Vanaf foto 4 heb je een lager standpunt, en dat maakt dat de foto’s een stuk prettiger kijken

  20 december 2015 om 22:31

 13. yemrev

  Gave foto’s René. Ik heb wel beroerdere voorbij zien komen op internet. Lijkt me ook te gek om een keer te zien, maar dit is me toch net iets te ver weg. Er schijnt er hier in de buurt ook één (of twee) te zitten.
  Ik heb nog een hoop materiaal liggen dus ik probeer nog wel wat te bloggen voor het jaar om is, inclusief uiteraard het jaaroverzicht.

  Prettige feestdagen voor jou en de familie.
  Groet, Dick

  20 december 2015 om 20:28

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.