De grote grazers van de OVP

27 januari 2016

***Voor een scherpere weergave even de foto’s aanklikken***

Hier is ie dan: mijn eerste bericht in 2016. In mijn jaaroverzicht 2015 had ik al aangekondigd dat ik dit jaar een iets andere aanpak ga proberen. Dit leidde in januari tot een aantal bezoekjes aan het grote natuurgebied hier om de hoek: De Oostvaardersplassen. En ik moet zeggen dat het me wel bevallen is. Je weet naar een paar keer waar en wanneer de dieren zich best laten zien. En je kunt nog eens terug als het weer wat beter is. Natuurlijk hebben al die tripjes een berg aan foto’s opgeleverd. Maar wees niet bang. Ik ben best goed in het weggooien. Ik denk dat januari twee OVP-blogjes gaat opleveren.

Als ik aan de Oostvaardersplassen denk, denk ik gelijk aan de vogels en de grote grazers. En die laatste zullen in dit eerste blog de hoofdrol spelen. In de Oostvaardersplassen leven drie grote zoogdieren die moeten voorkomen dat het gebied dichtgroeit. Er is veel altijd veel discussie over de dieren, vooral in de wintertijd. Als ik kijk naar wat ik zelf zie, denk ik dat er beter wat minder dieren in het gebied zouden zijn. Ik zie op een aantal stukken dat het landschap verandert van bos naar kale vlakte, waarbij vooral de vogels verdwijnen. Aan de andere kant zou het mooi zijn om de natuur zijn gang te laten gaan en te kijken wat dat oplevert. Ik heb op zich ook geen moeite met een dood dier. De dood hoort bij het leven. Alleen ben ik bang dat het gebied te klein is om een gezond natuurlijk evenwicht te bereiken. Wat ik zeker denk te weten is dat bijvoeren niet gaat werken. Dat levert nog meer dieren op en daardoor nog meer druk op het gebied. Ik denk dat een gecontroleerde populatie het beste zou zijn.

Edelherten

De edelherten spreken mij persoonlijk het meest aan. Waarschijnlijk omdat deze soort de meest “wilde” van de grazer is. Schuw en soms moeilijk te vinden. Ondanks dat er niet gejaagd wordt in de Oostvaarderplassen vermijden ze het liefst mensen. Ze gaan er dan ook meestal vandoor zodra ze je gezien hebben. In 1992 zijn er 54 dieren uitgezet in het gebied. Bij de laatste telling in oktober 2015 zijn er ca. 3000 herten geteld.

Edelhert

In deze tijd van het jaar zitten er altijd wel groepen herten in het Oostvaardersbos bij Almere. En laat dat nu net op 5 minuten fietsafstand van mijn huis zijn! Op mijn eerste tocht kwam ik ze al tegen. Nog iets te ver in het begin, maar als je voorzichtig bent kun je toch redelijk dichtbij komen. Hebben ze je eenmaal gezien zullen ze verder trekken. Je moet dus snel wat foto’s maken en er voor oppassen niet de hele tijd de dieren op te jagen. Ik maakt dus vaak een paar foto’s en laat de dieren dan met rust.

Edelherten in de OVP

Een voordeel van het vaker naar een gebied gaan is dan ook dat je later nog eens terug kunt gaan om nog een paar foto’s te maken. Zo is de verstoring minimaal. Het gebied staat natuurlijk ook bekend om zijn uitgestrekte rietvelden. De herten vallen bijna niet op tussen het hoge riet. Zo af en toe zie je ze er boven uit steken.

Bijna gecamoufleerd

Deze foto is typisch zo’n foto die je alleen in de OVP kunt maken.

Het opvallende is dat ik bijna geen hindes zie. Dat is me al vaker opgevallen. Aan de kant van Lelystad kom je juist veel minder mannelijke herten tegen. Eén van de doelen die ik me gesteld had was een portret te maken van een mooie mannenkop, met zo’n prachtig gewei. Nu vertelde ik al dat ze meestal niet rustig poseren. Maar vanaf het moment dat ze je opmerken volgt er altijd een minuutje van naar elkaar staren. Als je dan dichtbij genoeg bent gekomen voordat ze je zien kun je daar gebruik van maken. En zo maakte ik onderstaand portret, met een nieuwsgierige jongeling in de achtergrond.

Edelhert portret

Het plaatje is natuurlijk niet compleet zonder de hindes. Dus toog ik op een andere dag naar de overkant van de Oostvaardersplassen. En ja hoor: hele groepen hindes liepen daar rond. Het gebied is daar wat opener, dus zijn ze nog lastiger te benaderen. Maar ik had de mazzel dat twee jonkies wat minder oplettend waren en rustig voor mij langs wandelden.

Jonge herten

Ik zat hier aan de rand van het bos en ik denk dat ze me niet gezien hebben. Hierna heb ik nog wel een aantal hindes op de foto weten te zetten, maar die kwamen niet door de keuring. Dus sluit ik de edelherten af met twee mannen. Deze zag ik dus weer aan de Almeerse kant.

hertenmannen

Ik heb er echt van genoten om zo met deze dieren bezig te zijn.

Konikpaarden

Hoewel de herten mijn voornaamste doel was deze maand kunnen de andere grazers niet ontbreken in dit blog. Het konikspaard kom je altijd wel tegen als je het gebied in gaat. En ze zijn niet bang voor mensen. Dat is denk ik ook de reden dat ze de hoofdrol spelen in de film “De nieuwe wildernis”. Ze zijn makkelijk te filmen. Voor mij iets minder natuurbeleving, maar wel een uitdaging om er een mooie foto van te maken.

Tegenlicht Konik

Hier kon ik fijn even gebruik maken van het zonnetje. Helaas heb ik op al mijn tochtjes weinig zon gezien. Maar dat is ook te verwachten in januari in Nederland. Doordat de paarden rustig blijven staan, of zelfs naar je toekomen, is het niet moeilijk om een portretfoto te maken.

Konik portret

Maar je kunt natuurlijk ook nog verder gaan en een detailopname maken. In dit geval van de bek, of moet ik zeggen mond?

Detail konik

Ik heb geen idee wat er op zijn snuit zit. Ik dacht zelf aan plantendingetjes die blijven kleven. Zoals distels of zo. Maar zouden ook parasieten kunnen zijn. Wie het weet mag het zeggen.

Heckrunderen

De derde soort die we tot de grote grazers rekenen is het heckrund. Een gefokte soort, vernoemd naar de Duitse gebroeders Heck. Die wilden de uitgestorven, wilde voorouder van het hedendaagse rundvee, de oerrund, terug fokken. Dat lukte niet helemaal, maar het leverde wel een oersterke runderras op. En een soort die zonder invloed van mensen kan overleven in de Oostvaardersplassen.

Nu ben ik niet zo’n fan van deze dieren. Voor mij blijven het toch gewoon koeien. En die vind ik niet zo heel spannend. Maar ze horen natuurlijk wel in dit blog thuis. Dus bij deze.

Heckrund

Het leuke vind ik de brandganzen op de voorgrond. Ze horen niet bij de grote grazers, maar ik denk dat alle soorten ganzen bij elkaar in de Oostvaardesplassen net zoveel gras verstouwen als de grote zoogdieren.

Ik had graag wat foto’s willen maken in een winters decor. Maar helaas is de winter in januari grotendeels voorbij gegaan aan de Oostvaardersplassen. Wel wat speldenprikjes en een laagje ijs, maar tot nu toe stelt het niet zo veel voor.

Terugkijkend was het een leuke in interessante maand. Een goed begin van het fotojaar nieuwe stijl. En er komt dus nog een tweede blog over de Oostvaardersplassen in januari. Bedankt voor je bezoek en interesse.

 

16 Reacties

 1. Beautiful photos of the nature :)! Bye. Kamila

  5 februari 2016 om 13:30

 2. Hele mooie foto’s en leuke blog! Ik zou ook eens een keer heel graag naar de OVP willen.

  3 februari 2016 om 01:07

 3. prachtig blog, foto 5 van de edelherten vind ik erg mooi vanwege het warme licht, de eerste foto laat een prachtig groot mannetjes hert zien, en ik vind alle dieren op jouw foto’s er goed doorvoed uitzien, geen hongerige taferelen deze winter.
  Het konikspaard met tegenlicht is super. Heerlijk als je dichtbij zo’n gebied woont en dan weer terug kan keren voor mooiere foto’s ( doe ik in de AWD regelmatig).
  groetjes Ghita

  31 januari 2016 om 12:49

 4. Leuk dat je je aan je goede voornemens hebt gehouden, en je hebt een prima begin gemaakt. Van de edelherten vind ik nr 3 tussen het riet erg mooi, maar ook 4 heb je heel goed gezien en bij 5 valt het prachtige licht me op.
  Van de koniks is de eerste zonder meer mijn favoriet, toppertje!

  Ben benieuwd naar je volgende project….

  Groet Loes

  30 januari 2016 om 14:24

 5. Pracht foto’s Rene, al zijn we niet anders gewend van jou.
  Groetjes Tinie

  30 januari 2016 om 14:19

 6. yemrev

  Hoi René,
  Ik was al een beetje bang dat je gestopt was met bloggen ;-), maar dit is wel zo relaxed, denk ik.
  Op de edelherten ben ik natuurlijk wel een beetje jaloers en vooral de vierde foto is prachtig. Maar veruit de mooiste foto uit dit blog is het konikpaardenportret in tegenlicht. Je weet dat ik niet zoveel met paarden heb, maar dit is superfraai gedaan. Ook het detail van de bek is een mooie plaat.
  Wat de edelherten in de OVP betreft is dit hetzelfde verhaal als de damherten in de AWD. De gebieden zijn te klein (en ook nog eens afgesloten). Ik ben het wel met je eens dat een beetje regulering hier wel op zijn plaats zou zijn…
  Groeten, Dick

  29 januari 2016 om 22:01

 7. Hoi René,
  Jouw benadering van de Oostvaardersplassen past bij mijn benadering van de AWD. Als je er vaker komt weet je steeds beter waar je moet zijn. Bovendien kan je op een bepaald de mooist beelden van een maand selecteren en die laten zien. De typerende beelden van edelherten bevallen mij prima, zo in hun natuurlijke omgeving. Het stoort beslist niet als er veel rietpluimen rondom de dieren te zien zijn.
  De eerste foto van een Konik vind ik ook een voltreffer. Prachtig gedaan.
  Groet, Kees

  29 januari 2016 om 11:15

 8. Je presenteert hier weer een prachtige serie, René. Zonder de andere foto’s tekort te willen doen, ga ik toch vooral voor de vierde en de zevende foto.

  29 januari 2016 om 00:11

 9. De eerste foto van het konikpaard…woow man, die is echt schitterend !
  Dat is top fotografie , chapeau hoor !

  28 januari 2016 om 14:37

 10. Alleraardig

  Mooie foto’s!
  Ik woon ook in Almere, maar het is mij nog niet gelukt om de edelherten goed te fotograferen, ze zijn te schuw! (of ik te langzaam…)

  27 januari 2016 om 21:39

 11. Fotografisch gezien ga ik helemaal voor foto 7 René. Echt een artistiek hoogstandje

  27 januari 2016 om 19:39

 12. Wat een mazzel als je zo dicht in de buurt van de Oostvaardersplassen woont ! Heel mooi heb je ze vastgelegd de herten en dan vooral het portret met jongeling op de achtergrond en ook de Koniks paarden staan er mooi op, ik ben er nog nooit geweest maar hoop er dit jaar ook eens rond te struinen met camera natuurlijk ! Ben heel benieuwd naar je 2e blog, groeten Adria

  27 januari 2016 om 19:38

 13. Weer een hele mooie serie. Wat een topplaat is foto 7. Erg bijzonder!

  27 januari 2016 om 15:30

 14. Hallo René schitterende natuurpost op je blog. De dieren komen heel goed tot hun recht.Mijn voorkeur gaat naar de edelherten die ik kom ik in mijn omgeving niet tegen daar moet ik voor naar de Ardennen en moet dan nog geluk hebben ze op mijn pad te treffen.Ik kijk al uit naar 2 de deel.

  27 januari 2016 om 14:21

 15. p

  Hallo Rene, het is weer heel mooi.

  27 januari 2016 om 14:13

 16. Mooi, je geduld heeft geloond. Prachtige serie.

  27 januari 2016 om 13:33

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.