De Oostvaardersplassen in januari

8 februari 2016

***Voor een scherpere weergave even de foto’s aanklikken***

Op al mijn uitjes in januari in de Oostvaardersplassen waren de grote grazers het hoofddoel. Maar natuurlijk kwam ik ook andere zaken tegen die de moeite van het fotograferen waard waren. In dit blog wil ik jullie die ‘bijvangst’ graag laten zien.

Landschappen zijn lastig om vast te leggen op een foto. Iedereen heeft wel eens een prachtig landschap voor zich, terwijl achteraf de foto’s een heel ander beeld geven. Toch heb ik een paar pogingen gewaagd om het landschap van de Oostvaardersplassen recht te doen in mijn foto’s. Het moet dan een beetje mee zitten met het licht om de juiste sfeer te kunnen pakken.

Selfie

Foto’s van mijzelf zijn zeldzaam, maar hier sta ik er dan toch echt op. Een selfie dus 😉 !

Het was een buiige ochtend en even later zag het er heel anders uit. Maar ook dat kan een mooie foto opleveren.

Bui boven de OVP

Je ziet hier een klein laagje ijs langs de rietkraag. De enige dag in januari dat ik een winters tintje aantrof. Wat de winter betreft was het een zeer teleurstellende maand. Maar deze ene dag heb ik een aantal min of meer winterse plaatjes kunnen schieten.

Winters rietdetail

Een klein laagje ijs bedekte de sloot en het blauw/wit van het ijs contrasteerde mooi met het gele riet.

Deze doolhofzwam met een ijsdakje combineert de herfst met de winter. Helaas heeft de herfst het meestal gewonnen deze wintermaanden. Maar wie weet, het is nog geen voorjaar. Misschien krijgen we nog een weekje winter de komen tijd. Van mij mag het!

IJzige doolhofzwam

Dit is dan ook de laatste foto met iets van winter erin. Ik zal het er mee moeten doen.

Ik heb mijn lens natuurlijk ook een aantal keer op mijn gevleugelde vrienden gericht. Vogels blijven een mooi onderwerp in de natuurfotografie. Eén keer heb ik me speciaal gericht op vliegende vogels. Niet mijn sterkste kant als het op fotograferen aankomt, maar dat mag de pret niet drukken. De eerste moeilijkheid is ze scherp in beeld te krijgen. En dan moeten ze ook nog eens in een leuk groepje vliegen, zonder dat het rommelig wordt. Deze smienten begrepen aardig wat de bedoeling was.

Vlucht smienten

Je kunt ook een heel andere benadering kiezen. Niet de scherpte, maar juist de beweging in beeld brengen. Deze dag was het lang donker en daardoor kreeg ik automatisch langere sluitertijden. Ideaal om creatieve beelden te schieten. Er vlogen veel groepen ganzen over, dus kon ik naar hartenlust oefenen. Bijna alle foto’s konden rechtstreeks de prullenbak ik. Maar onderstaande foto kwam wel door de keuring. Ik vind het altijd lastig om zulke beelden te beoordelen. Ik kijk naar ritme, gevoel en of het me intrigeert. Deze foto doet dat. Maar ik ben me er van bewust dat zoiets heel persoonlijk is.

Ganzenvlucht

Ook al vliegen ze niet, dan nog zijn vogels mooie dieren. Helemaal als ze zo mooi gekleurd zijn als het pimpelmeesje. Een echte tuinvogel, maar ook in de rietvelden tref je ze altijd aan. Met een beetje mazzel komen ze af en toe wat omhoog langs een rietpluim zodat je ze kan fotograferen.

Rietpimpel

Het riet is sowieso heel erg mooi nu. De geelbruine kleur zorg voor mooie tinten en contrasten. Of soms voor een mogelijkheid om op te gaan in de omgeving. Deze vrouwtjeseend verraadde zich door de blauwe kleuren in haar verenpak.

Vrouwtjeseend in het riet

Ongeveer hetzelfde probeerde deze blauwe reiger. Helaas voor hem viel hij iets meer op. Vind wel dat ie een mooi plekje had uitgekozen.

Blauwe rietreiger

De reigers waren al bezig met het verzamelen van nestmateriaal. Wat wil je ook met die hoge temperaturen deze winter. In de Lepelaarplassen, die ik voor het gemak maar even bij de Oostvaardersplassen reken deze keer, was het een drukte van belang op de nesteilanden. Er werd voortdurend met takken gesleept.

Lente in de bol

Tot slot toch nog een grazer in dit blog. Niet als onderwerp van de foto, maar als uitkijkpunt voor een spreeuw. Het tegenlicht zorgt voor een sfeervol beeld.

Spreeuw op konik

De maand januari heeft me veel mooie natuurmomenten bezorgt. En lekker dicht bij huis! Natuur om de hoek wordt wel eens vergeten, maar is meestal net zo mooi als de gebieden die verder weg liggen. Ik zal dit jaar nog regelmatig de Oostvaardersplassen en de omringende gebieden bezoeken. En hopelijk kan ik jullie er dan weer van mee laten genieten!

18 Reacties

 1. Mooi, hoor!

  8 maart 2016 om 23:14

 2. Fijne afwisselende serie. Prachtig licht bij de eerste twee foto’s, het riet en de spannende luchten komen zo erg mooi uit.
  De bewogen ganzen zijn een leuk experiment, het heeft wel wat, ik vind alleen de kleur wat onnatuurlijk overkomen.
  Mooie diagonaal bij het pimpeltje, en de laatste foto is leuk speels door de lichtval in het riet.
  Groet Loes

  7 maart 2016 om 09:22

 3. Een grote serie, van alles en nog wat. Wat mij vooral aanspreekt is het mooie licht in de eerste landschap/zee foto’s en je ‘lange sluitertijd’ bij de overvliegende vogels. Dit gegeven ‘dwingt’ de kijker om even na te denken over hetgene hij ziet. Heel mooi !

  18 februari 2016 om 12:28

 4. Het is weer heel veel moois wat je ons laat zien, René! De eerste plaat: een topper, geweldig! Mijn complimenten voor deze fraaie reeks, genieten! Hartelijke groet, Angeniet

  16 februari 2016 om 21:04

 5. Je experiment met bewegingsonscherpte vind ik meer dan geslaagd. Een artistiek hoogstandje! En ook de overige foto’s mogen er wezen. Mooie serie!

  15 februari 2016 om 16:00

 6. yemrev

  Hoi René,
  Voor landschapsfoto’s zijn mooie wolkenpartijen vrijwel onmisbaar. Die had jij in ieder geval wel en samen met het mooie licht op het riet leverde dat ook twee heel mooie plaatjes op. De tweede is mijn favoriet (en niet omdat jij daar niet op staat 😉 ).
  Wat het fotograferen van vliegende vogels betreft, kunnen we elkaar wel een hand geven. Gaat bij mij ook meestal fout. Meer oefenen dus?
  Groet, Dick

  12 februari 2016 om 10:30

 7. Hoi René,
  Het is inderdaad een hele toer om een landschap zo op de foto te krijgen dat het beeld dat je krijgt met camera het beeld overbrengt dat je zonder camera ziet. Ik vind het mooie platen. Winterse beelden, helaas waren ze tamelijk schaars. Je laat in ieder geval wat origineels zien. Pimpels in het riet, je moet het treffen dat ze goed te zien zijn. Jou heeft het een mooie plaat opgeleverd.
  Groet, Kees

  12 februari 2016 om 09:51

 8. Mooie impressie van de OVP en wat een prachtige luchten.
  groetjes Ghita

  11 februari 2016 om 21:34

 9. Je laat ons weer meegenieten van Oostvaardersplassen met je mooie foto’s. De doolhofzwam vind ik heel bijzonder, mooie opname en dan de laatste, de grazer met spreeuw op de rug springen er voor mij uit wat betreft de kleuren, heel erg mooi ! Je hebt gelijk; de natuur bij jezelf om de hoek vind je vaak heel normaal terwijl toch iedere streek mooie plaatjes op kan leveren maar je moet het wel zien. Groeten Adria

  11 februari 2016 om 19:06

 10. Laatste 2 foto’s vind ik fraai. Gr. John

  10 februari 2016 om 20:18

 11. Pracht foto’s Rene.
  Groetjes Tinie

  10 februari 2016 om 14:27

 12. Schitterende reeks foto’s!

  10 februari 2016 om 09:52

 13. Het is je opnieuw gelukt om in woord en beeld een mooi afwisselend verslag van deze dag bij de Oostvaardersplassen te maken. Ik maak maar geen keuze uit de foto’s, ik zie ze als een geheel, waarbij de foto’s elkaar mooi aanvullen.

  10 februari 2016 om 00:16

 14. Weer een prachtige serie foto wat een mooi gebied

  9 februari 2016 om 21:13

 15. Wat een schat aan foto’s heeft deze wandeling opgeleverd René en de doolhofzwam is volledig nieuw voor mij

  9 februari 2016 om 20:43

 16. Leo

  Mooie serie…daar is van alles te zien..ook in de winter. Wat een prachtig gebied, laten we daar maar zuinig op zijn. Maar goed dat je niet overal mag komen, anders krijg je een tweede AWD.

  9 februari 2016 om 20:24

 17. Prachtige beelden! Mooi om te zien.

  9 februari 2016 om 20:09

 18. Het zijn wederom fraaie platen René. vogelvluchten met lange sluittijden zijn voor de afwisseling best mooi. alleen een beetje jammer van dat vreemde magenta-achtige kleurtje. omzetten naar Z/W Misschien ? De eend in het riet is voor mij ook een beauty

  9 februari 2016 om 19:49

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.