Polderhazen

8 maart 2016

***Voor een scherpere weergave even de foto’s aanklikken***

De afgelopen weken heb ik een aantal ochtenden doorgebracht in mijn favoriete polder. De Arkemheen  (uitspaak: Arke-mheen) bij Nijkerk. Doel was om het rammelen van de hazen te fotograferen. Dat zijn de gevechten die vroeg in de lente plaatsvinden en er spectaculair uitzien. Ik heb dan wel wat geluk nodig. De polder is weids en alleen toegankelijk via een paar wegen. Veel speelt zich dan ook af buiten het bereik van de camera. Maar niet geschoten is altijd mis, dus trek ik een aantal dagen op de vroege ochtend de polder in.

Als je er vroeg bent maakt je natuurlijk ook de zonsopkomst mee. En deze laat ik niet zomaar voorbij gaan. Dat moet natuurlijk worden vastgelegd.

Zonsopkomst Arkemheen

Mijn auto staat hier rechts, aan de andere kant van de sloot. Ik wilde eerst proberen om via de plank de sloot over te steken. Maar je ziet waarschijnlijk wel dat de plank onder de rijp zit en daarom spekglad is. Ik zag me al liggen in het water met mijn camera. Dus toch maar even een stuk omgelopen om via een makkelijker weg het perceel te betreden.

Ook op een andere ochtend was ik weer vroeg ter plaatse. En altijd is de zonsopkomst weer anders, maar steeds een prachtig moment om mee te maken.

Zonsopkomst Arkemheen 2

Alle dagen zie ik al snel hazen lopen, maar het wachten is op wat meer licht. Ondertussen is het genieten van de sfeer en de vogels. Als het dan licht genoeg is zijn de hazen natuurlijk weer verdwenen. Maar als je goed kijkt zie je het en der in het veld wat bruine hoopjes. Goede kans dat het een haas is. Soms proberen ze zich te verstoppen, maar daar houden ze deze fotograaf niet mee voor de gek!

haas vertoppertje

Dan is het tijd voor de groepsfoto. Ik roep alle haasjes bij elkaar en zet ze op de juiste plek. het duurt even voordat ze door hebben wat de bedoeling is. Maar als eindelijk iedereen goed staat, levert dat een leuke foto op.

Groepsfoto hazen

Deze eerste keer was het bewolkt weer. Op een andere dag was het ’s ochtends zonnig en dat zie je gelijk terug in de foto’s. Het heerlijke ochtendlicht verlichtte dit haasje, terwijl hij met zijn ochtendtoilet bezig was.

haas ochtendtoilet

Hij zat vlak langs de weg deze keer. Meestal heb je niet zoveel geluk en zitten ze ver weg. En blijven dan op een afstandje staan kijken of je niets raars van plan bent. En ja hoor, ik raak weer eens verzeild in een staarwedstrijd. Op afstand deze keer.

Staarwedstrijd met haas

Ik win deze wedstrijd en hij gaat er van door. Tot hij bij een brede sloot aan komt. Daar ontmoet hij zijn familie. Maar blijkbaar botert het niet helemaal tussen ze, want na een tijdje besluit hij de sprong te nemen en belandt hij veilig aan de overkant.

haasje over

Ik had hem graag nog wat scherper gehad. Maar voor nu ben ik tevreden met deze foto. Het moment is natuurlijk prachtig!

Maar nog steeds geen rammelende hazen. Het gaat er allemaal gezapig aan toe bij de polderhazen. Eén keer dreigt het wat te worden, maar meer dan even achter elkaar aan rennen wordt het niet.

Tikkertje

Zo sluit ik deze missie af zonder de door mij gedroomde foto. Maar ik heb desondanks genoten van het hazenspul. En de sprong over de sloot is natuurlijk een heerlijk moment om vast te leggen. Volgend jaar doe ik weer een nieuwe poging. Voor nu sluit ik dit hazenverhaal af en wens ze allemaal een rustig Pasen toe!

14 Reacties

 1. Een mooie serie met als topper de sprong over het water.

  29 september 2016 om 19:34

 2. Vooral die “springer”… woow zeg, dat zijn kippevel momentjes 😉

  18 maart 2016 om 10:12

 3. Voor de echte bokswedstrijden moet je wat geluk hebben, dat is mij nog maar één keer overkomen. Maar hier zitten toch weer enige prachtige foto’s tussen, René, vooral de vijfde en de zevende foto vind ik weer prachtige treffers.

  14 maart 2016 om 16:35

 4. Hazen kunnen mooie plaatjes opleveren, maar je hebt er zowel geluk als geduld voor nodig. Het zat jou duidelijk mee want je laat hier een aantal knappe beelden zien. ’s Morgens vroeg opstaan loonde ook beslist, gelet op zowel landschap als de kleuren.
  groet, Kees

  13 maart 2016 om 11:19

 5. Fantastische reportage weer, met de tweede foto als uitschieter: die is bijzonder fraai! Je hebt de sfeer heel goed vastgelegd. Leuk die hazen en die sprong, tsja… echt uniek! Hartelijke groet, Angeniet

  10 maart 2016 om 07:26

 6. De tweede zonsopkomst is heel mooi … en vervolgens een erg amusante en mooie reportage. Het is toch wel heerlijk als je de tijd hebt om steeds weer terug te gaan zodat je een volledige serie krijgt. Bijna volledig dan maar ik mis de rammelaars niet hoor. Wat je hier laat zien vind ik misschien wel mooier zelfs, met de springende haas als topstukje. De poetsende haas in het zonnetje is meer van de schattige categorie.

  9 maart 2016 om 18:11

 7. Prachtig!

  8 maart 2016 om 23:12

 8. yemrev

  Jammer dat je geen rammelaars hebt getroffen, maar toch een paar leuke foto’s: de line-up, het ochtendtoilet en uiteraard de springhaas. Ik ga deze week eens een poging wagen, als ik al niet te laat ben…
  De tweede zonsopgang is ook prachtig. Wel een beetje flauw dat je dat plankje niet genomen hebt: je lijkt wel een angsthaas!
  Groet, Dick

  8 maart 2016 om 22:03

 9. Geweldig die slootjesspringer. Fraaie serie verder

  8 maart 2016 om 21:40

 10. René weer een schitterende serie top hoor

  8 maart 2016 om 21:35

 11. Schitterende zonsopgangen,veel hazen maar geen gevechten.Maar de haas die over de beek springt is een echte voltreffer ,zulke foto kan je wellicht nooit meer maken.

  8 maart 2016 om 21:25

 12. Mijn roots is waar mijn wortels liggen en dat is in de Arkemheen polder, heerlijk om daar weer eens mooie plaatjes van terug te zien, vooral de zonsopkomsten vind ik prachtig in die weidse omgeving. Ook de hazen heb je er leuk op gekregen vooral het ‘haasjeover”, ik heb weer genoten ! Groeten Adria

  8 maart 2016 om 21:23

 13. Mooi!

  8 maart 2016 om 20:37

 14. Wauw, René, net dat moment van die springende haas vastgelegd, wat moet dat kicken zijn. Leuk verhaal over de totstandkoming van de groepsfoto. Ik vind dat ze toch wel goed naar je luisteren. 😉

  8 maart 2016 om 20:31

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.