Gevederde poldervrienden

15 maart 2016

***Voor een scherpere weergave even de foto’s aanklikken***

Nu het weer wat warmer wordt zijn de eerste grutto’s en tureluren teruggekeerd in de Arkemheen polder. Een onmiskenbaar teken dat we de winter achter ons laten en dat de lente voor de deur staat. Toch heb ik me (nog) niet met de weidevogels bezig gehouden. Ik ging voor de andere gevederde bewoners van de polder. En die zijn er genoeg!

Zoekende zilverreiger

De zilverreiger zie je tegenwoordig bijna net zo vaak als zijn blauwe neef. Waarschijnlijk ook omdat ie wat meer opvalt met zijn witte veren. Ze zijn een stukje schuwer en dus lastiger te fotograferen. Dit exemplaar was zo geconcentreerd aan het vissen dat ie mij niet zag. Of niets van mij aantrok. Dat kan natuurlijk ook. Een eindje verderop zag ik nog vissende zilverreiger. En deze had beet!

Beet

Natuurlijk laat ik ook de blauwe reiger even zien in dit blog. Geen polder zonder reiger langs de sloot toch? Alleen sloop dit exemplaar door het weiland. Op jacht naar muizen en mollen denk ik.

Blauwe reiger

Helaas voor hem (en voor mij) bleven zijn pogingen vruchteloos. Daar keek ie wel even van op. Waarschijnlijk is hij zoveel ongeluk niet gewend.

Omkijkend

Tot zover de reigers. In de polder woont ook een steenuiltje. Ik ga bijna elke keer als ik er kom wel even bij hem kijken. Maar de afgelopen vijf jaar was hij nooit thuis als ik op visite kwam. Tot nu toe dan. Eindelijk trof ik hem op de bekende locatie.

Steenuiltje

Zo blij als een kind was ik. Eindelijk mijn eerste steenuil kunnen fotograferen! Verder heb je hier niet zo veel mogelijkheden om te fotograferen. Een hoge heg maakt het lastig. Ik vond nog één andere hoek waarvan uit ik hem kon vastleggen. Klik even op de rondjes om de foto’s groter te zien.

Niet nodig om te zeggen dat ik ontzettend blij ben met deze foto’s.

Maar we gaan nog even door met het vogelgeweld. Ik reed in de auto langs een brede sloot en zag vanuit mijn ooghoek een aalscholver druk met iets. Meestal vliegen ze gelijk op als je dichtbij komt. Maar deze had iets anders aan zijn hoofd. Of aan zijn snavel. Een enorme vis! En zoals wel vaker gebeurd is het oog groter dan de maag. Of in dit geval de keel. Hij kreeg hem niet naar binnen.

grote vangst

Al die drukte staat in schril contrast met de volgende foto. Een statige zwaan die rustig weg zwemt terwijl hij nog even achterom kijkt. Een goed moment om bij te komen van het spektakel met de aalscholver.

statige zwaan

Met recht een koninklijke vogel.

In de polder neem ik veel foto’s vanuit de auto. Maar het is ook heerlijk om de auto te verlaten en langs de dijk te lopen. In het riet beginnen de kleine vogeltjes zich weer te roeren. Een rietgors was druk bezig met het voorjaarsgezang. Prachtig om te horen en ik krijg er een echt lentegevoel van.

zingende rietgors

Ik heb een hele reeks foto’s van deze kleine vriend kunnen maken. Hieronder een aantal er van.

Ik sluit dit blog af met een soort die de laatste weken in het nieuws is geweest. En niet positief helaas. Het aantal wilde eenden is vanaf 2000 met 20% afgenomen. In de Arkemheen zie je ze nog genoeg. Een paartje zwom in de sloot langzaam naar me toe. Ik heb geprobeerd er een wat artistieker plaatje van te maken.

wilde eend

Ook het vrouwtje mag natuurlijk niet ontbreken. Hierbij ben ik nog wat verder gegaan met de bewerking en ik heb de foto omgezet naar zwart-wit. Ik vind het wel wat hebben.

wilde eend tekening

Hiermee eindigt mijn tweede blog over de Arkemheen polder. Het is tijd voor een nieuw projectje. Wat dat is? Dat zien jullie over een paar weken wel weer. In de tussentijd wens ik jullie veel mooie natuurmomenten toe. Het wordt steeds lekkerder buiten, dus ga er op uit!

10 Reacties

 1. Supermomentjes hoor, vooral die visvangst… (heb medelijden met die vis, omdat hij nu met 1 oog verder door het leven moet zwemmen )… Maar ja, de natuur is hard !

  18 maart 2016 om 10:10

 2. Van begin tot eind weer een prachtige serie en dito verhaal, René. Vooral de foto’s van de vissers met hun buit zijn weer bewonderenswaardig mooi.

  17 maart 2016 om 00:23

 3. Zilverreigers zijn lastige fotomodellen, niet alleen door het schuwe maar ze zijn ook zo ontzettend wit .. Bij grote afstand verlies je dan al snel details op de foto maar bij jou is dat niet het geval. Die met vis is echt prachtig!
  Rietgorzen zijn altijd leuk en het vrouwtje wilde eend is een mooie foto op deze manier bewerkt. Het heeft inderdaad wel wat.
  Groetjes,
  Sandra

  16 maart 2016 om 11:38

 4. Schitterende foto’s en die kleine rietgors spant samen met het steenuiltje de kroon.

  15 maart 2016 om 21:34

 5. prachtig vogelblogje met als persoonlijke favoriet het steenuiltje, zo gaaf om die tegen te komen en ook nog mooi op de foto te zetten.
  De reigers vind ik ook prachtig en wat een mooi licht bij de rietgors.
  groetjes Ghita

  15 maart 2016 om 20:31

 6. Prachtige reeks foto’s. Bij foto 3 en 4 en bij de rietgors is het licht echt fraai

  15 maart 2016 om 19:21

 7. Hoi René,
  Met uitzondering van het steenuiltje heb ik al deze soorten pas ook in de Groene Jonker gezien. De rietgors heb jij veel mooier kunnen fotograferen dan ik. Mijn foto’s liggen al in de prullenbak. Het steenuiltje hoop ik ook nog eens te verschalken. Al mijn pogingen zijn tot nu toe mislukt. Het lentegevoel neem ook door jouw beelden toe, ondanks het weer van vandaag.
  Groet, Kees

  15 maart 2016 om 18:45

 8. yemrev

  Het valt idd niet mee een zilverreiger te benaderen, tenzij ze ergens druk mee zijn. Jij had wat dat betreft dus mazzel. Zo ook bij de aalscholver: spectaculaire vangst. Heb je daar niet meer beelden van?
  Het steenuiltje is ook leuk, maar de rietgors levert je – naar mijn smaak – de mooiste foto’s in dit blog.
  wat betreft je slotzin: je bent vandaag zeker nog niet buiten geweest? 😉
  Groet, Dick

  15 maart 2016 om 13:29

 9. p

  Het ziet er weer heel mooi uit René, vooral de aalscholver met supervis vind ik super!
  Maar alles ziet er mooi uit.!

  15 maart 2016 om 13:08

 10. Zilverreiger en aalscholver op het goede moment gesnapt! En de foto’s van het rietgorsmannetje zijn ook heel mooi!

  15 maart 2016 om 12:43

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.