IJmuiden

2 april 2016

***Voor een scherpere weergave even de foto’s aanklikken***

Vandaag staat de eerste excursie van 2016 met de fotoclub op het programma. We gaan naar de zuidpier van IJmuiden. Kijken of we op het strand, de pier en in de haven wat leuke beelden kunnen maken. Ik kies er voor om alleen mijn telelens mee te nemen voor de vogels. Omdat ik hier nog nooit ben geweest, verwacht ik wat nieuwe soorten aan mijn lijstje te kunnen toevoegen. Het zou een mooie zonnige lentedag worden, maar als we aankomen is het grijs.

We beginnen op het strand. Maar er is niet zo veel te zien. Het licht is slecht en de vogels zijn erg onrustig. Misschien komt dat ook wel omdat vrachtwagens en tractoren af- en aanrijden met strandhuisjes. We besluiten dan ook al snel naar de haven te gaan. Daar moeten een aantal zeldzame vogels zitten: de kuifaalscholver en een roodhalsfuut. Al snel zien de vogelaars onder ons de kuifaalscholver zitten. De eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik geen verschil zie met een gewone aalscholver, maar de snavel schijnt wat dunner te zijn en de vorm van de kop wat hoekiger. Natuurlijk zit ie op het meest fotogenieke plekje in de haven en heeft hij een charmant ringetje om. Niet dus! Maar omdat het zo’n zeldzame soort is mag hij toch meedoen in dit blog.

Kuifaalscholver

Ook de roodhalsfuut wordt gespot, maar buiten bereik van onze camera’s.

Dan is het tijd om de pier op te gaan. Het wordt al aardig druk met vooral vissers. Blijkbaar vindt er een viswedstrijd plaats vandaag. Speurend tussen de stenen blokken lopen we de twee kilometer lange strekdam af. Helaas is het aantal vogels omgekeerd evenredig met het aantal vissers. Heel erg weinig dus. We zien een paar winterkoninkjes en twee goudhaantjes. Wel leuk natuurlijk, maar te snel om te fotograferen.

Opeens zien we een andere bewoner van dit gebied. Geen vogel, maar een zeehond! Ik denk dat de vele vissers hem verleiden om eens een kijkje te komen nemen. Misschien krijgt hij wel wat toegeworpen. Voor mij een leuke gelegenheid om wat foto’s te maken.

Gewone zeehond

Na een wandeling van ongeveer een uur komen we bij het eind van de pier. Zonder een vogel gefotografeerd te hebben! Toch wel een beetje een tegenvaller als ik eerlijk ben. Na wat versnaperingen is er plotseling opwinding in de groep: een vogel! En warempel, een paarse strandloper zit onderaan de pier op een steen. Alle lenzen van de groep richten zich op dit vogeltje. Zoveel aandacht heeft ie waarschijnlijk nog nooit gehad. Maar hij blijft er kalm onder. Ik probeer net het moment vast te leggen dat het water over de steen stroomt.

Paarse strandloper

Kijk, het begin is er. En als er één schaap over de dam is ……..

We lopen terug en dan komt er een groep van ongeveer 50 vogels aangevlogen, die op de pier landt. Het is een gecombineerde groep van paarse strandlopers en steenlopers. Dit is waar we voor kwamen! En al snel is iedereen van de groep druk bezig met fotograferen. Het blijkt toch nog lastig te zijn om een mooie compositie te maken. Maar uiteindelijk kan ik ook de steenloper tussen  de stenen vastleggen.

Steenloper

Ik had graag nog wat meer van de omgeving meegenomen, maar op de één of andere manier zijn die foto’s niet geworden wat ik er van verwachtte.

Een paarse strandloper vond al dat gedoe van die fotografen maar vermoeiend en ging een tukkie doen. Toch hield hij mij met één oog in de gaten. Je weet immers maar nooit.

Slapende paarse strandloper

Omdat de vogels zo relaxed zijn kan ik van beide soorten ook nog een portretje maken.

Als iedereen zijn foto’s gemaakt heeft gaan we nog eens terug naar de haven. Er is nog een soort van opdracht bedacht: vliegende meeuwen fotograferen. Nu is het fotograferen van vliegende vogels niet mijn sterkste kant, dus is het een mooie oefening. En genoeg ervaren mensen om advies aan te vragen. Het speciaal voor dit doel meegebrachte brood doet zijn werk en de meeuwen komen van de palen af om te kijken of er nog wat te halen valt. De camera’s van onze groep ratelen als een stel op hol geslagen mitrailleurs. Ik moet zeggen dat ik niet ontevreden ben met mijn resultaten.

vliegende meeuw

Eén foto heb ik wat meer bewerking meegegeven. Het is altijd heel persoonlijk wat je er van vindt, maar voor mij is dit wel één van de mooiste foto’s van de dag.

Meeuw-engel

Het gaat te ver om hier al mijn meeuwenfoto’s groot te laten zien, dus gooi ik er nog maar even wat miniaturen tussen door. Als je ze aanklikt kun je ze groot bekijken.

Eén foto wil ik nog wel even groot voor het voetlicht brengen. Twee meeuwen werden lastig gevallen door een jong exemplaar die steeds kwam bedelen. Ik maak er dan gelijk van dat dit het jong van vorig jaar is. Paps en mams waren hier echter niet van gediend en lieten dat ook luidkeels weten. Tijd om op eigen benen te staan!

Synchroon schreeuwen

Al met al is het, na een aarzelend begin, toch nog een hele mooie foto-ochtend geworden. En als toetje kwamen we ook nog de roodhalsfuut tegen toen we terug liepen naar de auto’s.

Roodhalsfuut

Zo eindigt dit eerste uitje met nog een nieuwe soort voor mij. In totaal heb ik er vier mogen toevoegen aan mijn lijstje. Maar veel belangrijker is dat het een hele leuke en gezellige ochtend was en ik een paar mooie beelden heb mogen maken.

20 Reacties

 1. Ziet er goed uit ondanks de slecht start van de dag, kan me voorstellen dat het eerst wat tegenviel maar de meeuwen heb je er toch mooi op gekregen dan vooral de bewerkte vind ik erg goed gelukt ! En natuurlijk het zeehondje is ook prachtig en scherp de plaat gezet. Afentoe toch wel leuk in een andere omgeving met je camera rondlopen. Groetjes Adria

  17 april 2016 om 12:03

 2. Zoooooo, René, jij moet toch uiterst voldaan zijn thuis gekomen. Wat een prachtige serie, waarbij ik helemaal val voor die 2 synchroon zittende meeuwen, maar ja…ik kan ze eigenlijk allemaal wel noemen….schitterend

  14 april 2016 om 07:52

 3. Zo te zien een mooi gebied om eens naartoe te gaan, en ja het is altijd afwachten wat er langs komt, en wat de verwachtingen zijn. Mooie serie, en ja een zeehondje, geweldig!!!!

  9 april 2016 om 22:51

 4. Pracht serie René.
  Fijn weekend, groetjes Tinie

  9 april 2016 om 20:11

 5. ’t Is altijd afwachten wat je bij de Zuidpier aantreft, ik vind het dan ook knap dat je bij grijs weer en weinig bijzonders voor je lens, toch een prima serie hebt gemaakt.
  Net als Dick valt het mij op dat je foto’s veel lichter zijn dan anders, ik neem aan dat je het sombere grijs op die manier hebt voorkomen, goed idee!

  Groet Loes

  8 april 2016 om 14:24

 6. Wederom een hele mooie serie, René! Compliment! Groet, Angeniet

  8 april 2016 om 09:09

 7. oh, vergeet ik de zeehond nog, die is top. Heb ik daar nog nooit gezien.

  7 april 2016 om 19:05

 8. Ik ga ook af en toe naar de Zuidpier met zeer wisselende resultaten,soms veel vogels maar slecht licht, soms prachtig licht en nauwelijks een vogel.
  Toch mag jij wel tevreden zijn, zeker die paarse strandloper en roodhalsfuut heb je er toch heel mooi op. De steenlopers laten zich daar meestal wel zien en goed fotograferen. de vliegende meeuwen heb je ook mooi, en het schreeuwende duo vind ik erg leuk. Je had vast een saaie grijze lucht die dag, aan de achtergrond te zien, maar zo zijn het een soort high key foto’s en dat vind ik best leuk.
  groetjes Ghita

  7 april 2016 om 19:05

 9. Mooi verslag en ronduit prachtige foto’s weer, René. Vooral de foto van de twee luid krijsende meeuwen op de voorlaatste foto en dsc_9571 vind ik weer fraaie kunststukjes.

  7 april 2016 om 11:03

 10. Wat zitten er hele speciale foto’s bij René.Dat moet je na die flauwe start nu toch een heel goed gevoel geven

  6 april 2016 om 21:58

 11. Er is altijd wel iets te zien, maar wanneer je de hele pier afloopt en dan nog geen vogel tegen te zijn gekomen dan loop je echt te balen, en dan komen ze met een paar en dan bevallen de foto’s niet. Geniet van je beelden, ze zijn prachtig om te zien. En de zeehond is toch super op deze op de kiek te hebben. Gewoon nog een keer gaan..;-)

  Groetjes Von

  6 april 2016 om 21:30

 12. 👍🏻

  6 april 2016 om 21:15

 13. Artistiek bewerkt René. Die meeuw met zijn allesomvattende vleugelstand is echt prachtig geworden. Mag je van mij vaker doen

  6 april 2016 om 20:30

 14. Heb je nog geprobeerd om die aan de hand van die ring de gegevens van die aalscholver te achterhalen? Is best leuk …

  6 april 2016 om 19:47

 15. yemrev

  Een herkenbaar verhaal over de Zuidpier: meestal valt het tegen, maar soms kom je met hele leuke platen thuis. Door het grijze weer en de overwegend bruintinten van de modellen heb je een heel aparte sfeer gekregen in dit blog. Misschien (ik denk het wel) heb je er in de nabewerking ook op aangestuurd om daar naartoe te werken? Een beetje high-key, met als toppunt de foto die jezelf het mooiste vind. Die heeft ook wel wat.
  In de haven ga ik zelf eigenlijk nooit kijken, moet ik misschien toch ook eens doen.
  Die zeehond is altijd een leuke ‘bijvangst’.
  Groet, Dick

  6 april 2016 om 19:35

 16. Jaja, als je met een groep bent is alles anders dan in je eentje. En juist als je heel verwachtingsvol bent loopt het altijd anders. Leuke soorten heb je gezien … en ook heel mooi vastgelegd. De mooiste foto vind ik toch van de twee meeuwen die een jong afweren … Super.

  6 april 2016 om 19:18

 17. p

  Het was weer leuk om te lezen. En de foto’s zien er weer fantastisch uit. En de tweeling is echt heel mooi.

  6 april 2016 om 12:50

 18. Hoi René,
  Het is iedere keer weer anders op de pier,. Soms valt het uitgesproken tegen, andere keren word je verwend. Kuifaalscholvers zijn er deze winter regelmatig te zien, zoals je wellicht ook op mijn blog gezien hebt. Paarse strandlopers en vooral steenlopers zie je er eigenlijk wel iedere keer. Meeuwen zijn af en toe een uitdagend onderwerp. Je hebt er een paar knappe beelden van gemaakt.
  Tot besluit heb je ook nog geluk gehad om een zeehond en roodhalsfuut mooi op de plaat te zetten. Ongetwijfeld een kennismaking die voor herhaling vatbaar is.
  Groet, Kees

  6 april 2016 om 12:42

 19. Moet je vaker naar toe gaan, René, ’t is echt de moeite waard. Ik kom er ook graag:
  https://edmather.wordpress.com/2015/05/23/ijmuiden-strand-zuidpier/

  En de foto van de kuifaalscholver vind ik nu juist bijzonder grappig. ’t Lijkt wel of ‘ie op een weegschaal zit.

  6 april 2016 om 12:21

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.