Een dagje in de hut

25 april 2016

***Voor een scherpere weergave even de foto’s aanklikken***

Vandaag staat het jaarlijkse uitje met Dick op het programma. Elk jaar plannen we een uitje naar een fotohut. Dit jaar viel de keus op hut 5 van Han  Bouwmeester. De weersvoorspellingen waren op het zachts gezegd rampzalig: koud, grijs, wind en regen! Maar we hadden al betaald en als echte Nederlander ga je dan gewoon. En ik moet zeggen dat op de (lange) reis naar het oosten het niet tegenvalt. Er schijnt zelfs een zonnetje tussen de stapelwolken door! Op de plek van bestemming is het even zoeken naar het juiste bospad, maar al snel zitten we in een comfortabele hut. Hoewel een kacheltje geen overbodige luxe zou zijn. Op onze wandeling naar de hut horen we de lachende roep van de groene specht ons al tegemoet komen. En dat klinkt ons als muziek in de oren.

Het uitzicht van vandaag is een ruime vijver, met allerlei stronkjes en andere fotogenieke plekjes er om heen. We hopen vandaag een havik of sperwer voor de lens te krijgen. De groene- en zwarte specht staan hoog op ons verlanglijstje. En ook een kuifmeesje mag van ons best even komen buurten. Maar de natuur laat zich niet dwingen, dus zullen we moeten afwachten. De eerste soort die langskomt is iets minder spectaculair. Maar daarom niet minder leuk. Het is een koolmees.

HBN5 koolmees1

Het wordt al snel drukker bij de vijver. Allerlei, min of meer gewone, tuinsoorten komen langs. Waaronder de bij boshutten altijd aanwezige grote bonte specht. Ik blijf het een prachtige soort vinden. Een hele mooie tekening heeft ie en dat rood steekt prachtig af tegen het zwart,wit van de rest van zijn verenpak.

HBN5 specht1

Ook een vogeltje dat ik nog niet heb gezien laat zich goed horen en zien: de glanskopjes. Hier in de Flevopolder zitten ze niet. Daar komt alleen zijn neef de matkop voor. Ze laten zich dan wel goed zien, maar dat wil nog niet zeggen dat ze makkelijk te fotograferen zijn. Wat een druktemakertjes zeg! Geen seconde zitten ze stil. De hele dag door is het een uitdaging om er eentje scherp op te krijgen. Gelukkig kijkt dit exemplaar even of er iets mis is met zijn poot en kan ik hem daarom fotograferen.

HBN4 glanskop1

De eerste primeur van de dag is dus binnen. Laat die anderen nu maar komen dan. De groene specht is nog steeds regelmatig te horen en we horen ook het roepen van een andere vogel. We kunnen het niet thuisbrengen, maar we denken dat het wel eens een sperwer zou kunnen zijn.

Een andere soort die af en toe de vijver bezoekt is de vink. Man en vrouw komen zo af en toe even wat te eten halen.

Nog steeds is het weer redelijk, hoewel het een beetje meer licht welkom zou zijn voor wat snellere sluitertijden.

Het aanwezige pimpelmeesje laat zich niet zo vaak zien als de koolmezen. Toch kan ik ook hem vastleggen. Omdat op dit moment net de zon vol op zijn koppie staat wordt de rest van de foto donker. Ik vind dat het wel een mooi effect oplevert.

HBN5 pimpelmees

En zo verstrijkt de tijd zonder dat we er echt erg in hebben. Er is eigenlijk de hele tijd wel wat te beleven. Alleen aan de koude voeten merken we dat we er al een tijd zitten. Wie ook nog regelmatig langskomt is de boomklever. Ook een vaak geziene gast bij fotohutten.

HBN5 boomklever1

Hij zit hier in een houding die je vaak tegenkomt op foto’s van boomklevers. Natuurlijk maken we veel te veel foto’s van hetzelfde vogeltje op hetzelfde stronkje. Leve de digitale fotografie, waardoor je makkelijk foto’s kan weggooien. Om al mijn foto’s in het groot te laten zien is misschien wat te veel van het goede. Daarom maar even een galerij met een paar foto’s van de soorten die we tot nu toe gezien hebben. Door ze aan te klikken kun je ze groot bekijken.

Na al die uren in de hut gezeten te hebben is het natuurlijk ook eens tijd voor een plaspauze. Ik verlaat dus de hut en zoek een plekje om mijn ding te doen. Dan vliegt er luid schreeuwend opeens een grote zwarte vogel op. Ik denk aan een merel, maar deze is toch wel wat groter. Een zwarte specht! Zit dus al die tijd achter de hut! En de roep waarvan wij dachten dat  het een sperwer zou kunnen zijn, is van hem. Zo dichtbij, maar tegelijkertijd ook zo ver weg. Maar wie weet. Misschien komt ie ’s middags nog even langs. Maar dan wel vóór de hut!

In de bosrand achter de vijver landt een klein vogeltje. Door mijn telelens kan ik zien dat het een bonte vliegenvanger is. De afstand is veel te groot om er een topfoto van te maken, maar omdat ook dit een primeur is voor mij, mag ie toch meedoen in dit blog.

HBN5 bonte vliegenvanger

Zo na het middaguur wordt het wat rustiger met de vogels. Geeft ons de tijd om ons te concentreren op iets anders. Iets wat al de hele tijd rondscharrelt tussen en onder de stronken die langs de vijver liggen. Ik heb het over een veldmuisje. Er zijn er in ieder geval 2. De glanskopjes zijn al snel, maar deze doen daar nog een schepje bovenop. Als opwindmuisjes schieten ze onder een stronk vandaan om twee tellen later ergens anders weer te verdwijnen. Het kost dan ook heel wat pogingen en bytes voordat het me lukt om hem redelijk scherp op de plaat te krijgen.

HBN5 veldmuis1

Even later komt ie wat verder tevoorschijn en is hij in zijn volle glorie te bewonderen. Het zijn eigenlijk best hele schattige diertjes.

HBN5 veldmuis2

Terug naar de vogels nu. De glanskoppen spelen nog steeds tikkertje in de struiken en gaan zo af en toe eventjes zitten. Met de nadruk op eventjes!

HBN5 glanskop2

Door het koude weer is er bij de vogels geen animo om uit de vijver te drinken. Laat staan om te badderen. Het dichtst in de buurt komt nog een glanskop. Op de rand van de vijver gaat ie mooi in het zonlicht staan. Net als bij de pimpelmees levert dat een donkere achtergrond op.

HBN5 glanskop3

Na dit moment merken we dat de bewolking steeds dikker wordt. De voorspelde regen komt nu toch wel in de buurt. Langzamerhand beseffen we dat we onze wenssoorten ook vandaag waarschijnlijk niet zullen zien. Een kleine teleurstelling is dat wel. Om twee uur te rijden voor soorten waarvan je het overgrote deel ook in je eigen tuin kunt zien is niet echt leuk,. Maar je doet er niets aan en dus probeer ik nog wat mooie foto’s te maken van de vogels die er wel zijn.

HBN5 koolmees2

En zo vaak ben ik ook niet in de gelegenheid om een grote bonte specht te fotograferen. Je moet tevreden zijn met wat je voorgeschoteld krijgt. En de rest komt vast een andere keer nog eens.

HBN5 specht2

Op het eind komt er ook nog een gaai dicht voor de hut. Ze zaten al een hele tijd wat verder in de bomen. Maar nu komt hij dichtbij genoeg voor een portretje.

HBN5 gaai

Ik vergeet helemaal dat er ook de hele dag al een roodborstje voor de hut rondhangt. Omdat ik al heel veel foto’s van een roodborstje heb is het zoeken naar een origineel beeld. Onderstaande foto vind ik mooi, omdat hij over zijn schouder kijkt en er een mooie achtergrond is.

HBN5 roodborst

Inmiddels vallen de eerste regendruppels. En neemt het licht snel nog verder af. We besluiten halverwege de middag op te breken. En de groene specht? Die doet ons lachend uitgeleide!

14 Reacties

 1. Pingback: Bibberen in een Boshut | Yemrev Kiekt

 2. Dat is mooi gezien en gedaan

  27 mei 2016 om 11:27

 3. Toch nog mooie foto’s kunnen maken al viel het voor jullie tegen, jammer is dat maar niets aan te doen ! Vooral de glanskop vind ik er heel mooi opstaan, het zijn idd bewegelijke vogeltjes maar o zo leuk. Hopelijk hebben jullie de volgende keer meer geluk, groeten Adria

  21 mei 2016 om 20:27

 4. Ik vind het toch een mooie serie met een paar leuke soorten die je niet zomaar tegenkomt, glanskop, bonte vilegenvanger…maar ook het muisje is leuk. De gewonere soorten heb je mooi erop staan, vooral de grote bonte specht.
  groetjes Ghita

  15 mei 2016 om 19:44

 5. Wat een fantastische foto’s René.Wat staat de specht er mooi op.Heb hem nog nooit van zo dicht kunnen bekijken

  11 mei 2016 om 20:55

 6. yemrev

  Hoi René,

  Ondanks dat het die dag – naar onze zin – een beetje tegenviel, heb je er een paar mooie platen aan overgehouden. De Twentse Gaai, de GBS, de Glanskopjes en het muisje….Misschien hadden we gewoon te hoge verwachtingen (niets menselijks is ons vreemd…?).
  Ik moet mijn foto’s nog uitzoeken. Het voordeel van wat achter lopen met bloggen, is dat ik nu niet meer zo uitgebreid over mijn tekst hoef na te denken. Je hebt er een mooi verslag van gemaakt. Ik verwijs gewoon naar jouw blog!

  Groet, Dick

  NB: net terug van een weekje Beekbergen, waar ik bij mijn onderkomen aldaar spannender dingen heb beleefd dan in deze HBN-hut….

  9 mei 2016 om 10:11

 7. Hoi René,
  De natuur laat zich niet dwingen. Je laten verrassen in een hut is wellicht de beste benadering. Je bent dan waarschijnlijk eerder tevreden met wat je te zien krijgt. Gelukkig hebben jullie toch behoorlijk wat gezien onder goede omstandigheden, waardoor je er uiteindelijk een serie fraaie beelden aan over gehouden hebt. De “gemiste” vogels zullen je op een andere dag nog wel eens verrassen.
  Groet, Kees

  8 mei 2016 om 10:33

 8. Sympathique ce placard…

  7 mei 2016 om 19:25

 9. Die bonte vliegenvanger mag dan erg ver weg zijn, toch een hele gave om te zien en de foto is toch mooi geworden. Heel leuk al die vogeltjes maar het muisje is heel gaaf, dat is mijn favoriet.

  7 mei 2016 om 10:50

 10. Al met al toch best een leuke serie, René. Ik heb er in elk geval met veel plezier naar gekeken!

  6 mei 2016 om 00:40

 11. Stuk voor stuk hele mooie foto’s Rene.
  Het muisje is super leuk, mooi met die kraaloogjes.
  Groetjes Tinie

  5 mei 2016 om 21:50

 12. Hoewel het misschien net niet is geworden wat je ervan had verwacht, ben je toch weer met een fraaie serie foto’s thuisgekomen.
  Zelf heb ik vaak niet het geduld om erg lang in een vogelkijkhut te zitten, en met de kou dit voorjaar was het al helemaal niet te doen. Wat dat betreft ben ik één en al bewondering voor mensen die dat wel kunnen opbrengen en daar vervolgens ook mooie foto’s aan overhouden. 🙂

  5 mei 2016 om 21:05

 13. vindt je ’t erg als ik deze keer voor de opwindmuisjes ga ? 🙂 De enige foto die mij tegenvalt is van de mees met zwarte achtergrond. De rest is weer fraai

  5 mei 2016 om 19:31

 14. Jan Voskuil

  Mooie serie foto’s en ook een mooie verhaal erbij top

  5 mei 2016 om 17:23

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.