Een ochtend op het Dwingelderveld

31 mei 2016

***Voor een scherpere weergave even de foto’s aanklikken***

Het is al weer een tijd geleden, maar begin mei heb ik een ochtendje rond gedoold op het Dwingelderveld. Dit Nationale Park is een prachtig gebied in het mooie Drenthe en heeft een fraaie afwisseling van bos, heide en vennen. Ideaal dus voor een ochtendje natuurfotografie.

Ook vandaag ben ik weer vroeg op pad. Het mooiste moment van de dag, als de zon de nevel boven de vennen in vuur en vlam zet. Soms stop ik dan even met fotograferen en zit stil te genieten van al het moois dat zich voor mijn ogen afspeelt. Maar ik maak natuurlijk wel een foto zodat jullie mee kunnen genieten!

Nevelven in ochtendlicht

Ik moet mezelf er toe dwingen om niet als een gek te gaan rondrennen. Zoveel moois er er te zien. En het moment duurt maar zo kort. Als de zon hoger komt is de echt mooie sfeer snel verdwenen. Maar beter één of twee mooie foto’s dan twintig die het net niet zijn. Als de mist iets optrekt komen de bomen achter een ander ven langzaam tevoorschijn. Een heel andere sfeer als de eerste foto, maar minstens even mooi!

Ven op Dwingelderveld

Ik kan jullie vertellen dat deze foto nu bij ons in de huiskamer boven de bank hangt.

Een bijkomend voordeel van vroeg op pad gaan is dat je dit allemaal voor jezelf hebt. Heerlijk om tot rust te komen! Waarom was ik ook al weer vertrokken uit Drenthe? Misschien later als ik groot ben toch maar gaan Drenthenieren?

Ik wandel intussen rustig verder en zie in de verte de eerste schapen. Ook die horen hier thuis. Eerst maar even een foto van een deel van de kudde in het landschap. Voor deze keer omgezet in zwart-wit.

Zwart-wit landschap met schapen

Als ik dichterbij kom zie ik dat er een behoorlijk aantal lammetjes ronddartelen. Altijd goed voor een paar leuke plaatjes. En grappig om te zien hoe verschillend ze zijn. Van standaard wit tot bruin gevlekt.

Maar ik ben hier in de eerste plaats gekomen voor het landschap. Ik heb het idee dat het fotograferen van landschappen me steeds beter af gaat. Eerder was het nog wel eens een worsteling om het landschap om te zetten in een foto die weergaf hoe ik het landschap beleefde. Maar dat begint nu langzamerhand te komen. Schouderklopje voor mezelf!

Spiegelven Dwingelderveld

Even verderop kom ik bij een gedeelte dat het Holtveen heet. Daar staan een aantal dode bomen in het water die erg fotogeniek zijn. En hoewel de lucht wat interessanter zou mogen zijn, levert het toch een mooi plaatje op.

Holtveen

Nu lijkt het op al deze foto’s dat het water een oase van rust is, maar niets is minder waar. Veel eenden en ganzen vertoeven hier tussen het riet. Om dat te bewijzen even een paar foto’s van enkele bewoners van deze prachtige vennen.

Helaas loopt de ochtend al weer op zijn eind en is het tijd om terug te gaan. Als ik bijna bij de parkeerplaats ben kijk ik nog één keer achterom. Ik zie deze twee bomen in het veld staan. De eerste bladeren komen net te voorschijn. Als de zon er op schijnt is het net alsof ze licht geven.

Tweeling bomen

Een mooi beeld om de ochtend mee te eindigen.

Leuk dat je even met mij mee bent gewandeld en ik hoop dat je genoten hebt van het prachtige Drentse land.

20 Reacties

 1. oh, wat stom,ik zie nu dat het een blog van juni is, vandaar die kleine lammetjes

  23 december 2016 om 18:17

 2. Wat een heerlijke serie, wat zijn die landschappen daar toch mooi als het een beetje mistig is en / of windstil. Ik ben zelf regelmatig in die omgeving geweest dus ik herken wel wat ( holtven) plekjes. Die lammetjes, wat zijn ze nog klein. Maar ze zijn erg leuk
  groetjes Ghita

  23 december 2016 om 18:17

 3. Wat een mooie serie René,vooral de eerste die kan zo in het groot aan de muur.
  Wat een mooie kleuren en sfeertje.
  Groetjes Tinie

  7 juni 2016 om 19:28

 4. Mooie platen zeg!

  3 juni 2016 om 19:24

 5. Vooral de eerste twee foto’s vind ik erg mooi en terecht dat die tweede boven je bank pronkt, echt een beauty!

  Groet Loes

  3 juni 2016 om 10:47

 6. Hoi René,
  We staan aan de vooravond van een bezoek aan Drenthe. Het Dwingelderveld is al een bekend gebied voor ons. Onder andere gemotiveerd door jouw schitterende beelden gaan we er beslist weer naartoe.
  Groet, Kees

  2 juni 2016 om 19:34

 7. Het is een mooi gebied, en je hebt er prachtige foto’s weten te maken. Ik ga zelf voor nummer 1 aan de muur, echt mijn tinten…;-) Alleen jammer van de ronde foto’s, volgens mij kun je de best in het groot neer zetten..of zijn de originele beelden te “rommelig”..

  Groetjes Von

  2 juni 2016 om 14:43

 8. Je hebt weer een hele fraaie serie neergezet… fijn om met je te mogen mee genieten van dat prachtige stukje Drenthe! Groet, Angeniet

  2 juni 2016 om 06:39

 9. Een prachtige serie, de tweede is mijn favoriet!!

  2 juni 2016 om 00:09

 10. Die eerste foto is een prachtige binnenkomer en die wat volgen zijn ook allen prachtplaten. Jammer dat het niet naast de deur ligt voor mij.

  1 juni 2016 om 21:49

 11. Een heel fraaie serie!

  1 juni 2016 om 20:47

 12. yemrev

  Je stopt met fotograferen en maakt toch een foto voor ons? Knap! zal wel een Drentse eigenschap zijn…;-)
  Het tweede landschap, dat nu terecht bij jullie aan de muur hangt, is echt een top plaat. De laatste mag er ook wezen, evenals die van het Holtveen. Moet ik onthouden, want misschien ga ik deze maand wel een weekje Drente boeken…
  Groet, Dick

  1 juni 2016 om 10:10

  • Goed lezen DIck! Er staat: “SOMS stop ik EVEN ……”.

   Ik weet niet waar je straks zit in Drenthe, maar als je tips wil, dan hoor ik het wel.

   1 juni 2016 om 15:05

   • yemrev

    Sorry hoor, René. wist niet dat je kwaad werd 😉

    Mocht het idd Drenthe worden, dan zal ik je zeker raadplegen !

    1 juni 2016 om 20:46

 13. Het is je weer gelukt om er in woord en beeld een mooi verslag van te maken, René.
  Vooral de eerste foto en de foto van de eenzame dode boom in het water vind ik erg mooi.

  31 mei 2016 om 23:25

 14. De bijzondere sfeer op foto 1 vindt je niet terug in de andere opnames. Wil natuurlijk niet zeggen dat deze niet geslaagd zijn maar dat kortdurende moment van zonsopgang in combinatie met de nevel is geweldig mooi

  31 mei 2016 om 20:59

 15. Jan Voskuil

  foto 1

  31 mei 2016 om 20:51

 16. Wat een sfeervolle reportage René.
  Zoveel schoonheid verpakt in je foto’s doet me tot 100% genieten

  31 mei 2016 om 19:43

 17. De bovenste vind ik de mooiste! Je ziet zo de witte wieven gaan.

  31 mei 2016 om 19:27

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.