Uitsluiper

29 juni 2016

***Voor een scherpere weergave even de foto’s aanklikken***

Al een aantal jaren hoop ik een uitsluipende libel te kunnen fotograferen. De overgang van larve naar vliegend insect is fascinerend. Vele malen ging ik op ’s ochtends vroeg op pad en speurde rietranden en slootkanten af. Maar tot nu toe zonder resultaat. Kort geleden ontdekte ik een nieuw gebied: De Laakse slenk in het Hulkensteijnse Bos. De eerste keer zag ik gelijk al vele lege hulsen van libellenlarven hangen in de begroeiing. Alleen helaas geen enkele libel die nog bezig was te ontsnappen uit zijn oude ik. Maar het gebeurde hier dus wel! En omdat de aanhouder wint ga ik vandaag een tweede keer naar het uiterste zuidelijke puntje van Flevoland.

Elke rietstengel, bramenstruik en graspol wordt onderworpen aan een nauwkeurige inspectie. Weer zie ik een aantal lege hulsen. Tot mijn oog valt op iets geligs tussen de stengels.  Daar hangt ie dan: een libel die begonnen was aan zijn verandering van een lelijk bruin waterwezen naar een kleurrijke vliegende schoonheid.

Het begin

Zo te zien is hij al even bezig en heb ik het allereerste begin gemist. Maar dat maakt mij niets uit. Vanaf dit moment blijf ik bij hem, om mee te maken hoe het veranderingsproces verloopt.

Een hele tijd hangt hij daar zo op de kop. Tot hij opeens voorover buigt, het kopje van zijn larvehuidje vastgrijpt en geheel uit zijn oude huid ontsnapt. Het voelt of ik aanwezig ben bij de geboorte van dit insect.

Ontsnapt

Je kunt hem nu nog niet echt een kleurrijke schoonheid noemen en vliegen gaat ook lastig worden. Eerst zal de nieuweling op moeten drogen en zijn vleugels moeten oppompen. Ondertussen komt een juffertje (lantaarntje) op kraambezoek.

Kraambezoek

Het is met het blote oog bijna niet te zien, zo langzaam gaat de verandering. Maar op de volgende foto zie je toch dat de de vleugels al behoorlijk groter zijn geworden. We zijn nu zo’n vijftig minuten onderweg vanaf het moment dat ik hem zag hangen.

Vleugels iets groter

Voor mij is het dus veel wachten en zo af en toe een foto maken. Om mij heen vliegen veel juffertjes rond en tussendoor maakt ik wat foto’s van hen. En dan gebeurt het: een lantaartje landt precies op de steeds groter wordende vleugels van de opdrogende libel. Wat een moment! Zoiets maak je maar één keer mee. Gelukkig staat mijn camera op het statief al helemaal ingesteld, dus ik kan snel een aantal foto’s maken. Het duurt maar even en dan is de juffer weer gevlogen. Mij achterlatend met wat misschien wel de foto van het jaar is.

Juffer op libel

Dit is nog eens een mooie bonus!

Mijn opwinding staat in schril contrast met de onverstoorbare libel. Heel langzaam zie ik hem veranderen in het prachtige vliegmachientje wat we boven de vennen en sloten heen en weer zien schieten. De vleugels worden doorzichtig en het achterlijfje staat nu recht.

Doorzichtige vleugels

Dan is het tijd om de oude huid achter te laten en langzaam klimt de libel omhoog om nog wat meer zon te pakken. We zijn nu 3 uur en 3 kwartier verder. Je ziet dat de libel steeds meer kleur krijgt.

Op weg naar boven

In de volle zon gaat het nu snel. En vier uur nadat ik hem voor het eerst zag, ondersteboven hangend, half larve, half libel, ontvouwd hij zijn vleugels en is de gedaanteverwisseling compleet.

Libel in volle glorie

Ik vond het prachtig om mee te maken. En dan ook nog de mazzel dat ie op een mooi, vrij plekje zat. En als ik weer eens zo’n uitsluiper zie, ga ik er gewoon weer vier uur naast zitten!

26 Reacties

 1. Pingback: Libellen | René Vos natuurfotografie

 2. Wat een bijzondere plaatjes heb je vast kunnen leggen, supermooi om te zien hoe de libel eruit sluipt, ik heb vol bewondering zitten kijken , bedankt ! Groeten Adria

  12 juli 2016 om 21:38

 3. Wat een droom serie, je hebt het prachtig vastgelegd, en ook nog een stengel die redelijk vrij stond (ik zie een mooie rustige achtergrond). Een serie waar je terecht heel blij mee kan zijn.
  groetjes Ghita

  9 juli 2016 om 18:47

 4. Pracht serie van dit bijzondere moment René.
  Zelf hoop ik dat ooit ook nog eens te kunnen fotograferen ;-))
  Fijn weekend, groetjes Tinie

  8 juli 2016 om 15:21

 5. De moeite van het wachten waard, wat prachtig en hoe bijzonder om daar met je neus bovenop te mogen zitten. Geweldige serie!

  5 juli 2016 om 18:20

 6. De topper is toch wel die met de juffer op bezoek, geweldige foto! maar de rest mag er zeker ook zijn, hele fraaie serie.

  Groetjes Loes

  2 juli 2016 om 12:25

 7. Supermooi! Ohh, die met die juffer erop, geweldig, en wat werd je geduld beloond! Het is en blijft een machtige ervaring, uitsluipen, ik heb ook een hele serie, en gek genoeg, vlakbij huis. Als je eenmaal weet waar je naar moet zoeken vind je er genoeg bij het riet! Wij hebben wat lege hulzen mee naar huis genomen. Grappig dat er precies in het midden het gat zit waar de libelle is uitgekomen. Bedankt voor het meegenieten!

  1 juli 2016 om 12:40

 8. Heel uniek om mee te maken, prachtig! Met veel waardering kijk ik naar je fantastische foto’s van dit mooie gebeuren (en stiekem ook een beetje jaloers 🙂 ) Fijn weekend gewenst en groet, Angeniet

  1 juli 2016 om 09:11

 9. Wat een geweldige natuurervaring is dat geweest, René.
  Je geduld is met deze prachtige serie wel ruimschoots beloond. Ik vind het al super om jouw foto’s zo te bekijken. Dat juffertje er ook nog eens bij is wel een superbonus.
  Hartelijke groet, Corrie

  30 juni 2016 om 15:53

 10. Wat een engelengeduld René maar het is dan ook een prachtige serie geworden met natuurlijk een echte mazzelfoto waar het juffertje op die heidelibel gaat zitten. Het opdroogproces heb ik ook al eens vastgelegd maar het uit het huidje kruipen is me nog nooit gelukt. En dat terwijl het hier nu dagelijks in eigen tuin gebeurt.

  30 juni 2016 om 13:07

 11. yemrev

  Hoi René.

  Mooi dat je dit ook een keer hebt mogen meemaken. Het is een kwestie van lange adem om het hele proces van begin tot eind mee te maken en vast te leggen, weet ik uit ervaring, maar dubbel en dwars de moeite waard. Het duurde bij deze libel overigens wel erg lang en dan heb je het begin nog wel gemist (ik ook helaas). Gelukkig zorgde de juffertjes voor een beetje afleiding en leverde je vast en zeker wel ergens een prijswinnende foto op 😉
  Heeft die afleiding er trouwens voor gezorgd dat je het ‘omklapmoment’ hebt gemist of heb je dat wél kunnen vastleggen?

  Groet, Dick

  30 juni 2016 om 10:43

 12. Prachtig!!

  30 juni 2016 om 10:30

 13. Prachtige beeldverslag

  30 juni 2016 om 08:57

 14. Zo zie je maar weer dat vasthoudendheid en volharding worden beloond, René, je hebt een prachtige reportage gemaakt van het hele uitsluipingsproces. De foto van de juffer die neerstrijkt op de vleugels van de pas uitgeslopen libel is het toefje slagroom op de taart. Een felicitatie waard!

  30 juni 2016 om 00:56

 15. Daar wil ik ook wel 4 uur voor gaan zitten.Lege hulzen zag ik ook wel maar een uitsluiping

  nog nooit.Schitterend werk René

  29 juni 2016 om 23:19

 16. zeker niet de eerste keer dat ik dit verschijnsel voorbij zag komen maar jij hebt dit wel bijzonder fraai vast weten te leggen René

  29 juni 2016 om 20:46

 17. Dit zijn super mooie foto’s en wat leerrijk, nog nooit gezien.

  29 juni 2016 om 20:21

 18. WoW, echt schitterend!

  29 juni 2016 om 20:03

 19. Hoi René,
  Dat zijn de momenten die je graag meemaakt. De plaat waarop de juffer ook nog even op de libel landt is echt de kers op de taart, schitterend. De hele fotoserie met daarbij jouw ervaringen maken het tot een zeer aantrekkelijk bericht.
  Het type libel heb ik ook gezien, ik heb zelfs een foto die nagenoeg hetzelfde is als jouw laatste. Maar, weet jij hoe deze libel heet? Ik niet.
  Groet, Kees

  29 juni 2016 om 19:00

 20. Right place, right time René. Fascinerend in beeld gebracht!

  29 juni 2016 om 17:55

 21. GEWELDIG!!! Mooi om dit mee te maken en prachtig gefotografeerd, stiekum heel jaloers!!!
  Had er wel bij willen zijn!!

  29 juni 2016 om 17:10

 22. Frank

  Fantastische foto’s

  29 juni 2016 om 16:41

 23. Gewoon schitterend, René!
  Een ware lust voor het oog en die bonus… werkelijk top!
  Groetjes Anna

  29 juni 2016 om 16:29

 24. Tsss, dat zo’n lang lijfje eerst nog in dat kleine omhulsel past. Erg mooi vastgelegd, dat uitsluipen. En wat een ongelofelijke bonus, die waterjuffer. Gefeliciteerd!

  29 juni 2016 om 16:28

 25. schitterend René

  29 juni 2016 om 16:27

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.