Elfjes

10 juli 2016

***Voor een grotere en scherpere weergave even de foto’s aanklikken!***

Iedereen kent haar: Tinkerbell. Het schattige elfje uit de Walt Disney films met Peter Pan. Ook in Nederland vliegen er zulke elfjes rond. Ze zijn blauw of groen en je ziet ze het meest langs stromende rivieren en beekjes.

Al nieuwsgierig? Dan heb je vast al stiekem naar de foto hieronder gekeken. Ik heb het natuurlijk over de weidebeekjuffer. De vrolijke fladderaar onder de juffers. En heel erg fotogeniek. Omdat het al weer meer dan twee jaar geleden is dat ik ze gefotografeerd heb, is het de hoogste tijd om weer eens op elfjesjacht te gaan. Deze keer gaat mijn zus(je) Heleen mee. Ook zij is sinds een aantal jaren besmet met het fotografievirus. Een paar keer per jaar gaan we samen op pad. De Kromme Rijn bij Bunnik is een bekende plaats waar weidebeekjuffers voorkomen en ligt ongeveer in het midden van onze woonplaatsen. Een prima plek dus om af te spreken. Om half zes zijn we er en kan de speurtocht beginnen.

Na nauwelijks 50 meter zien we het eerste exemplaar. Helaas is het nu al 18º C en is ie al erg wakker. Niks niet opwarmen in de vroege ochtendzon, maar gewoon wakker worden en weg vliegen. Dat voorspelt niet veel goeds. We lopen verder langs het water en uiteindelijk zien we in een rietkraag een aantal zitten. Om ze niet te verstoren schuifelen we voetje voor voetje dichterbij. En dan kunnen we onze eerste foto maken.

Weidebeekjuffer in rietkraag

En als je er één ziet zitten zie je er meer. Grappig toch hoe dat werkt! We zien verschillende mannetjes en ook de minder opvallende, groene vrouwtjes zijn aanwezig. Maar vandaag zijn we kieskeurig. We willen met iets bijzonders thuiskomen. Daarom laten we de rietzitters achter ons en gaan op zoek naar exemplaren die een wat fotogenieker plekje hebben uitgekozen.

Het duurt weer even, maar dan ziet Heleen een juffer op een grasspriet zitten. Ik weet het niet zeker, maar het lijkt of zijn vleugels nog niet helemaal zijn opgepompt. Zie zien er nog wat onaf uit. Maar hij zit op een leuk plekkie en hij trekt zich niet veel aan van ons. Of, en dat is waarschijnlijker, kan ie nog niet wegvliegen. We nemen hem van verschillende kanten onder vuur. Door laag te zitten krijg ik net de boomtoppen als achtergrond, waardoor er bokehcirkels ontstaan.

Weidebeekjuffer bokeh

Hier hou ik wel van!

Vanaf de andere kant krijg je een heel ander beeld. Ook nu weer een laag standpunt, waardoor ik gedeeltelijk door de begroeiing heen fotografeer. De libel komt daar bovenuit met de zonnige overkant van de Kromme Rijn als achtergrond. Dan krijg je zo’n foto:

Weidebeekjuffer met klaver

Wat is het toch heerlijk als een beeld dat je in je hoofd had op je display verschijnt. Voor mij kan de dag nu al niet meer stuk! En ook mijn zus maakt de foto’s die ze in gedachten had. De zon begint nu echt sterk te worden en we besluiten langs hetzelfde pad terug te lopen. Natuurlijk kijken we nog steeds goed om ons heen naar mogelijke meewerkende modelletjes.

Als we een paar juffers in het gras zien zitten ratelen al snel de camera’s weer. Het wordt wel wat lastiger met het harde licht, maar het heeft als voordeel dat de mooie glans van deze elfjes goed naar voren komt.

Weidebeekjuffer op grashalm

Op dit stukje zien we ook een aantal de vrouwtjes. Ze zijn wel vliegerig, maar komen steeds op hetzelfde grasje terug. Het lukt me om twee vrouwtjes in één beeld te vangen.

Weidebeekjuffer vrouwtjes

Volgens mij had ik twee jaar geleden niet eens een foto gemaakt van een vrouwtje. Dus ook nog een primeurtje vandaag! Ik eindig dit blog met nog een laatste foto. Deze man wilde speciaal voor de foto nog wel even zijn vleugels spreiden.

Weidebeekjuffer met open vleugels

Het was genieten van de juffers en gezellig om samen met mijn zus op stap te gaan. Een topochtend dus! Wat wil een mens nog meer?

Nou, een kopje koffie misschien? En zo eindigen we deze ochtend op het terras met een kopje koffie met gebak. Het leven is goed voor een natuurfotograaf. Zo af en toe dan.

18 Reacties

 1. Schitterende beelden waarvan ik de derde en de laatste wel de allermooiste vind.

  Groet Loes

  14 augustus 2016 om 13:57

 2. Mooie serie van deze fraaie juffers.
  Mooi in de natuurlijke omgeving.
  Groetjes Tinie

  28 juli 2016 om 19:21

 3. Hoi René,
  Prachtige foto’s van heel bijzondere juffers.
  Die juffers wilde ik ook weleens zien; ik dacht dat ik daarvoor naar het Oosten van het land moest. Dus was ik heel blij verrast toen ik hier las dat ze ook bij Utrecht te vinden zijn.
  Afgelopen dinsdagochtend ben ik daar gaan zoeken, en ja … gevonden. Fantastisch om deze weidebeekjufferst in ’t echt te zien. Dubbel dank dus voor dit mooie blog.
  Hartelijke groet, Corrie

  28 juli 2016 om 15:20

  • Hoi Corrie,

   Leuk om te horen dat je ze dankzij mijn blog hebt gevonden. Altijd fijn om elkaar op deze manier te kunnen helpen.

   Gr. René

   28 juli 2016 om 17:55

 4. De mooiste onder de juffers, René en weer prachtig vastgelegd. ’s Morgens vroeg vind ik het licht op z’n mooist en dat laat jij ook weer duidelijk zien in deze sfeervolle beelden!
  Wat leuk overigens om zo af en toe met je zus samen te fotograferen. Fijn weekend en groet, Angeniet

  23 juli 2016 om 21:34

 5. Wat een gave foto’s laat je weer zien, ze zijn stuk voor stuk erg mooi en ondertussen weet ik hoe moeilijk het is om ze te ontdekken en dan ook nog fraai op de plaat zien te krijgen, het is je heel goed gelukt en vooral de juffer met de bokehbollen en de juffer daaronder met de mooie kleurtjes op de achtergrond, top ! Ik heb weer genoten van je serie, groetjes Adria

  21 juli 2016 om 19:40

 6. Wat zijn ze toch mooi he, en ook ik was verrast dat ze niet eens zo ver van de Randstad al te vinden zijn, ik dacht ook aan Gelderland, Brabant of Drenthe. Dit jaar heb ik ze nog niet gezien, dus wie weet kan ik ze een keer daar bij Bunnik of Amilisweerd fotograferen.
  groetjes Ghita

  21 juli 2016 om 19:37

 7. Hoi René,
  Tot mijn stomme verbazing lees ik dat je naar de Kromme Rijn bij Bunnik geweest bent, terwijl ik dacht dat je hiervoor naar Drenthe moet gaan. En dan ook nog koffie drinken op het terras van het pannenkoekenhuis in Rhijnauwen. Bekend terrein voor iemand die in Utrecht is opgegroeid.
  Maar wat een prachtige beelden laat je hier zien, de een nog mooier dan de ander. Het verlangen om ze ook eens in het wild te zien neemt door deze beelden alleen maar toe.
  Groet, Kees
  PS Kan je ze vinden door vanf de parkeerplaats langs het jaagpad te lopen richting Bunnik?

  21 juli 2016 om 19:16

 8. Prachtige foto’s! Genoten van je blog!

  21 juli 2016 om 17:12

 9. yemrev

  Dus voor elfjes hoef je niet helemaal naar Drenthe af te reizen…. Maar ik weet uit ervaring inmiddels wel hoe moeilijk het is om bij dergelijke hoge temperaturen deze weidebeekjuffers te fotograferen! Dus top dat het je op deze manier gelukt is. Mooie achtergronden had je er ook bij, vooral – uiteraard – de tweede foto met die fraaie bokeh bollen.
  Groet, Dick

  20 juli 2016 om 11:10

 10. Wat een betoverende serie..heerlijk hier mee van te mogen genieten

  20 juli 2016 om 00:45

 11. Een geweldige serie!

  19 juli 2016 om 22:51

 12. Foto 3 zou wat mij betreft nog een crop kunnen hebben door het onderste afleidende deel te verwijderen. Je laatste foto is echt helemaal TOP maar dat wist je zelf al wel 🙂

  19 juli 2016 om 18:56

 13. Prachtige serie van deze op jouw foto’s bijna feëeriek aandoende wezentjes, René.
  Ik heb in de afgelopen tijd al diverse juffertjes in detail kunnen fotograferen, maar weidebeekjuffertjes komen hier in de buurt helaas (nog) niet voor.

  19 juli 2016 om 16:27

 14. Ze zijn prachtig je foto’s! Wat een mooie achtergronden en bokeh!!!

  19 juli 2016 om 14:41

 15. Prachtige foto’s en compositie, René!!
  Nummertje 3 is mijn favo…
  Groetjes Anna

  19 juli 2016 om 14:35

 16. Mooi fijntjes gefotografeerd, René

  19 juli 2016 om 12:26

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.