Spelen met licht

21 oktober 2016

***Voor een grotere en scherpere weergave even de foto’s aanklikken!***

Vandaag is het zover: ik ga na jaren weer eens een workshop volgen. Een privé workshop nog wel! Wat een luxe! Om nieuwe inspiratie op te doen en eens af te wijken van mijn normale manier van fotograferen heb ik een workshop geboekt bij Andrea Gulickx. Een fotografe met een originele kijk op fotografie en uit haar foto’s spreekt een hoge mate van creativiteit. Haar foto’s zijn pastelachtig en sfeervol. Onscherpte speelt hierin een belangrijke rol. Als ik mijn foto’s bekijk zie ik vaak een scherp onderwerp en heldere kleuren. Het lijkt me leuk om een dagje het roer helemaal om te gooien en te kijken wat dat brengt. Daarnaast heb ik al lange tijd een setje lensbaby lenzen ongebruikt in de kast liggen. Ik denk er zelfs over om ze weer te verkopen. Laat Andrea nu net een expert zijn op het gebied van deze lensjes. Kan ik daar ook eens serieus mee aan de slag.

Dus op naar Amerongen. Aangekomen bij het prachtig in de bossen gelegen restaurant ’t Berghuis staat de ‘juf’ al te wachten. Onder het genot van een kop koffie en drie(!) plakken ietwat droge cake, laat Andrea voorbeelden zien van haar foto’s en hoe die tot stand zijn gekomen. Waar ze op let en hoe ze kijk. Ook de werking van de lensbaby wordt uitgelegd en wat voor effecten dat kan hebben in de foto.

Maar genoeg gepraat: we gaan het bos in! O ja, Andrea vertelt dat ze nooit een statief gebruikt bij macrofotografie. Slik ……, ik doe alles van statief! Maar ik heb me voorgenomen het vandaag op haar manier te doen, dus mijn statief blijft achter in de kofferbak van de auto. En zo kom ik er gelijk achter dat ik geen draagriem meer aan mijn camera heb. Het staat toch altijd op het statief. Toch maar eens kijken waar ik die gelaten heb. We beginnen met de lensbaby en kunnen dan later op de dag switchen naar de macro.

Het eerste onderwerp is een groepje paddenstoelen op een klein stammetje. Andrea wijst me op de plekken waar het licht vandaan komt. Een grote doorgang tussen de bomen of kleine gaten in het bladerdak. Hier kun je gebruik van maken voor de achtergrond in je foto. Ik ga gewoon lekker aan de gang.

Paddo met 'mier'

Vooral aan de onderkant zie je het vervagende effect van de lensbaby. Grappig dat het groepje paddenstoelen in de achtergrond lijkt op een gigantische mier.

Ook op de volgende foto zie je het lensbaby-effect heel duidelijk terug.

lensbaby paddo groepje

Het is nog vrij donker in het bos en één van de creatieve technieken die Andrea gebruikt is het spelen met de witbalans. Mijn witbalans staat eigenlijk standaard op bewolkt. Dan krijg je mooie warme kleuren. Door de witbalans op kunstlicht te zetten krijg je een heel andere sfeer.

Paddo in de nacht

Na een tijd met de paddenstoelen bezig te zijn geweest gaan we naar ons volgende onderwerp: varens. In deze tijd van het jaar zijn de varens mooi verkleurd en hebben ze mooie vormen. En om die vormen draait het vandaag. Normaal gesproken weet ik nooit zo goed wat ik er mee aan moet en laat ze dan ook meestal links liggen. Nu duiken we er midden in en zoeken al kijkend door de camera naar vormen en licht. En al doende kom je vanzelf wel iets moois tegen. Zoals dit uiteinde van een varenblad.

Varenkrul

Nog mooier vind ik de volgende foto, waarin de scherpte heel mooi wegloopt naar achteren. Zou ik dan toch nog fan worden van de lensbaby?

Varentrilogie

Na een tijdje wisselen we de lensbaby voor de ‘gewone’ macrolens. Gelijk valt het verschil op. Ik had al een foto genomen met de lensbaby en als ik ongeveer dezelfde foto nog eens maak met de macrolens wordt het verschil heel duidelijk.

Links dus de lensbaby en rechts de macrolens. Het heeft allebei zijn eigen charme, maar in de foto links zit meer spanning en sfeer.

Dan is het tijd om van onze meegebrachte lunch te genieten. Een omgevallen boomstam fungeert als bank. Van te voren had ik nog wat twijfels over het weer, maar nu dreigt zelfs de zon door te breken. Het is heerlijk in het bos! Gezellig kletsend over fotografie en andere dingen vliegt de tijd. Hoogste tijd dus om weer aan de slag te gaan.

Terwijl we bladeren aan het fotograferen zijn ziet Andrea met haar scherpe fotografenoog een klein springbeestje of luisje op een blaadje zitten. Dan begint de grote uitdaging: zonder statief en boven mijn hoofd een scherpe foto maken van dit diertje. En het is maar een paar millimeter groot! Tot mijn grote verbazing zit er tussen de foto’s één scherpe.

Luizebeestje

Nooit gedacht dat ik dit zonder statief voor elkaar zou krijgen.

De volgende halte is een plek met heel veel bekertjesmos. Een fotogeniek mosje die nog ontbreekt in mijn portfolio. Nu heb ik dus de kans om er eens wat tijd in te steken.

Bekertjesmos

Ik speel weer met de witbalans. Het levert een onderwaterlandschapje op.

mosjes onder water

Ik sluit het mosjesgedeelte af met een foto zoals ik die normaal ook gemaakt zou kunnen hebben. Helder en scherp, maar wel zonder statief!

Bekertjesmos in het groen

Hierna is er nog even tijd om creatief te zijn met blaadjes en lichtjes. Maar dat wil niet echt lukken. De gouden glans die Andrea weet te vangen in haar foto’s, zie ik niet terug in mijn eigen foto’s. Misschien heb ik mijn dosis creativiteit voor één dag opgebruikt. Maakt ook niet uit. Het is een heerlijke dag geweest.

Tijd om weer naar huis te gaan. Ik heb heel veel dingen anders gedaan dan normaal en dat was nou net de bedoeling. Veel tips en trucs gehoord, waar ik zeker verder mee ga. Zoals gezegd een mooie dag met een enthousiaste leermeester. Daarnaast weet Andrea heel veel en is ze gewoon een fijn mens om mee op stap te gaan. Een aanrader dus voor mensen die zich willen storten op vage foto’s en fraai licht!

En de lensbaby? Die blijft voorlopig! Niet in de kast, maar in mijn fototas.

16 Reacties

 1. Pingback: Herfst | René Vos natuurfotografie

 2. Wat een leuk verhaal René en wat moedig om eens iets totaal anders te doen. Zo te lezen heb je een inspirerende dag gehad ( dat kan ook niet anders met Andrea) en ik ben erg benieuwd wat je verder met deze inspiratie gaat doen….
  In deze serie spreken vooral de foto’s met koelere witbalans me aan ( foto 3 en de 2e bekermosjes) die koele kleuren vind ik mooi passen bij de zachte onscherpte.

  Groet Loes

  24 november 2016 om 08:53

 3. Mooie foto’s laat je zien in deze blog maar ik kan nog steeds niet zeggen dat ik fan ben van de lensbaby; naar mijn mening loopt de scherpte te veel weg . Je mooiste foto vind ik de eerste van de bekermosjes , prachtig van kleur ! Groeten Adria

  30 oktober 2016 om 19:39

 4. Ik vind het een zeer geslaagd experiment, René, je hebt in mijn ogen meteen een paar erg fraaie resultaten behaald. Ik houd wel van dat zachte werk. Benieuwd of we hier nog meer van gaan zien … 🙂

  29 oktober 2016 om 15:56

 5. Wat heb je heerlijk gespeeld met het licht samen met Andrea. Het is je super goed gelukt. Veel blijven oefenen dan worden de beelden steeds beter en mooier naar je zin, dit zijn al toppers, lekker zo doorgaan..

  Groetjes Von

  28 oktober 2016 om 13:18

 6. Een heerlike post die ik bekeken en gelezen heb met heel veel interesse.Erg mooie sfeervolle foto’s

  27 oktober 2016 om 22:41

 7. Ben onder de indruk van het resultaat. Heel mooi, René!

  27 oktober 2016 om 12:13

 8. Je had toch niet verwacht gelijk de resultaten van de expert te bereiken? Oefenen, en leren heb je gedaan en dat kun je nu uitbreiden, als het je bevallen is met die lensjes.
  Bij de varens begin ik het mooier te vinden vooral die tweede foto ervan. En het bekermos bevalt me ook. Macro mét statief vind ik niet te doen, zeker niet als het om beestjes draait. Altijd zonder. Alleen met omgekeerde lens gebruik ik soms een heel klein statiefje.

  27 oktober 2016 om 11:32

 9. Ik hou wel van onscherpte, maar dat wist je wel 🙂 Dit soort fotografie is absoluut mijn ding en je hebt er dan ook een fraaie reportage van gemaakt! Ook ik gebruik nooit een statief, veel te onhandig vind ik dat. Leuk dat je zo’n inspirerende dag hebt gehad, de moeite waard! Groet, Angeniet

  27 oktober 2016 om 07:49

 10. yemrev

  Ik weet niet zo goed wat ik ervan moet vinden. Soms is de eerste indruk: ‘mooi plaatje’, maar dan mis ik toch weer wat scherpte, zoals bijv in de linker varen uit het vergelijkend warenonderzoek. Bij je eerste varen heb ik dat dan weer niet, daar mis ik de scherpte niet zo. Maar zo’n workshop is natuurlijk altijd leuk om een keer te doen en biedt weer nieuwe inspiratie. Misschien zou ik het eens moeten proberen. Lensbaby voortaan mee en statief thuis laten: goede ruil! Is vast lichter 😉
  Groet, Dick

  26 oktober 2016 om 22:40

 11. Kunstlicht word vaak gebruikt bij podiumfotografie maar je weet bij jou foto van de paddenstoel een mystieke sfeer neer te zetten met deze instelling. Je foto’s zijn zoals gewoonlijk wederom prachtig René

  26 oktober 2016 om 20:28

 12. Wat een leuke blog,en prachtige foto’s. Je laat toch wel erg mooie beelden zien die je met de lensbaby hebt gemaakt. De varenfoto’s vind ik ook erg leuk. Inspireert mij om binnenkort ook eens te gaan doen.

  26 oktober 2016 om 18:20

 13. Hey René, super dat ik je mee mocht nemen om een dag samen op pad te gaan en te spelen met het licht en de mooie natuur. Geweldig hoe je alle uitdagingen bent aangegaan en met prachtige resultaten. Laat jij je statief voortaan maar thuis met de macro die heb je niet nodig 😉 groetjes en bedankt voor de leuke en gezellige dag.

  26 oktober 2016 om 18:09

 14. Margien

  mooie foto’s ,lijken zo heel teer. Zo leer je je hele leven lang.

  26 oktober 2016 om 12:44

 15. Dat moet een heel inspirerende dag zijn geweest. Het heeft mooie plaatjes en ideeën opgeleverd. Foto 2 vind ik persoonlijk heel mooi. De verschillen tussen lensbaby en macrolens (varenblad) zijn zo mooi te zien.

  26 oktober 2016 om 12:30

 16. Supermooie opnamen!

  26 oktober 2016 om 10:39

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.