Blue Diamonds

2 november 2016

***Voor een grotere en scherpere weergave even de foto’s aanklikken!***

Om iedereen gelijk maar gerust te stellen: dit blog gaat niet over een Nederlands zangduo uit het verleden die jarenlang Ramona in de spotlights zette. Nee, ik heb nog wat ijsvogelfoto’s op de plank liggen die ik jullie niet wil onthouden. De afgelopen maanden was ik door een medisch rijverbod beperkt in mijn bewegingsvrijheid. Gelukkig is er in Almere en omgeving altijd wel een ijsvogel te vinden die mee wil werken aan een fotoshoot.

De wellicht meest bekende stek is de hut bij de Lepelaarplassen. Meestal mijd ik die vanwege de drukte, maar nu was het een mooie uitkomst. Al snel komt er even een ijsvogel op één van de stokken zitten.

IJsvogel Lepelaarhut 1

Het is donker weer en dat zie je terug in de foto. Voordeel is wel dat het met dit weer niet druk is in de hut. Het donkere weer wordt helemaal duidelijk als het jonge mannetje de schaduwkant van de hut opzoekt.

IJsvogel Lepelaarhut 2

Gelukkig klaart het iets op in de loop van de ochtend en komen de kleuren wat meer naar voren. Deze keer eens niet op een tak, maar op een rietstengel. Wel iets verder weg, maar het heeft wel iets vind ik.

IJsvogel Lepelaarhut 3

Als hij dan nog eens op dezelfde tak als eerder gaat zitten en er toch een straaltje zonlicht op valt, zie je gelijk het verschil met de tweede foto.

IJsvogel lepelaarhut 4

Een andere plek op fietsafstand is het Oostvaardersveld. Hier heb ik ooit in 2011 mijn eerste ijsvogel gefotografeerd. Vanuit kijkhut de Poelruiter en op het toen meest gefotografeerde takje van Nederland. En wat was ik er blij mee! Het was nog voor de tijd dat ik een blog had en eigenlijk zou ik het niet moeten doen, maar hier is ie dan, uit de donkere krochten van mijn fotoarchief: mijn eerste ijsvogelfoto.

Eerste ijsvogel

Tja, wat zal ik er van zeggen. Ik stond aan het begin van mijn carrière als hobbyfotograaf en dat is te zien. Maar nog steeds ben ik er blij mee. Mijn eerste ontmoeting met een ijsvogel zal ik nooit vergeten. Voor het eerst in een hut, vier uur lang en dertig seconden ijsvogel. Ik was op slag verliefd en ben dat tot op de dag van vandaag.

Inmiddels heeft het Oostvaardersveld een grondige renovatie achter de rug. Wat het einde betekende aan de Poelruiter als ijsvogelstek. Maar inmiddels zijn ze teruggekeerd op het Oostvaardersveld en vanuit de nieuwe hut ‘De Oeverloper’ zijn er weer regelmatig ijsvogels te zien en te fotograferen. Dus op een vroege zondagochtend pakte ik mijn fiets en peddelde de 12 kilometer naar Lelystad. En niet voor niets!

IJsvogel Oostvaardersveld 1

In tegenstelling tot de vorige serie scheen de zon nu volop. Hard licht dus, maar ook felle kleuren. Af en toe dook de ijsvogel het water in en één keer kwam hij tevoorschijn met de larve van een libel.

IJsvogel Oostvaardersveld 2

Een ijsvogel met prooi is altijd een mooi resultaat.

Hoe later op de ochtend, hoe harder het licht. De foto’s worden dan al snel minder mooi. Maar gelukkig heeft ook deze hut een schaduwkant. En als hij daar dan gaat zitten levert dat prachtige pasteltinten op.

IJsvogel Oostvaardersveld 3

Een iets andere belichting levert nog zachtere kleuren op.

IJsvogel Oostvaardersveld 4

Voor mij is dit de mooiste foto van deze serie. Samen met mijn eerste ijsvogelfoto!

19 Reacties

 1. Good posts. Beautiful blog. Congratulations. Welcome see my creations on: http://paintdigi.WordPress.com

  28 november 2016 om 19:16

 2. Heel erg mooie beelden !! Groetjes

  24 november 2016 om 10:18

 3. De laatste twee foto’s zijn mijn favorieten, heerlijk die zachte kleuren.

  Groet Loes

  24 november 2016 om 08:55

 4. Deze foto’s van ijsvogels is echt schitterend om te zien. Ijsvogels hebben felle kleuren. Echt genieten bij jou!

  18 november 2016 om 15:27

 5. Wat een gave serie ! Een prachtig vogeltje is het , jammer genoeg heb ik het (nog) niet voor de lens gehad maar zie het vogeltje wel eens voorbijschieten op het landgoed van Staverden. Vooral de laatste twee zijn supermooi van kleur en het korte, gedrongene van het vogeltje komt hier heel mooi in uit ! Groetjes Adria

  9 november 2016 om 20:18

 6. Een erg fraaie serie van dit zo mooie vogeltje!

  6 november 2016 om 20:31

 7. yemrev

  Gelukkig had je nog een aardig doos vol met oude foto’s op de plank staan. Het blijven mooie vogels om naar te kijken en opvallend hoe verschillend ze kunnen ogen onder uiteenlopende lichtomstandigheden. Hopelijk mag je snel weer met de vierwieler op stap.
  Groetjes, Dick

  3 november 2016 om 20:12

  • Ik mag sinds twee weken weer rijden. Net op tijd om de herfstbossen in te gaan 🙂

   3 november 2016 om 20:17

   • yemrev

    Das mooi nieuws! Doe je wel voorzichtig met die vallende blaadjes op de weg?

    3 november 2016 om 20:20

 8. Pracht serie van het ijsvogeltje René.
  Groetjes Tinie

  3 november 2016 om 15:42

 9. ijsvogeltjes blijven geweldig om te fotograferen, en gelukkig gaat het nu goed met de ijsvogelpopulatie waardoor de fotokansen steeds groter worden. Ik vind de voorlaatste foto het mooist, het licht is daar heel zacht , het vogeltje vind ik daar net wat mooier uitkomen als op de laatste foto.

  3 november 2016 om 14:01

 10. Hoi René,
  IJsvogels blijven boeien. Soms uit zich dat in schitterende platen, andere keren gaat het vooral om de beleving. Je geeft ons hier van beide wat. Mooie serie.
  Groet, Kees

  3 november 2016 om 08:40

 11. Wat een heerlijke reeks René.Ik kan er geen uitkiezen vind ze allemaal zo mooi..Zelf nog nooit 1 kunnen fotograferen maar wie weet ,lukt het wel eens.

  2 november 2016 om 21:27

 12. Leo

  Prachtige serie…hier hebben we geen hut voorhanden….ik moet toch weer eens aan de slag om wat camouflage materiaal te verkrijgen. Ze zitten er wel…ik hou hoop op de eerste.

  2 november 2016 om 20:21

 13. Werkelijk prachtig, René!!
  Je hebt de IJsvogel heel mooi weergegeven… vooral die laatste. 🙂
  Groetjes van Anna

  2 november 2016 om 20:08

 14. Op de foto in het donker lijkt het beestje zelfs heel andere kleuren te hebben gekregen, zo zag ik een ijsvogel nog niet eerder.
  Ik vind de hele serie om van te smullen met de één na laatste als toppertje.

  2 november 2016 om 18:26

 15. Leuk dat je ook je eerste foto van de ijsvogel laat zien. Kan me nog goed herinneren hoe trots ik was op mijn eerste foto’s met mijn eerste spiegelreflex 🙂 Prachtige serie verder René

  2 november 2016 om 18:06

 16. Ik spreek geen voorkeur uit, René, ik vind het gewoon weer een jaloersmakend mooie serie. Het is mij mog altijd maar één keer gelukt om een ijsvogel te kieken, en die zat nog veel te ver weg ook. Maar de aanhouder wint, eens zal het lukken … 🙂

  2 november 2016 om 16:20

 17. Prachtig, René

  2 november 2016 om 13:58

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.