Herfst

7 december 2016

***Voor een grotere en scherpere weergave even de foto’s aanklikken!***

Nu de winter haar eerste speldenprikken heeft uitgedeeld is het tijd om de herfstperiode af te sluiten. Hoewel ik minder dan gepland de bossen in ben geweest, heb ik toch een aantal keren kunnen genieten van de kleuren en geuren van de herfstbossen. In dit blog de foto’s die dat opleverde.

Door een lange droge periode kwam het paddenstoelenseizoen laat en langzaam op gang. De eerste poging in het Oostervaardersbos leverde dan ook maar één foto op: Deze inktzwam.

Inktzwam

Op de één na laatste dag van oktober, tijdens familiebezoek in Drenthe, had ik meer succes. In het Kyllotsbos in Smilde kwam ik een aantal mooie exemplaren tegen. Ik ben niet zo goed in het geven van de juiste soortnaam, maar ik denk dat dit een oorzwammetje is. Als het een andere soort is hoor ik het graag.

Oorzwammetje

De volgende meen ik wel zeker te weten: een witte kluifzwam. Het was een behoorlijk groot exemplaar. Ziet er een beetje uit als een modern beeldhouwwerk. De natuur maakt zijn eigen kunst!

Witte kluifzwam

Zoals ik in een eerder blog (Spelen met licht) al vertelde mag tegenwoordig ook de lensbaby mee op pad. En als je hem dan toch mee hebt, kun je hem net zo goed ook gebruiken. Dus heb ik nog even gespeeld met dit creatieve lensje. Voor mij is de moeilijkheid om het effect van de lens subtiel toe te passen in de foto. Je mag zelf beoordelen of dat gelukt is bij onderstaande foto’s.

Al met al een veel grotere oogst dan de eerste keer. En op het eind kwam ik ook nog twee piepkleine amethistzwammetjes tegen. Dat blijft toch een heel fotogeniek paddenstoeltje!

Amethiszwammetjes

Twee weken later had ik tijd om er nog eens op uit te trekken. Dit keer naar een plek waar ik nog nooit geweest was: de bossen bij Lage Vuursche. Als ik door zo’n laan met beuken loop doet het me altijd denken aan een kathedraal.

Boslaan Lage Vuusche

Als ik het grote pad verlaat en de kleine paadjes opzoek, vind ik al snel een groepje paddenstoelen. Om een beetje variatie in mijn paddo-foto’s te houden ga ik vandaag eens beginnen met de telelens in plaats van de macrolens. Bij dit groepje levert dat een beeld op van een klein kabouterdorpje in het bos.

Kabouterdorp

Een beetje omgeving er bij geeft gelijk een heel andere foto. Bij de volgende foto heb ik dat nog wat extremer gedaan. De zwammetjes vallen bijna helemaal weg, maar het geeft wel weer hoe klein ze eigenlijk zijn in het grote bos.

Kleine zwammetjes in het grote bos

Had ik al gezegd dat het de hele tijd motregende? Soms gaat het zelfs wat harder. Nee hè? Bij deze dan! Niet echt weer om lekker buiten te zijn. Helemaal niet met deze lage temperaturen. Maar ik moest en zou er op uit. Al te vaak gingen mijn foto-ochtenden niet door de laatste maanden. En regenachtig weer geeft ook weer andere mogelijkheden. Zoals onderstaande foto van regendruppels op een herfstblad.

Druppels op herfstblad

Natuurlijk heb ik niet de hele tijd met mijn ogen de bosgrond afgespeurd. Ook de bomen zijn nu op hun mooist met hun herfstkleuren. Ik waag me nog maar eens aan het fenomeen van beweging tijdens het fotograferen. Sommige fotografen hebben zich er echt in gespecialiseerd. Ik vind de resultaten meestal tegenvallen. Kwestie van smaak denk ik. Zo heel af en toe probeer ik het zelf wel eens. En meestal verdwijnen dan alle foto’s in de digitale prullenbak. Maar vandaag komt er eentje, zij het op het nippertje, door de keuring.

Herfstbibbers

Ik weet niet eens of ik hem nou echt mooi vind, maar het heeft iets waardoor het mij toch aanspreekt.

De mooiste foto van de dag maakte ik aan het eind van de ochtend. Een piepklein zwammetje stond in een holte van een omgevallen boom. Door de donkere achtergrond lijkt het net een schemerlampje.

Lampje in het donkere bos

Hierna ben ik nog één keer op pad geweest voor de paddenstoelen. Maar een nachtvorstje had het aantal behoorlijk gedecimeerd. Toch kwam ik tevreden thuis met één mooie foto.

Plooivlieswaaiertjes

Ik zag een tak op de grond liggen met wat vaalbruine zwammen er op. Niet echt fotogeniek. Maar toen ik de tak omdraaide bleken ze een prachtige onderkant te hebben. Het heet een plooivlieswaaiertje. Mij vertelt door iemand die er veel meer van af weet dan ik. En ze schijnen redelijk tegen de vorst te kunnen.

Hiermee sluit ik de herfst af. Op naar een strenge winter, met veel vorst en sneeuw!

16 Reacties

 1. Een heel sfeervol blog weer van jou, het is wederom Genieten! Groet, Angeniet

  18 december 2016 om 10:14

 2. Leuk om weer een blog van je te zien, heel gevarieerd en de eerste vind ik al heel mooi; prachtige kleuren ! De laan in de bossen van de Lage Vuursche vind ik ook een hele mooie plaat , zo statig en mooi gehouden met niet te veel contrast. Grappig zoals je over de bewogen foto schrijft, heel herkenbaar en bij mij belanden ze ook altijd in de prullenbak. Het plooivlieszwammetje is wel heel apart en volgens mij heb ik die vanmiddag ook nog gezien, morgen toch maar eens terug gaan met de camera. Weer bedankt voor de inspiratie, groetjes Adria

  14 december 2016 om 19:47

 3. Hillechien

  Paar prachtige foto’s

  14 december 2016 om 08:36

 4. yemrev

  Hoi René,
  Het valt natuurlijk niet mee om op paddojacht te gaan als je er nog een fulltime baan bij hebt én daarnaast wat gezondheidsproblemen, Dat heeft aan de andere kant ook weer het voordeel dat je niet zo hoeft na te denken wat je wel of juist niet op je blog wilt laten zien 😉
  Toch een gevarieerde serie met allerlei wilde experimenten. Wat ik van lensbaby-foto’s moet vinden weet ik niet. De eerste vind ik beter dan de tweede, maar geen idee waarom. Telefoto’s van paddo’s kan prima, zeker als ze wat groter zijn. Hier vind ik de tweede foto weer beter dan de eerste: de compositei is nl. erg fraai. De toppers van deze serie vind ik echter nr 2 en – uiteraard – het schemerlampje. Jammer dat de kabouter niet thuis is (zoals op facebook), want dat vond ik wel een vondst.
  Tot slot nog de ‘bewogen’ foto: daar doe je mij geen plezier mee. Ik ga er scheel van kijken en heb de neiging om naar een opticien te gaan. Heb het zelf ook even geprobeerd, maar bij mij gaan ze – tot nu toe – allemaal de prullenbak in.
  Groet, Dick

  9 december 2016 om 18:58

 5. FotoAnna

  Gewoon schitterend, René!!
  Heerlijke reeks om te bekijken…
  Groetjes van Anna 😀

  9 december 2016 om 14:58

 6. Prachtige foto’s!

  9 december 2016 om 09:21

 7. Hoi René,
  Dat kleine spul inspireert telkens weer, al is het vinden van een mooie compositie vaak nog een hele opgave. Je komt hier weer met een mooie serie, met de laatste als mijn favorieten.
  Groet, Kees

  9 december 2016 om 09:12

 8. Gea

  Weer een genoegen om naar te kijken René! Ook ik vind het schemerlampje wel de allermooiste van deze serie, maar de twee kleintjes in het grote bos mogen er ook zijn! Evenals de ‘kathedraal’, erg mooi! De foto’s met de lensbaby gemaakt vind ik ook erg mooi; ik hou erg van de bolletjes in de achtergrond. Jammer hoor dat het herfst seizoen alweer zo goed als voorbij is, maar zoals je al schreef: Op naar de vorst en sneeuw!! Groet Gea

  8 december 2016 om 21:30

 9. Hoi René, ik ben helemaal weg van je schemerlampje. Zó mooi binnen de ronding van de boom. Een intrigerend beeld.
  Hartelijke groet, Corrie

  7 december 2016 om 23:37

 10. Knappe serie weer, René, vooral het schemerlampje en het blad met de druppels vind ik erg mooi.
  Hier in Fryslân zijn we de herfst intussen al vergeten. We zijn al een paar maal ontwaakt in een mooie wit berijpte wereld en gisteren heb ik de eerste schaatsers op natuurijs al kunnen fotograferen.
  Vandaag is de dooi helaas weer ingetreden, maar ik hoop op een mooie winter met flink wat vorst en af en toe een fotogeniek laagje sneeuw.

  7 december 2016 om 21:40

 11. Wauw wat een schitterende serie!

  7 december 2016 om 19:48

 12. Mooie serie René. De op één na laatste opname zie ik als een artistiek kunstwerkje. Steekt met kop en schouders boven de andere uit.

  7 december 2016 om 18:32

 13. Mooie serie

  7 december 2016 om 13:18

 14. Fraaie herfstserie! De foto met wat meer ruimte en de twee kleine paddenstoeltjes in herfstkleur spreekt mij het meest aan.

  7 december 2016 om 12:37

 15. Fijne blog weer. Mooie foto’s en ik steek er altijd wat van op.

  7 december 2016 om 12:13

 16. Heerlijke sfeerfoto’s

  7 december 2016 om 11:51

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.