Een maand in de Oostvaardersplassen

27 januari 2017

***Voor een grotere en scherpere weergave even de foto’s aanklikken!***

Januari loopt op zijn eind en het is tijd om jullie te laten weten wat ik allemaal heb uitgespookt die eerste weken van het nieuwe jaar. Eigenlijk kan ik er heel kort over zijn: ben alleen maar naar de Oostvaardersplassen geweest. Het wordt langzamerhand een traditie voor mij om in januari door de OVP te struinen. Het is natuurlijk ook praktisch als het pas laat licht is en er niet zoveel tijd is op een zondagochtend om in buurt te blijven.

Het weer wisselde sterk, van mist en regen tot vrieskou met een beetje sneeuw en veel rijp. Genoeg mooie omstandigheden om een afwisselende serie foto’s te maken.

Laten we beginnen op een mistige ochtend. Het is stil in de Oostvaardersplassen en ik voel me alleen op de wereld.

OVP mist 1

Ik hou van deze sfeer. De mist maakt de wereld kleiner en intiem. De stilte slechts verstoord door overvliegende ganzen, wiens gegak de stilte slechts benadrukken.

OVP mist ganzen

In de verte doemen de silhouetten van de kale bomen op. Het geeft een surrealistisch tintje aan het landschap.

OVP mist 2

Op de ganzen na blijft het de hele ochtend stil. Een verademing in deze tijd van drukte en lawaai. Van mij mag deze mistdeken wel vaker over het landschap liggen.

OVP mist 3

Maar niet altijd tref je zulke mooie omstandigheden. Tijdens een ander weekend wisselden zon er regen elkaar in recordtempo af. Geen weer om rond te lopen, dus ga ik maar een ochtend in een kijkhut zitten. Op het Oostvaardersveld wordt regelmatig een roerdomp gezien bij een hut en dat is dan ook het doel van vandaag. De roerdomp laat zich nog niet zien, dus vermaak ik me met een ‘doodgewone’ fuut.

Fuut met vis

Even later was ie wat minder gelukkig, toen een plensbui op zijn koppie neerstriemde.

OVP fuut 2

Ondertussen liet de roerdomp zich ook zien. Tussen het riet loerde hij naar het water. Helaas voor mij bleef hij de hele ochtend tussen het riet staan en kwam hij niet uit de dekking. Geen foto van de roerdomp dus. Wel nog één van een aalscholver die dacht een dikke, vette vis gevangen te hebben. Groot was zijn teleurstelling toen het een oud rietblad bleek te zijn.

OVP aalscholver met blad

Dan mag je wel beteuterd kijken.

Op een ander dag was het wat beter weer en kon ik een mooie wandeling maken. Al snel kwam ik twee edelhert hindes tegen met een jong van vorig jaar. En waar de ene moeder gelijk wegliep nadat ze mij had gespot, bleef de ander rustig door gaan met grazen. Ook haar jong bleef rustig staan. Voetje voor voetje schuifelde ik dichterbij. Zo af en toe keek het dier op, maar reageerde verder niet op mijn aanwezigheid. Na een half uur stond ik zo oog in oog met deze prachtige hinde en haar jong.
OVP hinde met jong

Het andere koppel herten kijkt ondertussen vanuit het riet toe en blijft op veilige afstand.

OVP edelherten

Mijn dag is nu al geslaagd! Als ik dan ook nog een slechtvalk in een boom zie zitten en een klein groepje baardmannetjes tegenkom kan de dag helemaal niet meer stuk. De baardmannetjes zitten wel ver in het rietveld en het is een beetje donker weer, maar toch vind ik deze foto wel wat hebben.

OVP baardmannetje 1

Dan komt koning winter aan in Nederland en ook de Oostvaardersplassen kleuren wit. Nog niet eens zozeer vanwege de sneeuw, maar meer door de rijp. Gelukkig kan ik tussendoor even een uurtje vrijmaken om wat foto’s te maken.

De konikpaarden staan met een kudde aan de rand van het water.

OVP konik winter

Maar wat vooral opvalt is de rijp. Stekelige pinnen ijs hebben zich afgezet op alles wat buiten staat. Een simpel hek veranderd daardoor in een abstract kunstobject.

OVP hek met rijp

Maar ook de bomen en struiken zitten onder de rijp. Het levert een witte wereld op.

OVP rijp

Om dit nog eens te benadrukken heb ik volgende foto in high-key gemaakt. Je moet er van houden.

OVP high-key boom

Op mijn laatste foto-uitje van deze maand heb ik een gericht doel: baardmannetjes! Het is prachtig weer vandaag met weinig wind. Ideaal om baardmannetjes te fotograferen. Maar eerst maak ik de zonsopkomst mee.

OVP zonsopkomst

Dan snel door naar de baardmannetjes. Het blijkt een drukte van belang te zijn bij het infocentrum van Staatsbosbeheer. Half schaatsend Nederland is afgekomen op de dichtgevroren plassen van de OVP. Het krassen van schaatsen en het geluid van krakend ijs vult de lucht. Het heeft iets nostalgisch.

Ik geniet er even van voordat ik verder ga op zoek naar de baardmannetjes. Een groep fotografen die een stuk verder staan bij de rietkraag verraden waar ze zitten. Ik sluit me bij ze aan en geniet van het typische geping dat de vogels laten horen. Het mannetje heeft een kenmerkende zwarte snor. Eigenlijk zouden ze snorremannetjes moeten heten in plaats van baardmannetjes.

OVP baardmanntjes 3

Ik maak vele foto’s die ik niet allemaal hier kan laten zien. Hieronder een kleine selectie.

Als laatste nog een grote foto van het vrouwtje. Dit vind ik persoonlijk de mooiste van al mijn baardmanfoto’s.

OVP baardmannetje 2

Al met al is het een heel verhaal geworden. Het was een prachtige afwisselende maand met veel mooie ontmoetingen en prachtige omstandigheden. Er zijn momenten dat ik niets moet hebben van de Oostvaardersplassen en ik het maar een naargeestige omgeving vind. Maar als het weer meewerkt is het een prachtig gebied waar je als natuurliefhebber je hart op kunt halen.

16 Reacties

 1. Wat heb je weer een prachtig blog gemaakt! Je baardmannetjes zijn werkelijk fabuleus mooi, het was wederom genieten! Hartelijke groet, Angeniet

  2 februari 2017 om 09:50

 2. prachtig blog, wat is dat genieten als je dit soort momenten kan meemaken en vastleggen. de herten, de prachtige witte wereld en de baardmannetjes. Ook de foto van de konikspaarden in het winterse landschap vind ik geweldig.
  Hopelijk gaan we later in februari toch ook weer wat van dit soort winterweer krijgen.
  groetjes Ghita

  29 januari 2017 om 14:58

 3. Een mooi verslag René. De wisselende omstandigheden zorgen in ieder geval voor veel variatie in sfeer. Het intieme van de mist komt in de beelden goed over. Het bijzondere van de rijp laat je bij het hek prachtig zien. Het was betoverend mooi met de ruige rijp. Baardmannetjes fotograferen blijft bij mij nog steeds een wens. Jij hebt er een aantal knappe beelden van kunnen maken.
  Groet, Kees

  29 januari 2017 om 10:41

 4. Jan Voskuil

  zeer geslaagde serie de mooiste vind ik de eerste baardmanfoto

  29 januari 2017 om 08:49

 5. Hai René,

  Een mooi en fijn beeldverslag van een steeds troostelozer gebied naar mijn mening.
  En dat voor een gebied met zoveel potentie.
  Mooie foto van het hek. Heel goed gezien. Mooie plaat ook van de vliegende ganzen.
  De baardmannetjes zijn natuurlijk helemaal top. Heerlijke vogeltjes om te fotograferen.
  Super gedaan.

  Groet,
  René

  28 januari 2017 om 21:19

 6. Wat een heerlijke plaatjes laat je weer zien ! De “mistige ” maar ook de baardmannetjes vind ik heel erg fraai en natuurlijk de konikspaarden; een mooi winters beeld zo ! Topper voor mij is de high key foto, in hele mooie tinten gehouden, ik houd hier wel van, groetjes Adria

  28 januari 2017 om 19:38

 7. Mooie foto’s

  28 januari 2017 om 15:45

 8. Voor jouw doen een hele lange serie, maar de moeite waard! De mistfoto’s zijn zo heerlijk minimalistisch en mystiek, mooi hoor.
  De aalscholver is erg komisch 😉
  Hek met ruige rijp prachtig en strak!
  Eigenlijk zijn het allemaal prachtige foto’s alleen de tweede fuut vind ik wat minder, beetje saai en de foto met pad en hekken vind ik ook wat minder vergeleken bij de andere foto’s.

  Groet Loes

  28 januari 2017 om 14:43

 9. voor mij is de close-up van de aalscholver super René. En high-key in winterlandschap is helemaal mijn ding

  28 januari 2017 om 10:54

 10. Wat een gevarieerde reportage is het geworden René.Mist,rijm,regen,vorst.Winterwonderland ten top en heel wat mooie geslaagde portretten van figuranten uit de dierenwereld.Kan echt geen voorkeur uitspreken

  27 januari 2017 om 23:08

 11. Mooie serie weer, René.
  Het mistige weer heeft je lekker sfeervolle foto’s in het rietland opgeleverd. Verder springen de knappe foto’s van het baardmannetje in het oog, heel mooi.
  Van de wit berijpte wereld heb ik hier ook volop genoten. Wat mij betreft had het nog wel een maandje winters mogen blijven.

  27 januari 2017 om 22:06

 12. yemrev

  Hoi René,
  ik denk dat de beleving van elk natuurgebied staat of valt met de omstandigheden. Ik loop soms ook dagen door de AWD dat ik denk ‘wat een dooie boel, er is hier niks te beleven’ en dan ineens is er ruige rijp en is alles anders. Goed gezien dat berijpte hek, echt top. Ook ben ik lichtelijk jaloers op je baardmannen. Ik kan ze maar niet vinden, maar daar moet in februari verandering in komen.
  Groetjes, Dick

  27 januari 2017 om 21:15

 13. Agnella Aarden

  Prachtig!

  27 januari 2017 om 20:33

 14. Prachtig blog! Ik heb genoten!

  27 januari 2017 om 19:45

 15. Prachtige serie

  27 januari 2017 om 19:22

 16. Prachtige foto’s René, de 1 nog mooier dan de ander.
  Kiezen doe ik dan ook niet ;-))
  Fijn weekend, groetjes Tinie

  27 januari 2017 om 19:12

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.