Vrolijke voorjaarsbloeiers

29 maart 2017

***Voor een grotere en scherpere weergave even de foto’s aanklikken!***

Lente!!!!!!!! Het is dan toch weer gebeurd: na een, niet zo’n heel bijzondere, winter is het lentegevoel in volle hevigheid uitgebarsten. En ik moet zeggen dat ik er wel aan toe was. De winter wilde, op een paar speldenprikjes na, toch niet echt van de grond komen. Dan maar liever een warm lentezonnetje en kleurige bloemetjes die overal hun kopjes boven de grond uitsteken. En dus trek ik er op uit om al dat moois vast te leggen.

Eerst stop: kasteel Staverden. Samen met mijn zus gaan we de vele krokussen proberen creatief in beeld te brengen. Na een lange winter duurt het altijd weer even om de slag van macrofotografie te pakken te krijgen. De eerste serie foto’s verdwijnen dan ook allemaal in de prullenbak. Maar gaandeweg de ochtend gaat het steeds beter.

Het zonnetje schijnt inmiddels over de bomen heen en verlicht de bloemetjes met zacht voorjaarslicht. Ideaal om een tegenlichtopname te maken. Ik vind het leuk hoe je de stamper en meeldraden als schaduw achter het bloemblaadje ziet.

Ook mijn zus is lekker bezig en samen hebben we een heerlijk foto-ochtendje met lekker voorjaarsweer.

Ik heb voor het eerst een wit parapluutje mee. Daarmee kun je het bloemetje in de schaduw zetten als het licht wat te hard wordt later in de morgen. Het levert mooie zachte kleuren op.

Naast de krokussen besteed ik ook nog even wat tijd aan de sneeuwklokjes. Bij de meesten is het mooiste er al vanaf, maar ik vind nog een paar die er nog fris bijstaan.

En om eens gek te doen maak ik ook eens een zwart-wit foto van deze bloemetjes. Het heeft wel wat vind ik.

Tot zo ver mijn eerste pogingen van 2017 met de voorjaarsbloeiers.

Een paar weken later trek ik er weer op uit. Nu leidt de reis me naar landgoed Amelisweerd bij Utrecht. Doel voor vandaag: bosanemoontjes. Dat is zo’n beetje de koningin onder de lentebloemen. Erg fotogeniek en daarom zeer in trek bij natuurfotografen. Ik verwacht dan ook een drukke dag in het bos. En ik weet dat er vandaag een fotoworkshop wordt gegeven. Om de drukte voor te zijn ga ik dus (weer) vroeg op pad. En dat heeft nog een voordeel. Ik kan zo de bloemetjes fotograferen in het eerste warme zonlicht.

Ik vind het altijd weer leuk om zo met het licht te ‘spelen’. Als je namelijk de andere kant op fotografeert krijg je een heel andere sfeer in je foto.

Ook mooi!

Maar snel zoek ik het warme licht weer op. Het duurt namelijk maar heel kort en daarna is de zon te fel om nog zulke foto’s te maken. Na veel proberen, van plek veranderen, kijken en de camera in allerlei posities te houden lukt het me om een feeëriek sfeertje te creëren.

Inmiddels wordt het steeds drukker en ook de workshopgroep is gearriveerd. Het is wel grappig om dat zo van een afstandje te aanschouwen. Toevallig ken ik de workshopleider via Facebook en het is altijd leuk om iemand dan live in het veld te ontmoeten en even een praatje te maken.

Ik laat de groep voor wat ie is en kijk nog verderop in het bos. Net als ik denk om weer naar huis te gaan, vind ik nog een leuk plekje met een paar fraaie exemplaren. En dus duik ik weer plat op de buik naast de bloemetjes. Ondertussen de commentaren horend van de wandelaars die in steeds grotere getale langslopen. De meesten vragen zich af wat er nou zo bijzonder is aan die kleine witte bloemetjes. Als ze me daar over aanspreken laat ik meestal één van mijn foto’s zien. Dan weten ze gelijk waarom er zoveel fotografen bezig zijn in het bos.

Ook nu heb ik mijn witte parapluutje gebruikt. Die behoort vanaf nu tot mijn standaard uitrusting. Met nog een laatste foto sluit ik dit blog over de voorjaarsbloeiers af. Ik vond het weer heerlijk om met de macrolens in de weer te zijn. En dat zal alleen nog maar meer worden de komende tijd!

Bedankt voor je belangstelling en tot mijn volgende blog.

13 Reacties

 1. Bosanemoon foto’s in overvloed en toch blijft het boeien, je hebt een hele mooi serie gemaakt op Staverden maar ook de volgende bij Amelisweerd met het prachtige ochtendlicht, supermooi zijn ze ! Een parapluutje is dus toch wel een aanrader, bedankt voor de tip , groetjes Adria

  14 april 2017 om 10:59

 2. Je hebt de bloemetjes mooi kleurrijk en sfeervol gefotografeerd Rene.
  Mooi om te zien, stuk voor stuk.
  Groetjes Tinie

  6 april 2017 om 19:18

 3. Mooi blog, met alle lentebodes bij elkaar, sneeuwklok, krokus en bosanemoon. Altijd weer genieten van deze bloemetjes. De krokusfoto’s vind ik het mooist.
  Groetjes Ghita

  2 april 2017 om 19:27

 4. Eindelijk lente, heerlijk! Je beelden zijn wederom zeer de moeite waard! Groet, Angeniet

  2 april 2017 om 09:01

 5. De winter was behoorlijk saai en gelukkig is die voorbij. Overal leven om ons heen doet de zin weer opborrelen. De voorjaarsbloeiers spreken tot de verbeelding. Foto 2 toch lichtelijk mijn favoriet maar ook de anemoontjes, vooral het feeërieke plaatje komt er dicht bij in de buurt.

  31 maart 2017 om 11:45

 6. Prachtige’ collectie lentebloeiers

  29 maart 2017 om 23:56

 7. Dit is puur genieten!!!!

  29 maart 2017 om 22:04

 8. weer uitstekend met het juiste licht gewerkt René. Foto 2 zo mooi transparant. Foto 8 ook super maar eigenlijk is de hele serie goed geslaagd

  29 maart 2017 om 20:16

 9. Prachtige foto’s! Als ik dat zo toch ook eens kon..

  29 maart 2017 om 19:28

 10. That's me

  Prachtige foto`s Rene…

  29 maart 2017 om 15:27

 11. Fijne lentefoto’s, René. En altijd leuk om je blog en tips te lezen.

  29 maart 2017 om 12:32

 12. Zo’n wit parapluutje is inderdaad fantastisch, ik gebruik hem erg vaak.
  Heerlijke voorjaarsserie, een lust voor het oog.
  De tweede krokus in het warme licht vind ik een van de mooiste en bij de eerste sneeuwklokjes spreekt het me aan dat je wat meer afstand genomen hebt.

  Groet Loes

  29 maart 2017 om 12:32

 13. yemrev

  Macrofotografie blijft toch wel één van de leukere takken van sport in deze sector. Zeker dat spelen met licht is erg leuk om te doen. Opvallend is dat je tegenlichtfoto’s mij het meeste aanspreken, zeker in het warme ochtendlicht. Het nadeel van zo vroeg op pad is dat de anemoontjes nog niet open staan. Dat ondervond ik afgelopen week ook.
  Ik ga ook maar eens op zoek naar een klein handzaam wit pluutje.
  Groet, Dick

  29 maart 2017 om 10:40

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.