Lauwersmeer

14 april 2017

***Voor een grotere en scherpere weergave even de foto’s aanklikken!***

Vandaag staat de eerste excursie van VNF-Nijkerk in dit jaar gepland. Met z’n tienen gaan we het Lauwersmeergebied verkennen. Ter plekke bij de Ezumakeeg verdelen we ons over de vijf auto’s, zodat iedereen goed zicht heeft op de rietkragen. Ik zeg expres rietkragen, want vogels laten zich bijna niet zien. Heel af en toe vangen we een glimp op van een rietgors. Maar de gewenste blauwborsten zijn in geen velden of wegen te zien.

Na anderhalf uur speuren verzamelen we ons weer en besluiten we naar de andere kant van het gebied te gaan. Voor de echte vogelaars wordt er een kleine omweg gemaakt langs de zeldzame bonte kraai en de beflijsters die in het gebied zijn waargenomen. Voor mij iets minder interessant omdat ze buiten bereik van de camera blijven. Ik vermaak me even met de konikpaarden. Deze twee tieners oefenen alvast voor als ze later groot zijn.

Hierna wordt iedereen weer losgelaten en spreken we af elkaar bij het visrestaurant in de haven van Lauwersoog weer te ontmoeten. We komen langs een stuk riet waar bruine kiekendieven nestelen. We parkeren de auto in de berm en al snel stijgt een kiekendievenman recht voor ons op uit het riet. Soms heb je mazzel! Hij vliegt over de auto en haalt nestmateriaal. Dit is echt genieten!

Luuk, die bij mij in de auto zit, spot drie kiekendieven. Anderen hebben er zelfs vijf gezien. De show speelt zich af vlak voor onze neus en de camera’s ratelen dan ook lekker door. Om niet de hele blog te vullen met kiekendieffoto’s hier een kleine galerij.

Na zo’n drie kwartier is de voorstelling voorbij en verdwijnen de vogels steeds verder uit het zicht.

We hebben nog tijd om naar de hut bij het Jaap Deensgat te gaan. Helaas is het ook hier erg stil wat vogels betreft. De natuur laat zich niet dwingen en dat is maar goed ook. Tijd voor lunch! Ik denk dat de voorraad kibbeling wel zo’n beetje op was in het restaurant nadat wij langs gekomen zijn. Iedereen geniet van deze delicatesse. Na de lunch wordt het middagprogramma vastgesteld.

Eerst nog even kijken wat er in de haven te zien is. Aan de waddenkant van de dijk scharrelen wat steenlopertjes rond op zoek naar een lekker maaltje. Eén exemplaar vond waar hij naar op zoek was.

Het verbaast me hoe tam deze soort is. Ook toen ik ze tegenkwam in IJmuiden kwamen ze heel dichtbij. Een andere steenloper had wat visafval gevonden op het haventerrein. Ik kon er rustig op een tiental meters naast gaan liggen om een foto te maken vanuit een laag standpunt.

Tot zo ver de haven van Lauwersoog. We gaan naar de dijk om het wad bij laag water te kunnen fotograferen. Ik kan het niet echt vinden. Uiteraard maak ik foto’s, maar de juiste compositie krijg ik niet voor elkaar. Gelukkig bieden de schapen op de dijk ook nog wat fotomogelijkheden.

We maken ons rondje Lauwersmeer af door af te sluiten op ons beginpunt. De hut aan de Ezumakeeg is de laatste stop van vandaag. De meeste van de groep houden het na een lange dag al snel voor gezien. Ik kan nog even blijven omdat ik rechtstreeks van huis hier naar toe ben gereden en dus geen carpoolmaatjes heb. En dat is een mazzeltje, want opeens wordt het licht erg mooi. Een paartje krakeenden geeft in dit mooie licht een poetsshowtje weg.

Het is altijd leuk om dan de vreemde houdingen die ze aannemen tijdens het poetsen te vangen in een foto. Hierboven staat het mannetje, maar het vrouwtje deed ook haar best.

Een andere soort die redelijk dicht bij de hut komt zijn de bergeenden. Lastig te fotograferen door het wit en het zwart in het verenkleed. Moeilijk om beide goed te belichten. Ik waag toch een poging.

Zoals je kunt bedenken ben ik blij dat ik nog even ben blijven hangen. Ik sluit dit verslag af met een groepje scholeksters die langs kwamen vliegen. Je moet even wat geluk hierbij hebben dat ze allemaal een leuke houding aannemen en mooi verdeeld zijn.

Al met al een geslaagde dag. Met voor mij als hoogtepunt de bruine kiekendieven en een mooie afsluiting in de kijkhut.

12 Reacties

 1. Leuke gevarieerde serie, veel te zien daar. Mooi standpunt bij de schapen met lammetjes. Heerlijke serie

  7 mei 2017 om 16:39

 2. Mooie kiekendieven , heel gaaf om ze zo vast te leggen ! De laatste foto’s zijn ook mooi geworden waarschijnlijk ook mede door het mooie licht, een mooie blog weer, groetjes Adria

  21 april 2017 om 20:03

 3. Hoi René,
  Je hebt er heel wat voor moeten doen, maar je hebt wel prachtige beelden van de kiekendief kunnen maken. Samen met de krakeend vind ik dit de toppers van deze toch al mooie reeks.
  Groet, Kees

  21 april 2017 om 10:08

 4. Pas terug van enkele dagen kamperen in Luxemburg en nu proberen de achterqstand in te lopen.Heel mooie reportage waar ik heel hard heb van genoten.Pr

  21 april 2017 om 00:26

 5. De serie van de Kiekendief springt er voor mij uit, gaaf!

  Groetjes Loes

  19 april 2017 om 09:24

 6. Bruine Kiekendieven zien we in Limburg niet vaak, erg mooi je foto’s en al die anderen zijn wat mij betreft ook prachtig. Wat is een Krakeend toch bedeeld met een slechte naam, ze zijn zo mooi getekend.

  15 april 2017 om 21:22

 7. Pracht foto’s Rene en wat mooi die kiekendief en dan nog wel 5 tegelijk in de lucht.
  Dat is boffen.

  Fijne paasdagen, groetjes Tinie

  15 april 2017 om 19:05

 8. Knappe serie weer, René, vooral de foto’s van de kiekendief vind ik prachtig.
  Het gaat helaas nog steeds niet goed met die ellendige aandoening van mij. Mijn dagen worden nog steeds getekend door pijn. Binnenkort zal ik weer eens een stukje over die pijn, strijdlust en steeds weer vervliegende hoop schrijven. Maar zo vlak voor Pasen maak ik eerst toch even een rondje door weblogland om wat mensen te bedanken voor de meelevende reacties in de laatste maanden. Ook jouw reacties worden elke keer zeer gewaardeerd. Bedankt daarvoor en prettige Paasdagen gewenst!

  15 april 2017 om 16:15

 9. yemrev

  Ik heb toevallig van de week voor het eerst ook bruine kiekendieven zien vliegen. Mooie vogels en lekker groot. Toch is het mij niet gelukt er – vanuit een auto – meer dan een bewijsplaatje van te maken. Ben dus best een beetje jaloers op jouw foto’s 😉 Dan is zo’n steenlopertje inderdaad een ander verhaal.
  Jammer dat je de blauwborst niet bent tegen gekomen. Is toch best een eind rijden, maar gelukkig waren er goede reserves.De belichting van de bergeend en de scholeksters is je goed gelukt (hoewel het wit op het randje is …). Het is en blijft een moeilijk vak.
  Groetjes, Dick

  14 april 2017 om 22:58

 10. prachtige reportage met mooie foto’s geïllustreerd

  14 april 2017 om 16:56

 11. Prachtige reeks, René!
  Geniet-groetjes van Anna

  14 april 2017 om 11:26

 12. Foto 2 vindt ik een beetje rommelig met wat afgehakte koppen en konten maar dat is dan ook het enige miepje in deze verder fantastische serie. De foto’s van de opvliegende roofvogel met nestmateriaal zijn echt super en verdienen eigenlijk een op zichzelf staand item net zoals de poetsende krakeenden. Heel uniek

  14 april 2017 om 11:05

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.