Oranjetipjes

20 mei 2017

***Voor een grotere en scherpere weergave even de foto’s aanklikken!***

Van half april tot half juni kun je één van de leukste vlindertjes van Nederland zien rondfladderen: het oranjetipje. Het is een echte lentevlinder en veroorzaakt dan ook bij menig natuurfotograaf lentekriebels. Ook ik ga dit jaar weer een ochtend op pad om dit kleine vlindertje te zoeken. En zoeken is het, maar daarover later! Omdat je ze het beste ’s ochtends vroeg kan fotograferen, dan zitten ze nog stil namelijk, sta ik weer eens om zes uur op zondagochtend naast m’n bed. Wat een hobby!

Ik rij naar een gebied met heel veel pinksterbloemen. Dat is de waardplant van deze vlinder en daar kun je ze dus vinden. Daar sta je dan. Een veld met duizenden bloemen en op zoek naar een vlindertje van een centimeter of twee. Ik loop langs de randen van het veld en scan met mijn ogen elk bloemetje af. De zon komt op en ik heb nog geen vlindertje gevonden. Maar ik hou mezelf voor dat de aanhouder wint. Maar na drie kwartier zoeken zonder resultaat begint de moed me toch een beetje in de schoenen te zakken. Zou het dan toch niet lukken vandaag? Niet dat dat de eerste keer zou zijn, maar leuk is het niet.

Maar dan, na bijna een uur, EINDELIJK! Twee mooie groene ogen kijken me aan vanuit de diepte.

Het is een vrouwtje. Geheel volgens de ‘regels’ hangt ze aan een pinksterbloem. De oogjes nog nat van de dauw. Wat een lekker gevoel om dan toch je doel te vinden. Natuurlijk neem ik lekker de tijd om deze schoonheid op de gevoelige plaat te zetten.

Op deze foto kun je mooi de gemarmerde onderkant van de vleugels zien. Ik probeer nog een andere achtergrond te krijgen door om de vlinder hen te draaien en te kijken hoe het beeld in de zoeker veranderd. Ik kom hier op uit.

Mooi diertje toch? Het ontbreken van de oranje vlek aan de binnenkant van de vleugel verteld me dat het een vrouwtje is. Na de foto’s kijk ik even om me heen en tot mijn grote verrassing zie ik op een meter of drie een paartje hangen tussen de bloemen. Wat een mazzel! Zo loop je een uur te zoeken en zo zie je ze vlak voor je neus hangen. En nog wel een parend paartje. Voor mij een primeur.

Ik ga nu helemaal los om dit stelletje zo mooi als mogelijk in beeld te brengen. Dat hebben ze wel verdiend.

Je ziet de oranje vlek van het mannetje doorschijnen op de achtervleugel. Als ik dit op de display van mijn camera zie verschijnen, kun je je voorstellen dat ik er erg vrolijk van word.

Ook nu kijk ik of er vanuit een ander standpunt nog een mooie foto gemaakt kan worden. Dat lukt. Heel anders van sfeer dan bovenstaande foto, maar minstens zo mooi. Ik heb het geluk dat ze op een mooi gebogen bloemetje zitten.

Al met al is het een geweldige ochtend geworden. Ik zal nog dikwijls nagenieten van deze foto’s.

10 Reacties

 1. Pingback: Het macroseizoen is begonnen | René Vos natuurfotografie

 2. Wat een feestelijke serie. In fotografisch opzicht was het voor mij helaas een verloren voorjaar. Ik heb geen oranjetipje zien fladderen dit jaar, om over fotograferen maar te zwijgen …

  2 juli 2017 om 16:02

 3. Mooi serie, gewoon een pracht om te zien .

  1 juni 2017 om 17:36

 4. De foto’s zijn stuk voor stuk schoonheden. Het hangend paartje was wel bij uitstek een mogelijkheid om heel mooie macro’s te schieten, dat had ik me toch niet aan mijn neus voorbij laten gaan.

  23 mei 2017 om 00:14

 5. Het is weer genieten van je foto’s! Groet, Angeniet

  22 mei 2017 om 07:52

 6. Werkelijk mooie sfeerfoto’s van de oranjetipjes

  22 mei 2017 om 02:04

 7. Super Rene, je bent niet voor niks vroeg uit de veren gekomen ;-))
  Pracht foto’s waarvan ik de laatste twee bijzonder mooi vind.
  Groetjes Tinie

  20 mei 2017 om 20:58

 8. Dit is genieten van de schoonheid van de natuur EN van je foto’s!

  20 mei 2017 om 19:48

 9. Weer een lust voor het oog, René, deze plaatjes …

  20 mei 2017 om 18:11

 10. absoluut goed gefocust op foto 1 maar wel veel afleiding van waarom het gaat in deze foto. Verder een prachtige reeks waarbij ik het bokéh in foto 4 helemaal super vindt

  20 mei 2017 om 10:17

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.