Balgzandpolder 2: De vaste gasten

6 juni 2017

***Voor een grotere en scherpere weergave even de foto’s aanklikken!***

In mijn vorige blog heb ik jullie alles laten zien van de tureluurs die, begin mei, de hele dag voor de fotohut in de Balgzandpolder rondhingen. Daarnaast waren er nog meer vaste gasten. Die wil ik jullie in dit blog laten zien.

De eerste vogel die ik fotografeerde was een kluut.

Meestal bleven ze wat verder weg, maar zo af en toe kwamen ze het strandje op. Wat zijn het toch sierlijke vogels! Maar wel lastig belichten met dat zwart en wit. Later op de dag kon ik ook nog een ‘mooie’ actiefoto van hem of haar maken.

Maar zoals gezegd: meestal bleven ze wat verder weg. En foerageerden ze in het ondiepe water.

Veel klutenfoto’s van deze dag lijken dan ook op elkaar, dus laat ik het hierbij.

Een andere vaste klant was de oeverloper. Die deed zijn naam echt eer aan. De hele dag liep ie heen en weer langs het water. Onvermoeibaar zoekend naar iets eetbaars.

Dit was één van de weinige momenten dat hij even stil stond. Wat een zenuwenlijder is het zeg! Continue in beweging. Maar wel erg leuk om dan net dat ene moment te pakken met je camera. De volgende foto vind ik leuk omdat hij recht op me af komt lopen en door het windje in de rug waardoor zijn veren opwaaien.

Even later loopt hij nog even over het hogere gedeelte van het eilandje dat voor de hut ligt. Door de begroeiing krijg je een net wat andere foto.

Ik vind het een prachtig vogeltje.

De minst verlegen vogel van de dag was de witte kwikstaart. Net als de oeverloper de hele dag door aan het scharrelen voor de hut. En bij verschillende gelegenheden te dichtbij om nog te kunnen scherpstellen.

Zo af en toe vloog hij op om van het ene eilandje naar het andere te vliegen. Een afstandje van een paar meter. Dick en ik gaven onszelf de opdracht om hem vliegend vast te leggen. En dat bleek net zo lastig als gedacht. Vaak zag je nog net een  stukje staart of poten in het hoekje van de foto, en minstens net zo vaak alleen lucht en water. En als je al op tijd reageerde en de hele vogel in beeld kreeg was die niet scherp. Maar tussen al die prullenbakwaardige foto’s zat één lucky shot. In het hoekje van de foto een min of meer scherpe witte kwik. Door dat stukje uit de foto te snijden kreeg ik toch nog een acceptabele foto.

Een vogel die je veel ziet in de weilanden en bekend staat als weidevogel komt ook veel voor bij het wad. Ik heb het over de kievit. Hij gaf ons een mooi uitzicht op het badritueel.

Na het bad moet je natuurlijk even je veren uitschudden.

Aan het eind van de dag kon ik de kievit nog fotograferen in een omgeving die, in ieder geval voor mij, meer overeenkomt met de habitat die we van hem gewend zijn: in het gras.

Hiermee sluit ik blog 2 van deze prachtige huttendag af. In het volgende blog laat ik nog wat incidentele gasten zien en de eenden en ganzen.

 

 

10 Reacties

 1. prachtige serie, dit lijkt mij een heerlijke hut om eens heen te gaan, alleen voor mij te ver weg om met OV te bereiken. Maar hij staat op mijn lijstje, wie weet volgend jaar. Mooie foto’s van de kluut, en de oeverloper kwam lekker dichtbij, dat is toch het voordeel van zo’n hut. groetjes Ghita

  25 juni 2017 om 12:36

 2. Prachtige foto’s Rene.
  Groetjes Tinie

  11 juni 2017 om 19:01

 3. Wat een elegante vogels zijn het toch de kluuten en heel mooi vastgelegd ! Ook de kievitfoto’s vind ik top , de laatste vind ik het mooist door de softe achtergrond. Een mooie blog, groetjes Adria

  9 juni 2017 om 12:33

 4. Hoi René,
  De hele serie mag er zijn maar foto 2 van kluut en foto 2 van de oeverloper springen er voor mij bovenuit. De vliegende kwik is een knappe prestatie; dat het beeld uitgesneden is verandert daar niets aan.
  Groet, Kees

  8 juni 2017 om 18:48

 5. Prachtig. Echt super mooie foto’s!

  8 juni 2017 om 15:52

 6. Wit en toch steekt het af op wit bij de kluut, erg knap en mooi. De hele serie haarscherp en leuk om te zien. De strandloper ook, die op je af komt lopen is een toppertje wat mij betreft.

  8 juni 2017 om 12:13

 7. yemrev

  Mooie platen weer. De shitkluut is een voltreffer en de vliegende kwikstaart toch ook wel!
  Groet, Dick

  7 juni 2017 om 11:27

 8. Ik heb vorig jaar ook een dag in deze hut gezeten dus je foto’s zijn een feest van herkenning, erg leuk om te zien.
  Complimenten voor de belichting en scherpte, stuk voor stuk prachtplaten!

  Groet Loes

  7 juni 2017 om 08:25

 9. zoals gewoonlijk weer prachtig fotowerk. Foto 1 zoooooww mooi in wit op wit

  6 juni 2017 om 20:30

 10. Prachtige foto’s van deze polderminnende vogels.Knap fotowerk René

  6 juni 2017 om 19:29

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.