Het steenuiltje

1 juli 2017

***Voor een grotere en scherpere weergave even de foto’s aanklikken!***

Een paar weken geleden kreeg ik de mogelijkheid om met een collegafotograaf mee te gaan naar een boerenerf om steenuiltjes te fotograferen. Die kans greep ik natuurlijk met beide handen aan. Hij heeft daar al jaren een plekje ingericht om ze te fotograferen. Vanuit een schuiltentje zijn ze goed te bekijken op de voerplek.

Bij zonsopkomst werd ik verwacht en met wat geluk hebben we een uur of twee om te genieten van deze kleine uiltjes. Het is bijna windstil en onbewolkt. Het belooft een stralende dag te worden. Om ongeveer kwart over zes zien we het uiltje voor het eerst. In een boom wat verder weg overziet hij het erf. Even later komt ie wat dichterbij.

Heel voorzichtig gaat hij uiteindelijk naar één van de voerplekken met meelwormen. Een mooi plekje om hem te fotograferen.

Het is nu half zeven, maar je ziet dat het zonlicht al erg fel is. Maar mij hoor je niet klagen hoor. Wat een prachtige vogel is het!

Na het eten gaat hij weer terug naar het eerste plekje wat verder weg op het erf. Eigenlijk niet zo erg, want zo’n foto met de uil wat kleiner in beeld vind ik ook wel mooi. Geeft ook wat beter aan hoe klein ze eigenlijk zijn.

Het uiltje vliegt weer op en gaat na wat omzwervingen recht boven ons zitten. Niet het meest ideale plekje, maar met wat kunstgrepen kan ik hem toch in beeld krijgen.

Graag zou ik hem nu nog wat dichterbij willen hebben om ongeveer half acht gebeurt dat ook. Hij landt op de dichtstbijzijnde voerplek. Na wat gestoei met de belichting door het felle zonlicht kan een paar mooie foto’s maken. De plek is zo ingericht dat het voer buiten beeld blijft. De bakjes zitten namelijk achter de stammen.

Je kunt op alle foto’s wel zien dat het uiltje weet dat we er zijn. Hij houdt ons in de gaten, maar gaat ondertussen gewoon zijn eigen gang. Er was echter één momentje waarbij ik dacht dat ie toch niet zo blij met ons was. Hij wierp ons een hele boze blik toe.

Maar voor de rest was het een heel vriendelijk diertje.  Het is inmiddels tien voor acht en de voorstelling is afgelopen. Tijd om te gaan slapen. Voor de uil tenminste. Voor ons is het tijd om op te breken. Het was een prachtige belevenis!

Ik sluit af met een portretje van mijn nieuwe vriend. Hopelijk krijg ik nog eens de kans om zo’n serie te maken, maar dan met wat zachter licht.

 

16 Reacties

 1. Chinta

  Geweldig verblijf op deze site vol van fotochenique natuur! Dank, nogmaals!..

  20 maart 2018 om 07:22

 2. Prachtige serie van dit mooie uiltje René.
  Die foto’s had ik graag zelf gemaakt ;-))
  Groetjes Tinie

  12 juli 2017 om 13:07

 3. Hoi René,
  Je hebt deze buitenkans wel met beide handen aangegrepen. Wat een mooie entourage, wat een mooie platen. Heel knap gedaan.
  Groet, Kees

  10 juli 2017 om 10:11

 4. yemrev

  Dat was echt een buitenkansje en leverde wat natuurlijker ogende plaatjes op dan wat je af en toe op FB voorbij ziet komen. De eerste en delaatste twee vind ik de mooiste.
  Groet, Dick

  6 juli 2017 om 22:30

 5. Geweldige serie, prachtig licht en een goed meewerkend uiltje, wat wil je nog meer.
  Mooie scherpe foto’s, prachtig dat portretje

  4 juli 2017 om 18:46

 6. Wonderbaarlijk! een heel mooie serie en dat beestje kijkt echt wel boos 🙂

  4 juli 2017 om 14:54

 7. Wat een buitenkansje, René, je hebt er weer ten volle van geprofiteerd met deze mooie serie. Zonder de andere foto’s iets tekort te willen doen: die boze blik vind ik echt fantastisch mooi.

  2 juli 2017 om 15:56

 8. Ja ze zijn klein, terwijl ik dat weet in mijn hoofd ben ik toch altijd weer verrast hóe klein als ik er na een hele tijd es eentje tref.
  Foto 2 en de laatste zijn echt super mooi !

  2 juli 2017 om 14:17

 9. lucia

  geweldige foto s

  2 juli 2017 om 07:12

 10. Zitten prachtige opnames bij. Knap werk fotowerk René.

  1 juli 2017 om 23:42

 11. Tof dat je zo’n kans kreeg en de foto’s vind ik heel mooi.De foto in de boom waar het piepen komt,bekoort mij het meest.

  1 juli 2017 om 22:56

 12. Leuke serie

  1 juli 2017 om 21:33

 13. That's me

  Prachtig René…wat een mooie kans kreeg je van je collega fotograaf.

  1 juli 2017 om 15:27

 14. p

  Ach ach wat schattig. Zulke leuke foto’s en wat heb je het weer mooi onder woorden gebracht .

  1 juli 2017 om 15:00

 15. Erg leuk; er zitten prachtige beelden bij

  1 juli 2017 om 14:25

 16. Prachtig!

  1 juli 2017 om 13:59

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.