Reeën 2017

24 september 2017

***Voor een grotere en scherpere weergave even de foto’s aanklikken!***

De afgelopen maanden ben ik opvallend vaak reeën tegengekomen op mijn foto-uitjes. Soms was ik speciaal voor ze op pad, maar vaker nog waren het toevallige ontmoetingen, terwijl ik op pad was voor iets anders. In dit blog wil ik jullie een aantal foto’s van die momenten laten zien.

In mei was ik op de Westerheide bij Hilversum om vlindertjes te fotograferen. Maar deze plek is ook erg bekend door de reeën. Ze zijn er niet erg schuw en vroeg op de ochtend zie je er altijd wel een paar. Zo ook deze keer. De zon was nog maar amper boven de horizon verschenen toen ik dit bokje tegen kwam.

De vroege ochtendzon geeft een mooi sfeertje. Ietsjes later is er iets meer licht.

Het is altijd genieten zo vroeg. Alleen jij, de natuur en de stilte! GENIETEN!!!!

Het bokje trok zich verder niet zoveel van me aan en wandelde rustig verder. Ik liet hem verder met rust en ging op zoek naar vlindertjes.

In juni had ik libellen gefotografeerd bij het Naardermeer. Ik besloot daarna nog even langs een kijkscherm te gaan. Ik kwam aangelopen en keek door één van de gaten. En stond plots oog-in-oog met een prachtige reegeit die vlak achter het scherm zat.

We bleven elkaar zo een paar minuten aanstaren. Toen had ze er genoeg van en ging er vandoor. Ik had het geluk dat ik van die sprint een aantal foto’s kon maken voordat ze in het struikgewas verdween. Een drietal van die foto’s heb ik in Photoshop aan elkaar geplakt tot één foto. Je krijgt dan een mooi beeld van een ree op volle snelheid.

Die onverwachte momenten zijn toch vaak het mooist!

Met de reeënstand in de Flevopolder is volgens mij niet veel mis. Je hoeft maar door de polder te rijden en vaak zie je wel een paar in de velden staan. Ook in de bossen kom ik ze regelmatig tegen. Vaak zien ze jou eerder dan jij hen en gaan ze er op volle snelheid vandoor. Zo ook dit bokje in het Horsterwold bij Zeewolde.

Soms heb je geluk en zie jij ze eerder. Dan kun je wat langer genieten van deze prachtige ranke dieren. Het volgende exemplaar kwam ik tegen in het Larserbos bij Lelystad.

In juli ging ik nog eens terug naar de Westerheide. Nu speciaal voor de reeën in het boekweitveldje. Elk jaar wordt een veldje ingezaaid met mooie witte bloemetjes. De reeën zijn er dol op en het levert leuke foto’s op. Het beste kun je ’s avonds gaan, maar dat is voor mij lastig. Dus ga ik maar weer ’s ochtends vroeg op pad. En het is gelijk bingo: een bokje staat tussen de bloemen. Het is nog vrij donker, maar toch kan ik een redelijke foto maken.

Hij heeft me in de gaten, maar gaat rustig door met waar ie mee bezig was. Langzaam loopt hij wat meer naar de zijkant, waardoor er wat meer van het dier te zien is.

Niet veel later verdwijnt hij rustig tussen de bomen. Ik blijf nog een tijd rondhangen, maar helaas komt ie niet meer terug. Wel komt er nog een verlegen dame even kijken. Ik had haar eerst niet eens in de gaten, zo gefocust was ik op het bloemenveld. Toen ik even opzij keek zag ik deze mooie meid vlak bij me staan.

Voor mijn doen dus veel reeën voor de lens gehad dit jaar. Helaas had ik geen mogelijkheid om me bezig te houden met de reeënbronst, maar dan heb ik nog wat te doen de komende jaren.

12 Reacties

 1. oh wat leuk die reeën, die mis ik wel in de AWD, daar zijn ze zelden nog te zien. Prachtige foto’s van mooie ontmoetingen met deze mooie dieren.

  De westerheide ben ik ook geweest, maar ik was te laat voor de witte bloemetjes en de reeën zaten toen ook in het bos. Zo te zien is ook het voorjaar mooi om daar eens heen te gaan gecombineerd met vlinders, dus laat ik dat maar op mijn wensenlijstje zetten, want jouw foto’s nodigen uit om toch weer een dagje westerheide te doen.
  Waar zet jij de auto dan om niet heel ver te hoeven lopen (per OV is het altijd een eind lopen heb ik gemerkt)…..?
  groetjes Ghita

  7 oktober 2017 om 12:42

 2. Super mooi!

  30 september 2017 om 16:03

 3. Hoi René,
  ’s Morgens vroeg is het over het algemeen een prima moment om op zoek te gaan naar reeën, zoals je gemerkt hebt. ’s Winters kies ik meestal de namiddag. Ook al gaat het wellicht goed met de reeën, ik heb er vergeleken met andere jaren juist minder gezien. Jij hebt er in ieder geval een reeks prachtige platen van kunnen maken. Zo zie ik ze graag.
  Groet, Kees

  27 september 2017 om 11:00

 4. yemrev

  Het gaat vermoedelijk erg goed met de reeënstand, niet alleen in de Flevopolder of in het Gooi. Ik heb er dit jaar ook vrij veel voor de lens gehad en daar hoefde ik niet eens ver voor de deur uit. Op nog geen 500m van huis zag ik er zelfs eentje (niet in de AWD dus). Alleen zo’n mooie springbok-actiefoto ontbreekt nog…
  Groet, Dick

  25 september 2017 om 22:17

 5. Wow dit is genieten René.
  Pracht foto´s en zeker met die mooie warme kleuren.
  Al staan ze tussen de bloemetjes ook erg mooi.

  Groetjes Tinie

  25 september 2017 om 18:36

 6. Wat een mooie ervaring zeg zucht 🍀

  25 september 2017 om 17:44

 7. Schitterende foto’s van de reeên en die in het bloemetjesveld is echt een plaatje.Hier zie je ze zelden of ik moet een 100 tal kilometer rijden naar Limburg of nog eind, eind verder naar de Ardennen.

  25 september 2017 om 02:07

 8. Hier haal ik mijn leesbril voor boven…wat een foto’s!

  24 september 2017 om 23:40

 9. Ze zijn erg schuw die reeën, knap gedaan.

  24 september 2017 om 21:11

 10. Vooral de eerste foto’s krijgen een bijzonder mooie sfeer mee in het ochtendlicht

  24 september 2017 om 20:03

 11. stef

  Blijf je posts zeer waarderen. Compliments!

  24 september 2017 om 19:53

 12. p

  Hallo Rene, wat een schattige foto’s. De een nog mooier dan de ander.
  Groeten.

  24 september 2017 om 19:03

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.