Eifelvlinders

11 november 2017

***Voor een grotere en scherpere weergave even de foto’s aanklikken!***

De herfst loopt al weer langzaam naar het einde en heel voorzichtig begint de winter aan de horizon te verschijnen. En ik? Ik ben een blog aan het schrijven over de foto’s die ik gemaakt heb tijdens onze zomervakantie in de Eifel. Ja, ik lig een ‘beetje’ achter. Heb er zelfs aan gedacht om te stoppen, maar ik ga toch proberen de boel weer op te pakken. Te beginnen dus in het mooie Duitsland.

De Eifel staat bekend bij natuurfotografen om zijn vlinderrijkdom. Dus had ik mijn camera en  macrolens ingepakt toen we afgelopen zomer voor twee weken een huisje hadden gehuurd in Schönecken. Een dorpje iets ten noorden van Bitburg. Nu was het weer niet altijd optimaal, dus viel het met het aantal soorten wel wat tegen, maar ik heb genoeg om jullie te laten zien.

Dit is een klaverblauwtje. Later deed ze speciaal voor mij ook nog even de vleugeltjes open, zodat ik haar mooie kleuren kon bewonderen.

Op dezelfde ochtend kwam ik ook nog een bejaard vlindertje tegen. Afgevlogen noemen ze een vlinder waarvan de vleugels de sporen laten zien van het bijna voltooide leven. Maar voor mij net zo mooi als een vers exemplaar.

Het is een bruine vuurvlinder. Toen het zonlicht wat feller werd kon ik deze mooie tegenlichtopname maken.

Op een andere ochtend kwam ik een vlindertje tegen die ik ook in Nederland regelmatig zie: het icarusblauwtje. Ik had al een paar uur rondgelopen zonder veel gezien te hebben. En net toen ik eraan dacht om weer naar het huisje te gaan kwam ik deze schoonheid tegen.

Niet een heel bijzondere soort, maar dat maakt mij niets uit. Het is een prachtig vlindertje en hij werkte prima mee.

Ook vlak bij het huisje was genoeg te zien. Op een veldje bij de ingang van het parkje fladderden ook allerlei vlinders rond. Zoals dit hooibeestje.

En ook dit koevinkje deed zich tegoed aan de nectar van de bloemen in het veld.

Ik sluit dit vakantieverslag niet af met een vlinder, maar met een ander prachtig insect. Tegenover ons huisje lag een klein vijvertje. Boven het water vloog steeds een prachtige libel, op jacht naar wat eetbaars. Na een tijdje gekeken te hebben ontdekte ik dat ie steeds dezelfde route aflegde. Dit was mijn kans om een keer een vliegende libel vast te leggen. Maar dat bleek nog niet zo makkelijk! Na talloze mislukte pogingen kan ik dan toch een scherpe foto maken. Ik ben er erg blij mee!

Het is trouwens een blauwe glazenmaker.

En zo heb ik eindelijk de zomer afgesloten en kan ik gaan denken aan een herfstblog. Niet dat ik heel veel gefotografeerd heb, maar genoeg voor een blogje denk ik. Ook ga ik proberen weer te reageren op blogs van anderen. Door omstandigheden zat dat er niet in de afgelopen tijd, maar vanaf nu ga ik dat ook weer oppakken.

Ik wens een ieder veel natuurplezier de komende tijd!

14 Reacties

 1. De gedachte om te stoppen bekruipt mij ook met enige regelmaat, en al ken ik de reden(en) van je onbehagen niet, ik kan me er wel het een en ander bij voorstellen. Toch zou ik het jammer vinden als je het zou doen: je maakt een mooie, goed verzorgde blog met vaak prachtige foto´ś. Ook deze keer weer.

  19 november 2017 om 00:35

 2. Voor mij is het ook niet echt een blogjaar geweest hoewel waarschijnlijk om andere redenen. Dat er in de eifel heel wat rondfladdert wist ik wel al, kom er regelmatig. Soorten als Dambordje en allerlei parelmoeren waar je in Nederland alleen maar van droomt. Je hebt geen bijzondere soorten maar ze staan er wel mooi op.
  De Bl. Glazenmaker vind ik echter helemaal supermooi. Het is mij ooit 1 keertje gelukt om een vliegende libel frontaal te fotograferen. Erg moeilijk.

  13 november 2017 om 18:43

 3. yemrev

  Hoi René. Welkom terug in bloggersland. Hopelijk betekent dit dat het weer wat beter met je gaat. Zeker niet stoppen, hoor! En een beetje achterlopen is niet zo erg toch? Doe ik al jaren… :p Wel zo verfrissend, want dan zie je af en toe ook eens wat anders.
  Groet, Dick

  12 november 2017 om 22:11

 4. Mooie vlinder foto’s René, fijn dat je ze toch nog plaatst.
  Groetjes Tinie

  12 november 2017 om 18:29

 5. Hoi René, toch een mooie oogst. Wij zijn nu twee keer in de Eifel geweest waarvan 1 keer eind mei, voor de vlinders, helaas is het weer daar toch vaak wisselvallig en met kou en regen zie je helaas geen vlinders, toch is het daar een prachtige omgeving die uitnodigt om weer terug te gaan, misschien is de plek waar jij geweest bent ook wel de moeite waard (wij zaten in Kronenburg). groetjes Ghita

  12 november 2017 om 13:59

 6. Hoi René,
  Je hebt ongetwijfeld veel meer gefotografeerd dan je hier laat zien. Dat je achterloopt is maar betrekkelijk. Je laat zien wat je graag wílt laten zien, het is gelukkig geen moeten. Vlinders zijn vaak een dankbaar maar tegelijk ook lastig onderwerp. Datzelfde geldt voor vliegende libellen. Het vraagt veel geduld en zorgt vaak voor een overvolle prullenbak. Wat je nu laat zien zijn fraaie beelden, die velen ook graag gemaakt zouden hebben.
  Groet, Kees

  12 november 2017 om 10:18

 7. Stella van Leeuwen

  Hallo Rene
  Blij te horen en te zien dat je weer meer gaat en kan fotograferen.
  Ik lees altijd met plezier je blog en hoop dat iedereen weer wat vaker je mooie foto’s kan bewonderen.

  12 november 2017 om 07:33

 8. Je bent niet de enige die wat achter loopt met de foto’s. Zoals je intussen gezien hebt, zit ik nog in de lente … 😉
  Laat of niet, je hebt een prachtige serie vlinders weten te verzamelen. Vooral de vierde foto vind ik erg mooi met dat licht door de tere vleugeltjes. Maar de laatste is toch wel de topper, heel mooi!

  11 november 2017 om 20:00

 9. Prachtige reeks René

  11 november 2017 om 18:39

 10. Mooi

  11 november 2017 om 15:41

 11. Prachtig!
  Ik ben blij, dat je het toch weer opgepakt hebt.
  Blijven doen hoor!

  11 november 2017 om 13:16

 12. That's me

  Niet stoppen Renee….dat zou zonden zijn….dan missen wij al die mooie foto’s.
  Mooi die Libelle in vogelvlucht.

  11 november 2017 om 13:05

 13. p

  Hallo Rene, Mooi hoor. En toch leuk dat je weer verder gaat met je hobby. Het is toch weer genieten van wat je zoal laat zien. Mvrgr.

  11 november 2017 om 12:40

 14. Wat is dat weer een mooi natuurfeest geworden ,schitterende vlinders en een pracht van een vliegende libel. Dat is de zomer afsluiten in schoonhei René

  11 november 2017 om 12:19

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.