Bosuil

22 november 2017

***Voor een grotere en scherpere weergave even de foto’s aanklikken!***

Ik kreeg laatst de mogelijkheid om met een collega fotograaf mee te gaan naar een bosuilenstek. Het is heel fijn om te merken dat mensen, nu ik zelf niet kan rijden, mij op sleeptouw willen nemen. Binnen een half uurtje waren we in een prachtig bos aangekomen. Wat zijn er toch veel mooie plekjes waar je het bestaan niet van weet! Elk jaar ontdek ik weer nieuwe gebieden en gebiedjes.

Na aankomst moesten we maar kort lopen en daar zit ze. In een oude boom, vlak voor het hol. En met de oogjes open!

De boom staat langs het pad en zo af en toe komt er een wandelaar langs. Die loopt dan langs de boom, maar onze uil trekt zich daar niets van aan. Ze blijft rustig zitten. Alleen als een paar honden onder de boom blijven staan schiet ze even het gat in. Om even later weer tevoorschijn te komen.

Na een tijdje durven ook wij wat dichterbij te komen. En zo kan ik deze foto maken.

De uil geeft me een knipoog als teken dat ze het goed vindt.

Nu de eerste foto’s gemaakt zijn begint het zoeken naar mooie hoeken van waaruit je een iets ander beeld krijgt. En ik probeer de herfstsfeer te betrekken in de foto.

Nog niet helemaal tevreden met bovenstaande foto neem ik toch weer wat meer afstand. Voor mij is dichterbij niet altijd beter. Ook nu gaat dat, wat mij betreft op. De volgende foto vind ik beter geslaagd.

Wat een prachtige vogel is het toch! Ik ben nog vergeten te zeggen dat het voor mij een primeur is. Nooit eerder zag ik een bosuil. Zo af en toe blijf ik dan ook gewoon een paar minuten staan kijken zonder te fotograferen. Gewoon genieten van de uil.

Dan probeer ik nog mijn creatieve kant aan te spreken. Mijn camera heeft de mogelijkheid van dubbele belichting. In het kort wil dat zeggen dat je twee foto’s over elkaar heen maakt. Om de bladeren en de uil nog meer samen in beeld te brengen maak ik eerst een foto van het bladerdak en daarna een foto van de uil. De camera voegt die dan samen tot één foto. Het is, voor mij, altijd een beetje afwachten wat er uit komt. Eén beeld vind ik wel aardig, maar het is het net niet helemaal. Tot ik de foto omzet naar zwart-wit. Dan komt de camouflage van de uil mooi naar voren.

Ik vind het zelf een heel geslaagd beeld. Ben benieuwd wat jullie er van vinden.

Zo levert een uurtje fotograferen bij de bosuil een handjevol mooie foto’s op. En nog belangrijker: een mooie nieuwe natuurervaring.

11 Reacties

 1. Hai René,

  Leuk dat je er weer een nieuwe soort bij hebt. Een foto van een Bosuil is altijd leuk natuurlijk, maar vooral de omgeving maakt deze foto’s prachtig. Fijn gezicht die herfstkleuren! Prachtige foto’s.

  Groet,
  René

  26 november 2017 om 21:30

 2. Hoi René,
  Een bosuil op zo’n manier kunnen fotograferen vraagt een flinke portie mazzel. Jij hebt een aantal knappe platen van de uit gemaakt waarbij ook ik van de herfstcomposities degene met wat meer ruimte de mooiste vind. De zwart-wit plaat vind ik wat rommelig geworden, het is duidelijk niet mijn stijl.
  Groet, Kees

  26 november 2017 om 10:49

 3. Prachtige beelden met die mooie herfstkleuren erbij maar ook de dubbele belichting in Z/W is zeer geslaagd!

  Groetjes Loes

  25 november 2017 om 09:20

 4. Het is volgens mij wel uitzonderlijk dat die uil gewoon blijft zitten als er mensen staan te kijken, wat een buitenkansje met stuk voor stuk mooie platen. Welke ik de mooiste vind? Kan niet kiezen. Heb een paar jaar geleden ook een plekje gekend waar er eentje zat maar die dook meteen de boom in om vervolgens niet meer tevoorschijn te komen tenzij je een uur zonder te bewegen bleef staan. En dat was op een 30 meter afstand nog wel.

  24 november 2017 om 11:27

 5. Ha René,
  superleuk dat iemand je mee wilde nemen naar zo’n bijzondere dame. Wat zit ze daar prachtig! Heel mooie resultaten.

  Hartelijke groet, Corrie

  23 november 2017 om 23:21

 6. Dubbele belichtingen kennen mijn canon en Fujifilm niet. Heb ook niet het gevoel dat ik dit mis maar verder heb je dit buitenkansje goed weten te benutten

  23 november 2017 om 18:49

 7. prachtig gewoon zo mooi in de boom,het zijn bijzondere dieren en wat een prachtige foto’s weer.

  23 november 2017 om 18:31

 8. yemrev

  Lekker dat je er weer eens op uit bent geweest en dan nog wel voor zo’n mooi primeurtje. Heeft je mooie platen opgeleverd, met inderdaad de laatste ‘gewone’ foto – met het lager standpunt – het mooist.
  Wat ik van dubbele belichting vind? Wil je vast niet horen. Zit ook op mijn Olympus en ik kan in de zoeker zelfs de eerste opname zien terwijl ik de tweede maak. Wel eens geprobeerd, maar ik zie er de lol niet van in. Maar ik ben dan ook niet zo creatief…
  Groetjes, Dick

  23 november 2017 om 14:22

 9. Wat een buitenkansje, René! Je hebt er met deze heerlijke serie weer volop van weten te profiteren. Vooral de tweede, de vierde en de laatste foto zijn stuk voor stuk prachtplaten.

  23 november 2017 om 14:18

 10. Jan Voskuil

  vind ze allemaal mooi, een aantal jaren geleden wist ik hier ook een ‘bosuilenboom’ maar helaas die stond aan een doorgaande weg en was door zijn ouderdom gevaarlijk geworden en moest gekopt worden, men hoopte zo het nest te bewaren, maar daar dacht de uil anders over en die is vertrokken.
  Dus nu zal die boom wel helemaal gekapt worden.

  23 november 2017 om 09:08

 11. Wat een primeur voor je met prachtige resultatenwaar ik nu ook mee mag van genieten

  23 november 2017 om 01:50

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.