Herfst 2017

2 december 2017

***Voor een grotere en scherpere weergave even de foto’s aanklikken!***

Nu de meteorologische winter is begonnen is het tijd om terug te kijken op de herfst. Een paar keer kon ik er op uit om bij voorbeeld op zoek te gaan naar paddenstoelen. In dit blog een klein overzicht.

Aan het begin van de herfst trof ik deze inktzwam aan vlak bij huis. Een detailopname laat zien waar die naam vandaan komt.

Zoals je ziet nog geen herfstkleuren in de achtergrond, maar fris groen gras. Toch waren er wel al wat oranje tinten te vinden. Hoewel het geen bladeren waren, maar kleine paddo’s.

Een aantal weken later kon ik weer even op pad. In hetzelfde bos kwam ik weer een inktzwam tegen. Nu eens geen detailopname, maar mooi in het bosdecor geplaatst.

De zwam heb ik belicht met een externe lamp, waarvan ik de lichtsterkte en de kleur van het licht (kleurtemperatuur) kan aanpassen. Dat biedt weer nieuwe mogelijkheden voor me. Zo heb ik bij de volgende foto de paddenstoelen van onderen belicht aan de achterkant. Het geeft weer een heel ander beeld.

Maar lang niet alles lukt, dus ik moet er nog flink mee oefenen. Maar dat is dan ook wel weer leuk. Meestal probeer ik zelf alles uit te vogelen en niet te veel dingen op te zoeken op youtube of iets dergelijks. Dan doe je hetzelfde als anderen doen. Zelf uitvinden wat voor jou werkt is toch het leukste.

Gewoon recht-toe-recht-aan fotografie blijft natuurlijk ook leuk. Deze ieniemini  babypaddenstoelen lenen zich daar goed voor. Welke het zijn? Het zouden zomaar streepsteel of de melksteel mycena’s kunnen zijn. Of één van de andere tig soorten myena’s natuurlijk 😉 .

Tot zover even de paddo’s. Ik ben niet echt in de gelegenheid geweest in de bossen de herfstkleuren vast te leggen, maar een klein larikstakje brengt toch wat kleur in dit blog.

Ook met dit takje ben ik in de weer geweest met mijn nieuwe lampspeeltje. Met wisselend resultaat moet ik zeggen. Maar onderstaande foto kan mij wel bekoren.

De lariks fotografeerde toen ik samen met mijn zus een paar uurtjes op pad was met onze camera’s. Altijd leuk om samen aan de gang te gaan! De paddo’s wilden niet zo goed lukken, maar eentje mag toch in dit blog verschijnen. Een omgevallen exemplaar nog wel.

Hoewel ik net zei dat ik niet de herfsttinten heb kunnen fotograferen is er op het nippertje toch nog een foto van een herfstbos. Dit is het fietspad wat ik altijd rij als ik naar de Oostvaardersplassen ga. In de herfst ontstaat er een prachtige oranje-gele tunnel.

En hiermee sluit ik de herfst af. Ik hoop er volgend jaar fotografisch meer mee te kunnen doen. Maar voor nu is het over. Op naar de winter!

 

 

 

8 Reacties

 1. Chinta

  Ik zie nu pas dat ik kan reageren dus doe dat dan maar..
  Ik ben helemaal geen huilebalk maar het valt me op dat puur door het kijken alleen er steeds tranen rollen.Helemaal vanzelf, is dat niet mooi? Dank hoor voor de diep emoties..

  18 maart 2018 om 20:32

 2. yemrev

  Hoi René,

  Een kort maar doeltreffend herfstoverzicht met (ook) voor mij nr.4 als de topper. Routine een beetje afwisselen met research en ontwikkeling is inderdaad best aardig om te doen 😉
  Ben overigens wel benieuwd wat dat glasachtige driepootje linksboven op foto 2 is…

  Groet, Dick

  6 december 2017 om 20:55

 3. schitterend !!

  6 december 2017 om 20:11

 4. Hoi René,
  Experimenteren met compositie en belichting is leuk en interessant. Naast vele mislukkingen kan het ook hele fraaie beelden opleveren. Het stoeien met licht heeft jou in ieder geval een hele fraaie foto 4 opgeleverd. Ook de mini paddenstoeltjes en de afsluiter horen bij mijn favorieten.
  Groet, Kees

  5 december 2017 om 11:17

 5. Foto 4 heeft het voor mij helemaal René. Heerlijk creatief met licht gewerkt

  4 december 2017 om 17:13

 6. Mooie en toch best kleurrijke weergave van je herfst, René. De vierde foto met die belichting van onderen en van achteren op paddenstoelen vind ik een juweeltje. Maar ook de tweede foto van de lariks mag er zijn.

  4 december 2017 om 16:36

 7. Mooie herfstfoto’s en experimenteren maakt je nadien altijd een stuk wijzer.

  4 december 2017 om 13:53

 8. That's me

  Weer een mooi blogje Renee….de herfst is een mooie tijd….maar ik hoop de aankomende winter ons ook weer mooie plaatjes bied. Groetjes Leo.

  4 december 2017 om 10:25

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.